Gletsjer Hohe Tauern

Gletsjer Hohe Tauern

Een nieuw wetenschappelijk tijdschrift Glacial Archaeology is opgericht om de vondsten te documenteren, die archeologen vinden nu steeds meer gletsjers krimpen nadat ze in de Kleine IJstijd – de koudste periode van ons interglaciaal- tot +/-1850 tot hun maximum uitgroeiden. Zoals ik gisteren schreef over de terugkeer van de Middeleeuwse warmte-minnende zwarte rat, zo meldt Nordic Science nu dat ’s zomers onder het ijs van een terugtrekkende Noorse gletsjer de Lendbreen nu een Vikingstaf vandaan komt uit die Middeleeuwse warme periode, maar ook een paardenschedel.Ook van nog eerdere warmteperiodes komt gereedschap van jagers naar boven, en afgelopen zomer vond men hier wel 400 restanten van verloren gereedschap. Ook uit het Holocene Optimum van 7000 jaar geleden.

De bekendste vondst die onder ijs vandaan kwam blijft voorlopig Otzi de IJsman in de Otztaler Alpen. Zoals Dr Patzelt al toonde waren de Alpen op zijn onderzoekslocaties voor 60 procent van het Holoceen ijsvrij, met een veel hogere boomgrens dan rond de eeuwwisseling.

RZ12alp2