Noordse stormvogel: Ook op zee zijn vogels vogelvrij

Noordse stormvogel: Ook op zee zijn vogels vogelvrij in de groene heilstaat 2.0

Het Dogger Bank Creyke Beck-project krijgt toestemming, zo meldt de Britse regering en de Gulf Times. Daarmee is de weg nu vrij voor 400 windturbines op de Doggersbank die zo’n 1100 vierkante kilometer zee zullen bezetten. Of het project ook doorgaat, hangt af van de hoeveelheid subsidies die ontwikkelaar Forewind kan lospeuteren bij de Britse regering. Wat uit het persbericht blijkt: Ook in Groot Brittannie liegen de officials hun bevolking voor alsof het gedrukt staat, door te beweren dat windturbines op zee hun land minder afhankelijk maken van energie-import.

De Libdem-minister voor ‘Climate Change’ Ed Davey kondigt de toestemming aan met het ‘banen’-argument, terwijl afgezien van een kleine elite in de offshore en de energie-industrie niemand er aan verdient. Ook komen de ‘miljoenen huishoudens’ weer voorbij. Davey volgde de dissident Owen Patterson op, die werd ontslagen vanwege zijn verzet tegen wat hij de ‘green blob’ noemt: de konsi van milieufanatici en industrielen die de regering overnamen en de bevolking uitzuigen voor een combinatie van ideologie en ordinair subsidiegewin. Dat verzet kostte Patterson de kop.

Stel dat die 400 turbines van 5 MW nu een gunstige productiefactor van 0,35 hebben, en ze daar 400 kilometer van de kust af nooit stil staan voor onderhoud (smiley) dan leveren ze 700 MW effectief doch labiel vermogen. Dat is evenveel als wat een grote (schalie)gascentrale aan basislast zou leveren, op momenten dat het nodig is in plaats van momenten dat het beschikbaar is. En dan zonder miljardensubsidies. Hoe kan de klimaat- en milieuminister dan beweren dat ze hiermee 2,5 procent van de Britse energievraag dekken?

World’s biggest offshore windfarm approved

Plans for the world’s biggest offshore windfarm have been given the green light by the energy secretary, with planning permission for an array of up to 400 turbines 80 miles off the Yorkshire coast on the Dogger Bank. The project, more than twice the size of the UK’s current biggest offshore wind farm, is expected to cost £6bn to £8bn and could fulfil 2.5% of the UK’s electricity needs.

Covering about 430 square miles, the Dogger Bank Creyke Beck project will – if fully constructed – generate enough electricity to power nearly 2mn homes, and could support an estimated 900 jobs in Yorkshire and Humberside, according to the government. Ed Davey, the Liberal Democrat energy and climate change secretary, said: “Making the most of Britain’s home grown energy is creating jobs and businesses in the UK, getting the best deal for consumers and reducing our reliance on foreign imports. Wind power is vital to this plan, with £14.5bn invested since 2010 into an industry which supports 35,400 jobs.”

Although the UK does not manufacture large wind turbines, the department of energy and climate change says half of the costs associated with building and operating a wind farm are spent buying services and products from UK businesses.Dogger Bank has long been mooted as a possible location for offshore wind farms, because the shallow seabed, only about 30 metres deep, should make it easier to lay foundations and construct large turbines there, but no company has yet ventured into the area.

If built, the Creyke Beck turbines would be the furthest offshore that have ever been attempted. Nick Medic, director of offshore renewables at RenewableUK, the wind industry association, said: “This is an awesome project and will surely be considered as one of the most significant infrastructure projects ever undertaken by the wind industry. Dogger Bank demonstrates the sheer potential of offshore technology to turn our vast ocean and wind resources into green energy. “It is a project that pushes the offshore engineering envelope, demonstrating how far this technology has evolved in the 10 short years since the first major offshore wind farm was installed in North Hoyle just five miles from shore.” Construction of the first turbines could still be years away, however. The Forewind consortium which is behind the 2,400MW capacity project has yet to make a final investment decision. The consortium comprises Scottish and Southern Energy, Germany’s RWE, and Norway’s Statoil and Statkraft, the former the country’s majority state-owned oil business and the latter its state-owned electricity company.