RZ14kokkelvisser5
Natuurmonumenten kondigt aan dat dankzij hun lobby de garnalenvisserij moet inkrimpen en de resterende vissers krijgen verplicht per 2017 een blackbox, een spionagekast van minimaal 5000 euro die ze dan zelf moeten betalen. Ik vroeg Wilde Kokkel Martijn de Jong van de Coalitie ‘Wadden Natuurlijk’ (= het Wad als eigendom van Postcodeloterijclubs) waarom de Firma Postcodeloterij BV niet beter haar energie steekt in het tegenhouden van politieke geestverwante Sharon Dijksma haar plan om zoutwinning onder het Wad toe te staan, en straks ook gasboring op Terschelling (waar hun vriendje en oprichter van Milieudefensie Wouter van Dieren als lobbyist op trad). Uiteindelijk is ‘bodemberoering door visserij’ op het zandige beweeglijke Wad (na een storm ligt er zo een meter zandbank bij), dat jaarlijks nog miljoenen kuubs suppletiezand er bij krijgt van Rijkswaterstaat het schieten op de mus, terwijl de olifant vrijuit gaat. Dit is zijn antwoord:

Het grote probleem is dat de winningsvergunning al verleend was voordat de natuurorganisaties in actie kwamen. Dat kan je allemaal hier nalezen:

Hierdoor durfde EZ het simpelweg niet aan om de vergunning te weigeren. Ze zijn te bang voor schadeclaims. Dit gaan we waarschijnlijk op Terschelling ook meemaken.

Alleen de Raad van State kan momenteel de zoutwinning tegenhouden. Als eerste stap richting een rechtszaak is er vorig jaar een zeer uitgebreid bezwaarschrift ingediend:

Momenteel is EZ (= Sharon Dijksma die dus de winning door wil laten gaan) bezig met het schrijven van een antwoord. Dit zal nog wel een tijdje duren. Zodra dit antwoord er is, hebben we geloof ik weer 6 weken de tijd om een beroepschrift in te dienen bij de RvS. Tegen die tijd zal er wel weer media-aandacht komen.

Ondertussen proberen we wel via moties in de Tweede Kamer de monitoring te verbeteren:

Natuurmonumenten stopt samen met Waddenvereniging en in mindere mate Vogelbescherming behoorlijk veel geld (hoeveel??? RZ) en tijd in het bezwaarschrift. Het beroepschrift zal nog meer tijd en geld gaan kosten. En vorige week is er een persbericht uitgebracht wat voor NM-begrippen behoorlijk uitgesproken is: