rosneft

Op freebeacon.com verscheen enkele dagen geleden een artikel waarin wordt uitgelegd hoe Russische oligarchen met belangen in de Russische olie- en gaswereld miljoenen dollars via een obscuur bedrijf in Bermuda naar de Amerikaanse anti-schaliegas beweging laten vloeien. Dat bevestigt mijn stelling dat de klimaathype alleen kan bestaan dankzij het feit dat juist de mondiale olie-industrie belang heeft bij peak oil en global warming doemverhalen. Het past ook in het beeld dat de steenkoolbelangen in Australië een stroman aan het bewind hebben kunnen brengen. Als Shell cum suis dus een klimaatsceptische Amerikaanse president zouden willen, zouden ze hem gewoon kopen. Uiteindelijk zullen ze het ook doen. Als de tijd rijp is dat de hype meer nadelen dan voordelen begint te krijgen. Het sluit ook aan bij het wat zure ervaringsfeit dat je als sceptisch blogger nog geen euro of dollar van de olieindustrie kunt verwachten. Straks valt de muur en staan wij net als de DDR protestaanvoerders met een schouderklopje maar met lege handen.

download

Graag zou ik eens in deze materie duiken en bijvoorbeeld bovenstaand boek eens lezen. De volgende stap is dan om eens wat interviews te gaan houden met betrokkenen, misschien wel gepensioneerden met een carrière in de olie. En dan zou ik aan de weet willen komen in hoeverre olieroebels ook de Europese energiesector in een patstelling houden. De Gerhard Schröder connectie is natuurlijk bekend. Wat is er nog meer te vinden? Met 300 euro aan funding en jullie ideeën over de richting van een journalistiek onderzoekje kunnen Rypke en ik wel een baanbrekend eerste artikel over dit thema produceren. Wie steunt dit idee?

[do_widget donaties]

contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.