‘Green groups lied to oust me’ zegt Professor Anne Glover, de door President Juncker ontslagen ‘Chief Scientific Officer’ van de Europese Commissie. Haar contract eindigde afgelopen week en ze haalde hard uit naar Greenpeace en andere NGOs in diverse media:

The former chief scientific adviser to the European commission has accused environmental groups of “manufacturing” claims that they knew to be false in a campaign to get her post scrapped.

Je zou zweren dat ze al jaren climategate.nl leest! Zo hoort u het alweer eens van een ander, iemand die de Brusselse politieke arena van binnen kent. In de campagne tegen haar gebruikten de NGOs verschillende argumenten, maar de pijn zit hem erin dat haar gefundeerde kijk op GMOs niet past in het wens/campagne beeld van de NGOs:

Prof Glover says that, in reality, she was an inconvenience for some NGOs because her support for GM crops clashed with their ideology… They didn’t like my position on GM, which is that the scientific consensus is that it’s safe.

Ze heeft Greenpeace en vrienden nadrukkelijk uitgenodigd de gegevens te bespreken, maar daar had men geen zin in zegt ze in de Guardian:

Glover said she had been disappointed that several of the NGOs who criticised her, including Greenpeace, had turned down invitations to discuss how the provision of scientific advice in Europe could be improved in the months prior to the critical letter. [] “Although I invited them, offering several dates, they did not accept.

Glover geeft aan dat ze zeer teleurgesteld is in de NGOs die ze vroeger vertrouwde en waar nog steeds veel mensen veel vertrouwen in hebben:

She told the Today programme on BBC Radio 4: “I am deeply disappointed with them. Those NGOs were NGOs that I used to trust and I think many citizens do trust – they are like the unelected voice of citizens.  I think that they have ignored the evidence and they have fabricated a scenario,” said Professor Glover.

If I look at their letter, and what they describe, because I’ve met with many of them they know that simply it’s not true what they talk about.

‘Many people do trust..’ en dankzij de meeste mainstream media is deze boodschap er grondig ingepeperd bij het grote publiek. Lezers van deze site zullen niet verbaasd zijn dat Greenpeace niet geïnteresseerd is in wetenschap, noch over het machtsspel dat NGOs spelen dankzij al het speurwerk van Rypke.

Het is tekenend dat President Juncker geen enkele keer contact met Glover gezocht heeft in de periode sinds de aankondiging van haar ontslag (September 2014). Haar ervaring van de afgelopen jaren zou toch van nut kunnen zijn voor de nieuwe Commissie:

..never got a response from the new team during the six months the Commission changed hands. “They did not want to hear from me about what had worked and what had not worked in my role,” Glover told the BBC’s Hardtalk programme.

Met Glover’s ontslag lijken de NGOs een slag gewonnen te hebben met hun acties die enkel een machtsspel zijn en niets met wetenschap te maken hebben. Dit kan pas veranderen als politici net zo moedig zijn als Glover en de rol van de door belastinggeld mee-gefinancierde ‘unelected voice of citizens’ openlijk aan de kaak durven stellen.

Die politici kunnen alvast niet meer zeggen: ‘We hebben het niet geweten’.