december2013-januari2014

“Draagvlak is een vluchtheuvel voor ruggengraatlozen”, aldus Ed Nijpels een tijdje geleden in het FD. Over wie heeft hij het dan eigenlijk? Hij heeft het over de Statenfracties die in de provincies de opdracht krijgen de bouw van windturbines mogelijk te maken. Op 18 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een belangrijk moment voor Nijpels’ energieakkoord.

Voor de Utrechtse Statenleden van de partij die de verkiezingen in ging met “windmolens draaien op subsidie” is draagvlak erg belangrijk. (In de jaarrekeningen van de windexploitanten is te vinden dat ze inderdaad op subsidie draaien, en aan de subsidies hun winsten ontlenen) Democratie gaat altijd over draagvlak. Als je niet genoeg stemmen krijgt, heb je te weinig draagvlak voor je plannen. Die plannen gaan dan niet door. Zo beschermt democratie tegen tyrannie. Dat zou Nijpels toch moeten weten.

In de Provincie Utrecht is precies gebeurd wat Nijpels vreest in het FD stuk. De plannen voor windturbines op industrieterrein Lage Weide vonden te weinig aanhangers in de gemeenteraad. Dat is de reden dat de VVD in provincie Utrecht dat plan heeft tegengehouden. De weerstand tegen de windturbines was enorm. De tegenstanders moesten hemel en aarde bewegen om in het provinciehuis een bijeenkomst te organiseren om hun grieven aan de statenleden duidelijk te maken. Voorstanders van windenergie komen wekelijks over de vloer. Een ongelijke strijd van ongeorganiseerde burgers tegen een industrie die zich gesteund weet door de staat zelf. Maar het is de burgers gelukt. Bijzonder is dat de kiezers in het omliggende Lage Weide gebied voornamelijk kiezers waren die op partijen hebben gestemd die heel graag windturbines plaatsen. Dus: “ja wij willen windturbines, maar graag in somebody else’s backyard.”

Democratie heeft nadelen: Je mag meebeslissen over mensen die je niet kent en die ver weg wonen. Dus je kan iets besluiten waar je een ander mee benadeeld zonder daar zelf last van te krijgen. En nog een; Je mag meebeslissen over dingen waar je geen of verkeerde informatie over krijgt. Zo wordt de burger bedot door pers en politiek met de boodschap dat die windturbines een groot toekomstig leed voorkomen. De provincies gaan de komende periode ontzettend veel ellende veroorzaken met het plaatsen van de windturbines. Wat ook nog eens moet worden betaald door de mensen die eronder gaan lijden. Ze worden nauwelijks geïnformeerd over wat ze boven het hoofd hangt.

De VVD in Utrecht blijft draagvlak noodzakelijk vinden. Dat is democratie en als mijnheer Nijpels daar moeite mee heeft hoort hij niet thuis in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Benieuwd of hij genoeg ruggengraat heeft om zijn energieakkoord tegen de wil van de omwonenden van Lage Weide door te drukken.