Een aap is intelligenter dan de gemiddelde journalist die over energie probeert te schrijven

Een aap is intelligenter dan de gemiddelde kwaliteitsjournalist die over energie probeert te schrijven

ENDS Daily meldt dat RWE- grootste energieboer in Nederland, Duitsland en Groot Brittannie- dreigt om te vallen door een val van 30 procent in winst over energie. Milieuactivisten als Jan Rotmans en kwaliteitssukkels van Trouw, Volkskrant, NOS leggen dat uit als gunstig en noodzakelijk teken van ‘de transitie’, maar bij RWE geldt het zelfde als bij de banken: too big to fail. De reden is simpel, met hun kolen- en gascentrales leveren zij de basislast die onze economie draaiende houdt, bijvoorbeeld nu om ons werkende te houden op deze prachtige windstille voorjaarsdag. Oftewel, WIJ, zullen extra moeten betalen om energiereuzen open te houden, omdat zonder stabiele stroomvoorziening de hele economie inklapt, straatrellen, ziekenhuizen op zwart, dat werk. Dat is geen pretje, of een groen droomscenario maar totale blackout, zwarte horror.

RWE geeft het Europese klimaatbeleid en vooral de Duitse Energiewende de schuld van haar dreigende omvallen. Dat is feitelijk juist. Windmolenaars krijgen subsidies om – als het veel waait bij weinig vraag- overcapaciteit te produceren (ook bij lage vraag dumpen ze stroom op het net, tegen Einspeisegesatz/SDE+subsidies) met een ingezakte kale stroomprijs tot gevolg. De centrales die stabiele basislast leveren moeten dankzij die windstroom gedwongen minder rendabel draaien (op en afschakelen, anders krijgen ze een boete op de onbalansmarkt).

Klimaatbeleid met het gesubsidieerd voortrekken van windmolenaars en hun ongevraagde stroom leidt zo tot een tweevoudige energiemarktverstoring. Mijn vraag aan collegae in de journalistiek: hoe moeilijk is bovenstaande nu te begrijpen? En aanvullende vraag: waarom blijven jullie als groene zombies achter de overheid/milieubeweging aanlopen?