Shrimpfisherman's best friend

Shrimpfisherman’s best friend

Een combi van warmer zeewater, minder fosfaat en visserij dreef grootconsumenten van garnalen- wijting en kabeljauw weg uit de Nederlandse, Duitse en Deense kustwateren. Wat zij niet opvreten kunnen de vissers nu vangen, 40 procent meer dan in de jaren ’80 en ’90. De zeehond is nu shrimpfisherman’s best friend, door te zorgen dat wijting en kabeljauw ook niet terugkeren, zo bevestigt een recente studie van Axel Temming en Marc Hufnagl van het Duitse Imares. De enorm gegroeide vraat van zeehonden en bruinvissen in onze kustwateren weerhoudt de intrek van wijting in het najaar om zich te goed te doen aan garnalen. Wij blogden al dat zeehonden in Nederlandse kustwateren zes maal meer biomassa aan vis wegvangen dan de garnalenvisserij aan visdiscards heeft.

We demonstrate that the decline of key predators of brown shrimp in combination with a shift in the distributional range of the predators has caused a new situation, in which the fishery has become the main mortality source of adult brown shrimp (>50 mm). Average landings since 2000 have been ∼40% higher than in the 1980s and 1990s, indicating that humans have at least partly taken over the share previously taken by juvenile whiting and cod. We discuss that this situation is likely to continue, because three marine mammal species have built up a combined population of over 80 000 individuals, which hunt for potential brown shrimp predators mainly in the distribution area of brown shrimp.

De zeehond als shrimpfisherman's best friend: hij helpt mee garnalenrover de wijting weg te vissen

De zeehond als shrimpfisherman’s best friend: hij helpt mee garnalenrover de wijting weg te vissen

Wonderlijk genoeg willen deze milieuactivisten van het Duitse Imares…..alsnog met dit argument garnalenvissers onder de bureaucratische knoet van een managementplan schuiven ‘challenging the paradigm of non-management’ , en dat is taal die de milieubureaucratie als muziek in de oren klinkt: aah, we mogen weer wat vrijheid beknotten en het leven van anderen minder leuk maken. Want die garnalenvissers moeten dan maar minder garnalen vangen, zodat er meer garnaaltjes voor de visjes zijn.

Vissen die de 27.000 zeehonden dan weer opeten, 5 kilo per dag per zeehond.

Mijn managementplan zou als volgt zijn: laten we die zeehonden oogsten, ze leveren goed bont. En hoe zou zeehondenspek smaken?  De extra wijting die dat oplevert weten we ook wel raad mee.

Man's best friend en fishermen's best friend in 1 beeld

Man’s best friend en fishermen’s best friend in 1 beeld