Dit is'm, de Linde, 1 van de 3 Friese riviertjes met het genoeglijk ruisen van de A32 op de achtergrond. Ik heb in Oostenrijk toch spectatulairder gezien...

Dit is’m, de Linde, 1 van de 3 Friese riviertjes met  een fietspad er langs vol wildlife van Nordic Walking-grijze duiven. We houden het bij een 4, we zijn in een goede bui vandaag

Iedere provincie heeft zijn eigen plantsoendienst met ‘nieuwe natuur’ in bezit, van die ondergelopen wilderkitsch. Hier in Boerghanistan hebben we It Fryske Gea (=Friese Landschap). Dat heeft net 25 euro van mijn rekening afgeschreven, en het bestuur heeft geen eigen visie op wat ze wil: dus telt de mening van de grootste gemene deler, en laten ze een minstens 100 euro per uur kostend marketingbureau 4 maal per jaar bezoekers in natuurgebied opwachten om ze in goed bedoelde pogingen tot Nederlands met intelligente vragen te bestoken als ‘w-hat vindt jai van dhe fietsp-haden’: goed, matig of ‘geen mening’. Ja mensen, ut is allemaal maa’k’ting! Waarom moet ik een mening over een natuurgebied hebben, de hekken, fietspaden en ach, laten we meedoen met de tijd: de faailichheit en de beraaikbaarhaait…Hengelen naar DRAAGVLAK..

De Isel in de Hohe Tauern: kijk, zo kan het ook...

De Isel in Oostenrijk: kijk, zo kan het ook, ja ik wil niet zeuren hoor…

Die maa’k’tinggoeroe  van provinciaal B-bureau zit dan met haar A4-stenciltjes met ‘ja, nee’ geen mening’ op schoot te wachten op het meest afgelegen parkeerterrein van Nederland. Als een spin in haar hol loerend op enquete- slachtoffers. Om vanuit haar autootje toe te slaan zodra eindelijk nieuwe wandelaars- meestal met hond- het wagen uit te stappen. OP eern plek waar op een kwade februaridag 10 mensen komen. Dat is dus 800 euro wachten- mijn contributie van 32 jaar- om ze vervolgens ‘hun mening’ in meerkeuze te ontfutselen.  Waar het management dan vervolgens niets mee doet.

Want wat zouden ze ermee doen, als ik stelde dat ik een sekscamper met Oost Europese hoeren mis in hun natuurgebieden of neon-verlichting in de boompjes met discomuziek. En waar is het cafe hier?

Klik klik. jaa waai sain van it Fryske Gea en…
Argeloos stap ik uit, en ik hoor ‘klikklik’, sjezus je schrikt je rot en daar slaat ze al toe, met een snelheid alsof ze al verwacht afgeketst te worden: ‘Dag ik bn van It Fryske Gea, wai zijn benieuwd en wil’n froagen stel’n over wat u van dit natuehgebiet vindt’ … Als het nu een jonge frisse studente was, met door haar shirt prikkende knoppen.

Ik heb geen mening over een gebied waar ik nooit kwam, en moet dus een antwoord schuldig blijven tot na de verkenning van de Lindevallei: dat is, een Trudydrol en plasje later (van mijn bitch en terrier Trudy). ‘Nouh’ , sprak ze, ‘mag ik daan als jai met de waandeling kloar bent nog vrag’n stell’n, als ik hier nog ben’.

Dat mocht.

Maar….Ze was er niet meer toen ik na uiteindelijk 2 uur rondsnuffelen terugkeerde. Dus is mijn mening over de fietspaden helaas niet tot het hoofdkantoor van It Fryske Gea doorgedrongen.

Geeft u ook uw mening hier over de Lindevallei?
Dus hier dan nog een fotorecensie en commentaar om de Friese plantsoendienst te helpen bij meer DRAAGVLAK voor hun bestaan dat voor het management al gedekt werd door overheidssubsidies en de Postcodeloterij. Dan heeft It Fryske Gea toch nog rendement na een dagje maa’kt’ing. Ik nodig de lezers uit ook hun oordeel te vellen: zeg, wat vindt u van dit natuurgebied en de fietspaden? En de bereikbaarheid van Friesland? Zou u weer een bezoek overwegen? (ja/nee/ geen mening)

 

De eerste vogelwaarneming; een wat besluiteloze grote zaagbek, zal ik wegvliegen of toch bijven. Ja moet ik dat voor je bepalen? Van mij mocht hij blijven zitten. Hij vloog weg, wat alweer strafpunten oplevert voor It Fryske Gea. Een 5.

De eerste vogelwaarneming buiten de gebruikelijke plaagdieren als aalscholver, buizerd en grauwe gans; een wat besluiteloze vrouwelijke grote zaagbek, zal ik wegvliegen of toch bijven. Ja moet ik dat voor je bepalen? Van mij mocht ze blijven zitten. Ze vloog weg, wat strafpunten oplevert voor It Fryske Gea, want zo werd de ‘beleefbaarheid’ toch ernstig aangetast. Toch een 5, want God’s gratis zonlicht zorgde ter compensatie voor mooie schittering op het water.

RZ15linde3

It Fryske Gea steunt de verbranding van 100 miljard euro gemeenschapsgeld voor windmolens in het Energieakkoord. Maar deze konden ze niet even repareren….Alweer strafpunten, een 2.

RZ15linde4

 

De typische plasdrastreurnis van ‘nieuwe natuur’, uitgekochte boeren-land vol pitrus en snaterende grauwe ganzen. Kan dat gras niet een keer gemaaid? Zit het echt tegen, dan komt er ook nog zo’n kudde langharige wilderkitsch-koeien de ‘beleefbaarheid’ vergroten, je aankijkend of je melaats bent. Ik zie liever een paar bergen en gletsjers. Hoger dan een 3 kom ik met veel goede wil niet…U wel? Ik bedoel, zie hieronder. Of zijn we hier dan te verwend?

..geheel zonder enige natuurontwikkeling of Postcodeloterij. De Julische Alpen

Kijk, de Julische Alpen, zonder enig DRAAGVLAK . Ja, sorry Fryske Gea, als jullie niet met iets beters komen …Maar we wandelen vol goede moed verder.

RZ15linde5

Nou, wat zegt u hiervan? Het begint ergens naartoe te gaan, maar het is het toch net niet helemaal. Bovendien, tot mijn grote schrik zie ik NAAST het fietspad en dat bankje een HOLLE boom. Is dat niet ‘onfaailich’? Moet die niet direct omgezaagd, of het fietspad omgeleid? Wat als iemand zich zou kunnen bezeren? Dit is voer voor een letselschade-advocaat. Een vijfje

RZ15linde6

‘You know I look quite handsome, in a certain angle and a certain light’ zong Nick Cave op Murder Ballads. Dat geldt ook voor Friese riviertjes in nieuwe natuur, het licht matst het Fryske Gea vandaag. We geven de eerste voldoende, een 7. 

RZ15linde7

De meest talrijke vegetatie in Nedernatuur: bordjes met mededeling, gij zult dit of dat juist niet. Hier mag je niet aanleggen. Maar wie heeft daar ook maar iets te zoeken…Hou daar toch eens mee op, een 2.

RZ15linde8

We naderen de apotheose van deze woeste verkenningstocht: een bordje met ‘gij zult uw hond niet op dit fietspad laten lopen’. …Trudy dacht Fuck You,  en hond en baasje lijken vaak op elkaar. Dit is aan de rand van de nieuwste nieuwe natuur: tientallen hectares extra ondergelopen weiland in 2010 verkregen en verzopen. Met daarnaast DRAAGVLAK, zo’n betonnen gangpad voor Nordic Walkers en ander gerontocratisch tuig voor de beleefbaarheid. Zo komen we nooit op een voldoende: een 4. 

RZ15linde9

Ja hoor, de klap op de vuurpijl in Nedernatuur: het informatiebord met de diersoorten er op die je zou moeten zien. Waaronder naast de viervleklibel de blauwborst, die deze ‘nieuwe natuur’ bijzonder moet maken voor natuurleken. Dat geeft weer DRAAGVLAK. Ik zag op het industrieterrein bij Heerenveen een blauwborst bij onontwikkelde natuur zonder informatiebord. Het voorjaar is nog te vroeg, en dus geen libel of blauwborst. Maar het bord heeft interessante weetjes, zoals over het kerkje op de achtergrond van Peperga. Daar preekte in 1611 de vader van Peter Stuyvesant. (van de sigaretten, en eh van New York) We strijken over ons hart: een 5. 

RZ15linde10

Tot slot- de verveling begon toe te slaan- de aalscholvers langs de gemoedelijk ruisende A32, typische nedernatuur met het asfalt altijd op steenworp afstand. Maar net als ik een gaap wil onderdrukken, vliegt daar hoog boven toch een slechtvalk over, de Ferrari onder de roofvogels, met strakke vleugelslagen en torpedolijf dat door de lucht klieft. Een 9 vanwege het adrelinestootje dat de valk altijd bij me oproept. De valk kwam overigens zonder enige nieuwe natuur of Postcodeloterijgeld naar Nederland, en broedt vooral op kolen- en gascentrales: dat zijn centrales waar It Fryske Gea juist vanaf wil. Dus die 9 is volslagen onverdiend, maar ik ben dankzij de valk in een goede bui.

Zo komen we dan bij een totaalscore: 4+5+2+3+5+7+4+5+9/9= 4,9, met dank aan de slechtvalk die geheel op eigen kracht zonder enige natuurontwikkeling of DRAAGVLAK succesvol werd in Nederland.

RZ15linde11

…maar dan bij de parkeerplaats word ik toch opgewacht door een knobbelzwaan, het zal een uitzendkracht van It Fryske Gea zijn die een hogere beoordeling wilde bedingen. Nou vooruit, jullie gaan met een zesje naar huis voor de Lindevallei. Maar dan wel een hele magere.