Geldwolven bij Natuurmonumenten

Geldwolven bij Natuurmonumenten

In deel 9 van de geldmachine Natuurmonumenten-reeks: Geldwolf Teo Wams die een greep uit de boerensubsidiekas wil doen. We besteedden miljarden euro’s aan aankoop voor ‘natuur’, landbouwgrond die Natuurmonumenten om niet van de staat kreeg toegewezen voor ‘natuur’. Liefst 150.000 hectare van die ‘natuur’ wordt nu weer beheerd door…boeren.

De boeren die deze grond terugpachten van Natuurmonumenten om daar landbouw te bedrijven onder de vlag van ‘natuurbeheer’ krijgen inkomenssteun van Europa (4-500 miljard euro per 4 jaar….) Onder het nieuwe GLB heet die boeropdebeenhou-subsidie Betalingsrechten. Teo Wams van Natuurmonumenten (krijgt meer salaris dan Mark Rutte) stuurde de natuurboeren nu een brief dat hij een greep uit deze Europese landbouwsubsidiekas wil doen. Dat schrijft Willem Bruil, hoogleraar agrarisch recht en kritisch blogger voor Boerderij

Volgens mij ontvangt Natuurmonumenten van alle kanten overheidssubsidie: voor de aankoop van grond en voor het beheer ervan. Dat beheer laat men vervolgens door boeren uitvoeren die daar dan nog weer pacht voor betalen, zij het ook meestal niet al te veel.

Toch is dat allemaal nog niet genoeg. De pachters hebben een brief ontvangen van Teo Wams dat zij de betalingsrechten die ze uit Brussel ontvangen moeten overdragen aan Natuurmonumenten. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Betalingsrechten zijn voor boeren, niet voor vliegvelden, overheden, sportparken en natuurorganisaties. Maar ja, omdat men de betalingsrechten nu eenmaal overdraagbaar heeft gemaakt, geld waard zijn, en iedereen kan suggereren dat zij op de grond gevestigd zijn – wat niet het geval is, komen overal de geldwolven er op af.

Die betalingsrechten kunnen in 2019 oplopen tot 260 euro per hectare als basisbedrag, en nog eens 115 euro voor door de bureaucratie opgelegde doelen voor ‘vergroening’. Likkebaardend keek Teo de Geldwolf: die moeten wij hebben.

We kunnen ons dus afvragen, wie er meer aan het subsidie-infuus hangt: boeren, of de club van Teo Wams met zijn 51 miljoen euro subsidies in 2013 op een totaal-omzet van 120 miljoen euro, 0,64 miljard euro subsidies sinds 2000. Teo Wams leerde het vak van subsidies graaien als baas van Milieu(subsidie)defensie de club die in afgelopen decennium voor soms wel 90 procent van haar budget door de overheid op de been werd gehouden, om werkende mensen lastig te vallen.

Procentueel gezien is/was de milieubeweging koploper. In absolute bedragen zijn het op afstand de boeren. Het zijn ook een beetje boeren bij Natuurmonumenten, ze verbouwen soorten in opdracht van de overheid. Morgen in deel twee van mijn interview met Eric Wanders daar meer over, waaronder de boeren-hulp-operatie die Ecologische Hoofd Structuur heette.

Geldwolven bij Natuurmonumenten, voor de echte wolven kun je naar boerenland in Drenthe

Geldwolven bij Natuurmonumenten, voor de echte wolven kun je naar boerenland in Drenthe

Dit was deel 9 van mijn geldmachine Natuurmonumenten-reeks. Lees ook:

Het is op deze prachtige voorjaarsdag vandaag een uitgelezen dag om…Natuurmonumenten op te zeggen, dat kan HIER. En kom ook op onze ex-ledendag, een feest van verloste ex-Natuurmonumenten-donateurs die hun geld nu aan betere doelen besteden. Daarover later meer.