Eet vooral zeehonden, maar lust eigenlijk alles

Eet vooral zeehonden, maar lust eigenlijk alles

Een nieuw klimaatleugentje in media, dankzij de Rijksuniversiteit Groningen: ijsberen zouden (brand)ganzeneieren eten op Spitsbergen dankzij ‘verdwijnend zeeijs’. Aanleiding is de studie van Jouke Prop. Maar ijsberen roofden 30 jaar terug al het gros van de (rot)ganzennesten leeg op Spitsbergen zo vonden Noorse biologen Madsen, Bregnballe en Mehlum in 1989:

Of the 35 nests at the start of incubation only 10 hatched eggs (28.6%, Table 2), and of an estimated 140 eggs at start, 36 hatched (25.7%). The majority of losses was attributed to predation (62% of all eggs), polar bears and Arctic Skuas taking an almost equal shareof the eggs.

Misschien moet je die studie nog lezen Jouke Prop? Gewoon met google gevonden, zonder enige onderzoeksubsidies. Prop verzwijgt deze studie in zijn eigen werk, terwijl hij wel ander werk van Madsen citeert.

Klimaathistorie van Climategate.nl versus klimaathysterie
De Arctic skua is een roofmeeuw, de grote jager. Meestal weet de mannetjesgans deze roofmeeuw bij het broedende vrouwtje weg te jagen. De roofmeeuw valt daarom meestal de eieren aan, wanneer de ganzen vluchten voor de ijsberen. Waarmee ijsberen direct en indirect de grootste eierpredator op Spitsbergen zijn in het broedseizoen. Madsen et al verwijzen ook naar eerdere studies die het zelfde waarnamen. De ijsbeer smult van ganzen-eieren in het broedseizoen. Ook zonder dat Al Gore daaraan te pas komt.

Jouke Prop guilty by omission/selectief geheugen
Prop durft zelfs te beweren dat die predatie van broedsels een nieuw fenomeen is.

When a new predator enters the scene, the delicate balance between predators and their prey may be perturbed (Bell et al., 2010; Sih et al., 2010). Polar bears colonizing coastal areas, from which they have been absent for a long time, is an example of this situation. Below, we discuss why polar bears have recently extended their summer range toward the terrestrial habitats of west Spitsbergen and east Greenland. We propose that the increased number of bears on land predating bird nests is due to the lack of sea ice on which bears can hunt seals in summer.

Predatie van brandganzennesten door ijsberen varieerde van slechts NUL procent tot 90 procent van de nesten in de periode die Prop selecteerde.

De brandgans broedt sinds 1984 ook in Nederland, waar hij tot plaag uigroeit

De brandgans broedt sinds 1984 ook in Nederland, waar hij tot plaag uitgroeit. In de Ijstijd waren hier  ijsberen

Er zijn echter ook wetenschappers met een beter geheugen dan Jouke Prop
Deze studie in Arctic in 2006 vermeldt ook de actieve (vluchtloze jonge) brandganzenjacht door ijsberen. Ze verwijzen WEL naar Madsen et al 1989, voor ganzenei op het menu. Bovendien is het zelfs normaal dat ijsberen in de zomer vasten in delen van het Arctisch gebied, waar zeeijs lang verdwijnt.

In many Arctic regions, summer ice melt is known to limit the access of polar bears to seals (Stirling et al., 1999), forcing the bears to fast during summer and early autumn (Watts and Hansen, 1987) for periods of up to several months.

Ijsberenplaag op Spitsbergen

Ijsberenplaag op Spitsbergen

IJsberenplaag op Spitsbergen na jachtverbod 1973
Er kan een CORRELATIE (= gelijktijdig voorkomen) zijn: dus periodes met minder zeeijs rond Spitsbergen vallen samen met meer eierpredatie. Maar dat hoeft nog geen RELATIE te zijn die de hoofdoorzaak verklaart van predatie. Predatiedruk kan om veel meer redenen toenemen.

De ijsberen namen bijvoorbeeld spectaculair in aantal toe op Spitsbergen. Daar werd de ijsbeer tot 1973 zwaar bejaagd tot een dieptepunt van 1000 dieren zoals het Noorse Pool Instituut meldt. De kans op predatie van ganzennesten neemt toe doordat er anderhalf keer zoveel ijsberen zijn.(van 1000 naar 1500)

Het is bovendien doodnormaal dat ijsberen aan land komen op Spitsbergen, zoals de Noren beschrijven:

In the fjords in Svalbard, particularly on the east coast of Spitsbergen, female polar bears are found in large numbers, actively
hunting to feed their growing young.

Ook kunnen ze 8 maanden lang vasten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Jouke Prop aanmelden bij retraction watch?

  • Conclusie Climategate.nl: Eierpredatie door ijsberen is dus vooral nieuw voor Groningse biologen op jacht naar aandacht van mainstream mediasukkels. En daarmee onderzoek-subsidies voor hun veraf gelegen Arctisch centrum, waar ze zo graag in de zomer naar op vakantie gaan.