Kop stemmen cr

Ik heb er lang tegenaan zitten hikken, maar op verzoek is hier dan toch een stemadvies: voor een zo goed mogelijk klimaat- en energiebeleid is de keuze beperkt tot PVV en VVD.

PVV
Ik ben om zeer verschillende redenen geen Wilders fan, en zal gezien het stempel dat hij op de partij drukt dus nooit PVV stemmen, maar op klimaat- en energiegebied is Reinette Klever een zeer betrouwbare rots in de branding van de tweede kamer. En voor zover ik weet is de PVV ook op provinciaal niveau hoekig tegen elke vorm van klimaatbeleid, al gaan ze daarmee wel eens wat erg kort door de bocht.

Dus ere wie ere toekomt: wie zijn stem door klimaatbeleid laat bepalen en geen probleem heeft met de partij, komt bij de PVV uit.

VVD
Ik ben redelijk actief VVD lid en erger me dus voortdurend groen en geel over mijn eigen partij als het over klimaat- en energiebeleid gaat. Mijn minister voert vol overtuiging een economisch desastreus en antiliberaal klimaatbeleid uit waar GroenLinks zijn vingers bij aflikt, en steunt het rampzalige energieakkoord kritiekloos voor 100%.  En voormalig VVD coryfee Ed Nijpels dramt het energieakkoord er namens de belanghebbenden vrolijk doorheen. Hoe kan ik dan nog een stemadvies voor de VVD verantwoorden?
Daar zijn twee argumenten voor te geven:

1. Landelijk
Naast Reinette Klever is er maar één dappere Galliër die zich verschanst in zijn dorpje en zich redelijk consequent en vaak doortastend tegen het slechte klimaatbeleid van zijn eigen minister durft te keren en dat is René Leegte. Daarvoor verdienen hij en de VVD de credits. Het weegt niet op tegen het beleid van Kamp, maar die zit nu eenmaal vast aan een ridicuul regeerakkoord. Dat is de schuld van de kiezer, niet de VVD. Al ontslaat dat Kamp natuurlijk niet van de verantwoordelijkheid voor zijn beleid.

Daarnaast: het landelijke aspect van deze verkiezingen is de komende jaren groot: door de versplinterde partijen en het extreem volatiele gedrag van de kiezers is het een ramp om een meerderheidscoalitie te vormen. Onder het drama van de laatste verkiezingsuitslag gaan we dagelijks gebukt.
Nu daar nog het probleem van een al even verdeelde eerste kamer bij komt, dreigt ons land volledig onbestuurbaar te worden.

Dus los van alle geneuzel en het huidige kabinetsbeleid, is het van belang dat er in de toekomst, wanneer er een nieuwe coalitie aantreedt, hopelijk een met een minder ridicule basis, daarvoor geen grote problemen in de eerste kamer opdoemen. Daarom is het van groot belang dat daar zo breed mogelijke basis ligt voor gezond verstand beleid. Daarvoor is, ondanks alles, de minst onbetrouwbare steunpilaar de VVD.

Niet gaan stemmen is erg verleidelijk, dat geef ik toe, maar over een paar jaar krijg je daar beslist spijt van, als bijvoorbeeld een CDA-VVD-VNL regering schoon schip wil maken en daarvoor dan de steun in de eerste kamer mist.

2. Provinciaal
Er zijn op provinciaal niveau een aantal goede VVD krachten aan het werk die zich tot het uiterste verzetten tegen het opgelegde klimaatbeleid:

Daarvan ken ik van meerdere energiebeleid bijeenkomsten Willem-Jetze Joustra (Utrecht), Sylvia Hosman (Friesland) en Masoumah Hosseini (Zuid Holland) persoonlijk.
Andere medestanders zijn Wim Hut (Groningen), Pieter Schipper (Overijssel) en Chris van den Bos (Gelderland, maar naar het schijnt niet op een verkiesbare plaats).

Massoumah Hosseini, Wim Hut, Pieter Schipper, Sylvia Hosman, Willem Joustra

Masoumah Hosseini, Wim Hut, Pieter Schipper, Sylvia Hosman, Willem Joustra

Hopelijk motiveer ik u hiermee om in ieder geval te gaan stemmen, en het liefst op een bekende medestander!