ineke-holtwijk-de-mannen-van-de-droomfabriek

De overbevissing van de Noordzee was voor de belangrijkste doelsoorten van onze Noordzeevissers al opgelost en visserijdruk halveerde sinds de jaren ’90. Toch horen we via Volkskrant, BNR, en BNN dankzij Greenpeace dat de zee is uitgeput. Dat komt omdat Greenpeace nog Postcodeloterij-projectgeld in de tas heeft dat in 2015 op moet. Dat kun je afleiden uit blz 247 van ‘De Mannen van de Droomfabriek’. Het epos van Ineke Holtwijk, over klassiek links lullen rechts zakken vullen.

De Postcodeloterij gaf in 2009 tot 2015 liefst 10 miljoen euro aan anti-visserijterreur in de ‘Oceanen’-campagne, zo lees ik net.

Van coöperatief naar agressief in 2009
2009 is ook exact het jaar dat diverse visserijorganisaties geconfronteerd werden met een steeds onredelijker opstelling van milieuclubs als Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Stichting de Noordzee (= Greenpeace in netter jasje). Die nieuwe geldstroom uit de Postcodeloterij is  een verklaring. Plots sloeg de houding vanuit milieuclubs om in het overleg met de palingsector dat ook vanuit WNF plaatsvond. Diverse vooruitstrevender lieden uit de palingvisserij stonden eerder op goede voet met het WNF. Zij wilden gezamenlijk iets doen aan de knelpunten, zoals wat zij ‘Fort Nederland’ noemen: het feit dat Nederland afgesloten is voor glasaalintrek, en uittrek van schieraal die wil voortplanten.

Plots – binnen een week- kregen ze de deur in het gezicht, en lobbyde WNF met Greenpeace succesvol voor een verbod op (kweek)palingconsumptie in supermarkten. Terwijl die consumptie juist de achilleshiel was voor de palingboeren, die met opbrengst uit consumptie herstelprojecten wilden financieren. Voor extra acties was alvast geen beleids-aanleiding:L want de Europese Unie had al een Europees Aalmanagement Plan ingesteld. En de palingboeren handelden daar al naar (hoewel IJsselmeervissers vrolijk de bak bleven leegvissen samen met de aalscholver)

De club meer vooruitstrevende palingboeren ging verder als Dupan, en wordt sindsdien geterroriseerd door de kongsi van WNF, Greenpeace, Stichting de Noordzee en enkele lieden van Sportvisserij Nederland.

Ik heb de originele emails nog, waarin ze plots hun houding wijzigen. Het is een kwestie van data vergelijken en dan snap je het.

  • In een vervolg: Boudewijn Poelmann exploiteerde ‘het milieu’ als gat in de loterijmarkt om zo multi-multimiljonair te worden. En op advies van Pieter Winsemius, commissaris bij de loterij -en de man die hier Friesland alle windturbines door de strot moet duwen- ging hij in zee met de ecoterroristen van Sea Shepherd- van oud Greenpeace-oprichter Paul Watson- omdat ‘zonder lawaai geen applaus’ zou volgen.