Kijk en vergelijk de foto’s, voor en na de gesubsidieerde behandeling door de schatrijke (190 miljoen euro belegd vermogen) prutsers van Natuurmonumenten van de bloemrijke weide die het Ettelandse Veld was bij mijn waarde Hans Keuper voor huis. Let op: de eerste foto is voordat Natuurmonumenten de zaak kwam verprutsen.
En dit is nadat die anti-wetenschappelijke subsidiegeile geldwolven van Natuurmonumenten er met een aannemer en shovels tekeer gingen, omdat de subsidiepot nu eenmaal beschikbaar kwam. Dit geval staat niet op zich: ze doen dit overal, zoals in de duinen van Rockanje, en binnenkort takelen ze ook vogeleiland Griend toe met miljoenen euro’s subsidie. Zoals Hans schrijft:
ZELFDE WEER, ZELFDE WEI, ZELFDE WEEK
Vergelijk dezelfde wei bij hetzelfde weertype in dezelfde week.Aanschouw de gevolgen van ‘vernatting/natuurontwikkeling/herinrichting’.
Dit kan NATUURMONUMENTEN met ruim EURO 600.000,- waarvan EURO 207.500,- SUBSIDIE van de Provincie Flevoland.
230.000 Vierkante meter ‘bloemrijke weide’ minder.Jammer voor ons, jammer ook voor de meisjes van Weleda Nederland!
Daarom zeggen wij Natuurmonumenten op, die loterijlieveling (die 357 miljoen euro ving van de loterijen) en subsidievanger (meer dan 666 miljoen euro sinds 2000 voor maken nep-natuur/verprutsen bestaande natuur volgens bovenstaande recept) . Ook u kunt zich aansluiten bij de jaarlijks met duizenden mensen groeiende groep van blije ex-leden. Wees vandaag ook de gelukkige en zeg die loterij-reclamezuil vandaag nog op.
Wij danken u voor uw deelname aan onze ontledingsactie van deze entiteit die de natuur uitbaat om zichzelf en haar directie (half miljoen euro per jaar) overeind te houden.
Huh, geen Europese subsidie. Dat gaat hier in Teylingen anders. Daar krijgt een boer voor de aanleg in een weidegebied van een inlandige jachthaven €200,000 EUsubsidie. Voor plattelandsontwikkeling.
De onkreukbare huidige minister van Veiligheid Ard van der Steur werkte hier met hart en ziel aan mee. Raad van State door het dolle heen want het landschap was opgeschoond waardoor passagiers van overvliegende stiltevliegtuigen kunnen genieten van een ongerept Hollands landschap. En het probleem van illegale ligplaatsen was opgelost, waarvoor de illegaal handelende boer als bonus een verdubbeling en vergroting van ligplaatsen kreeg. Perverse prikkels, nee, de VVD66 heeft het goed gedaan. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen op haar, aldus Halbe.
Rypke, mijn prunus in mijn voortuin bloeit drie weken later dan vorig jaar, vorige winter was extreem mild, alkes is dit jaar drie weken later dan vorig jaar. Heb je dat wel meegenomen in je analyse?
Waarde ‘Beleiver’, waarde Hans,
Graag verstrek ik een korte toelichting.
Voor de ‘vernatting / herinrichting / natuurontwikkeling’ van 23 hectare bloem- en kruidenrijk weidevogelbroedgebied ( te Marknesse, Gemeente Noordoostpolder ) op 200 meter afstand van mijn woning ontving Natuurmonumenten-Flevoland EURO 207.500,- van de Provincie Flevoland ( in casu de PF-ecoloog Andreas Vlasman ). Deze subsidie was afkomstig uit het Investeringsfonds Landelijk Gebied.
De bovenste foto toont ( een deel van ) genoemde 23 hectare in ongerepte staat in week 17 van 2013.
De onderste foto toont (een deel van) hetzelfde veld, door Natuurmonumenten nu ‘Het Ettenlandseveld’ genoemd, in week 17 van 2015.
Het Ettenlandseveld werd in de maanden oktober-december 2013 ‘aangepakt’. Uit de vergunningsaanvragen kan worden opgemaakt, dat het gebied moet worden ‘heringericht’ tot een ‘weidevogelgebied’ met name gericht op de Kemphaan, de Slobeend, de Watersnip, de Veldleeuwerik en de Zomertaling …. Dat in genoemde percelen al sinds decennia o.m. Kieviten, Tureluurs, Grutto’s, Scholeksters, Wilde eenden, Gele kwikstaarten en Tapuiten broedden, was Natuurmonumenten-ecoloog Bart de Haan niet bekend, bovendien voor hem niet interessant. Dit bleek tijdens een persoonlijk, 2 uur durend onderhoud, dat ik begin maart 2013 met de heer De Haan had. Dank voor jullie beider belangstelling! HG HANS KEUPER
Zo, die ingreep moet er wel ingehakt hebben! Zelfs de bomen naast het weiland lopen niet meer uit.
Volgens de toelichting van Hans Keuper is de eerste foto gemaakt in week 17 van 2013 (22-28 april) en de tweede foto recent dit jaar. Dat is merkwaardig. Het voorjaar van 2013 was extreem laat, door de extreem koude maand maart.
Zie http://www.logboekweer.nl/Fenologie/DeBilt_Tsom.pdf.
Zijn de foto’s niet verwisseld?
Nog even een verdere toelichting, mijn bericht was misschien toch niet duidelijk.
De natuur loopt nu zo’n 3 weken voor ten opzichte van dezelfde tijd in 2013. Dat maakt al dat je foto’s met het hetzelfde weeknummer niet goed met elkaar kunt vergelijken. Als de natuur op de oudere foto dan ook nog eens verder ontwikkeld is (niet alleen het grasland, ook de bomen), dan is de foto of later in het jaar, of in een ander jaar genomen. Oftewel, met deze informatie kun je er niet veel mee. De foto’s moeten trouwens ook vanuit een heel ander standpunt genomen zijn, de boomgroepen op de achtergrond zijn niet hetzelfde.
Op de oudere foto zien we vooral veel paardenbloemen. De witte bloemen zijn waarschijnlijk pinksterbloemen. De witte bloemen op de recente foto lijken me madeliefjes maar het is niet goed te zien.
Als ik het goed begrijp dan is de belangrijkste ingreep in het terrein de waterstandsverhoging geweest. Voor pinksterbloemen is dat eerder gunstig dan ongunstig. Ik vermoed dat ze nu afgegraasd worden. Maar nogmaals: de foto’s zijn niet goed vergelijkbaar.
Even een terzijde; uit zeer betrouwbare bron weet ik dat het ‘Investeringsfonds Landelijk Gebied’ een subsidiepot is die vrij ruim in de middelen zit en regelmatig meer te verdelen heeft dan er aangevraagd wordt.
Misschien een interessant gegeven voor Rypke?
Zeer geachte heer Vreeken,
Dank voor uw belangstelling voor mijn foto’s van Het Ettenlandseveld, 23 hectare voormalig bloem- en kruidenrijk weidevogelbroedgebied aan de Ettenlandseweg te Marknesse, Gemeente Noordoostpolder.
Jammer om te lezen, dat u van mening bent, dat mijn foto’s ( toch uit april 2013 (boven) respectievelijk april 2015 (onder) ) geen vergelijkingsmateriaal zijn. Ik ben een andere mening toegedaan.
Beide foto’s zijn van hetzelfde deel veld en vanuit nagenoeg dezelfde hoek gemaakt. Om dit te constateren is geen vergrootglas nodig, wellicht een bril op juiste sterkte. ;-)
En tenslotte: in april 2013 werd dit deel veld nog niet begraasd. Net zo min wordt er op dit moment al vleesvee in dit (gedeelte) veld geweid.
Wellicht lukt het u e.e.a. in een iets groter verband te zien. De teloorgang van de flora in genoemde 23 hectare voormalig bloem- en kruidenrijk weidevogelbroedgebied lijkt mij overduidelijk. Met uw welnemen laat ik het hierbij. Met een vriendelijke groet, HANS KEUPER
Ik heb mijn bril (multifocus) nog eens opgepoetst maar ik kan echt geen overeenkomst in de achtergrond van de foto ontdekken… maar ik geloof best wel dat het hetzelfde weiland is.
Wat de timing betreft kwam ik dit tegen:
http://www.zlto.nl/media/default.aspx/zlto/org/2583/factsheet-paardenbloem-pdf
(citaat: 2013 is een uitzonderlijk jaar en nu, aind april zijn er nog maar weinig paardenbloemen in bloei). Wat mij nog steeds het idee geeft dat de foto later in het jaar genomen is.
Het is jammer dat NM zich niet verdiept heeft in de bestaande natuurwaarden. Ik hoop dat de ingreep toch een succes blijkt de zijn…
Jammer dat NM zich niet verdiept heeft?
Als je je inhoudt dan is het nog schandalig dat ze maar wat aanrommelen.
De pot ‘Investeringsfonds Landelijk Gebied’ mag best wel eens hernoemd worden in ‘Investeringsfonds NM Gerief’.
NM doet aan nutteloze natuurbarbarij.
Bart heeft een punt als je de bomen vergelijkt. Maak je over drie weken nog een foto als de bomen hetzelfde blad dragen? Ik geloof best dat je gelijk hebt, alleen klopt je fotobewijs (nog) niet.
Geachte heer Erren,
Graag maak ik binnenkort een identieke foto met de bomen in de singel van mijn buurman in een vergelijkbaar stadium qua ontwikkeling als in voorjaar 2013.
Feit blijft, dat de pinksterbloemen in de Kop van Overijssel en in de Noordoostpolder nu (22 april 2015) volop in bloei staan. Vandaar ook mijn vergelijking in foto’s (qua flora in Het Ettenlandseveld van Natuurmonumenten-Flevoland) zoals Rypke ze hierboven toont.
Voorjaar 2014, enkele maanden na de ‘ingrepen’ van Natuurmonumenten, stelde ik al een grote verarming van de flora ten opzichte van voorjaar 2013 vast. Voorjaar 2015 is deze verarming nog duidelijker zichtbaar. Paardebloemen zijn nagenoeg verdwenen, Pinksterbloemen ook. Nu afwachten of er nog sprake zal zijn van enige bloei van Boterbloemen. Vorig jaar al stelden wij een toename van distels, riet en zuring vast. We monitoren uiteraard ook deze ontwikkeling. De decennia lang alhier broedende Kieviten, Tureluurs, Scholeksters, Gele kwikstaarten en Grutto’s zijn verdwenen. De ‘prioritaire’ vogels Kemphaan, Slobeend, Watersnip, Veldleeuwerik en Zomertaling, voor wie dit gebied in herfst 2013 op advies van de NM-ecoloog Bart de Haan gesubsidieerd op de kop werd gezet, zijn door ons tot op heden, foeragerend en/of broedend, niet waargenomen. Mvg, HANS KEUPER
P.S. ‘Beheerders’ van Natuurmonumenten-Flevoland hebben wij hier na de ingrepen van herfst 2013 ook niet meer gesignaleerd. Medewerkers van het Waterschap Zuiderzeeland betwijfelden vóór de ingrepen van Natuurmonumenten al – ondanks de afgifte van een Watervergunning aan Natuurmonumenten alsmede een Wijziging van het Peilbesluit (verhoging waterpeil) – of Natuurmonumenten met de ingrepen haar ‘natuurdoelen’ zou bereiken. Nu – april 2015 – erkent het Waterschap Zuiderzeeland, dat ‘vernatting’ van dit gebied niet lukt en weigert hetzelfde Waterschap, dat steeds op eigen kosten moet komen opdraven, verdere medewerking.
Geachte heer Keuper
Het zou erg jammer zijn als de soorten die u noemt inderdaad verdwenen zijn!
U schrijft dat de ‘vernatting’ van het gebied ook volgens het Waterschap niet lukt. Wat lukt er dan niet aan? Is de waterstand hoger dan gepland? Of lager? Of te onregelmatig? Kan het zijn dat het land ’s winters langdurig onder water staat? Dan kan ik me voorstellen dat de Pinksterbloemen verdwijnen.
Grazen er soms grote groepen ganzen? Hoe zit het met het maaibeheer?
met vriendelijke groeten Bart Vreeken
Nog een mogelijke oorzaak: is er misschien in het weiland sprake van een muizenplaag? Op veel plaatsen in NL is de afgelopen 2 jaar overlast van muizen, door de extreem zachte winters.
http://www.rtvoost.nl/archief/default.aspx?nid=210887
Bart Vreeken komt van Natuurmonumenten, dat verklaart zijn bijziendheid meer dan de vraag welke bril hij draagt
Altijd opvallend te zien hoe Rypke mensen die een inhoudelijke discussie proberen te voeren wegzet. Als je het niet met hem eens bent dan ben je per definitie “fout”
Een inhoudelijke discussie hoort allereerst binnen NM plaats te vinden.
Eerste topic: trekt de natuur zich iets van NM aan?
De conclusie zou best kunnen zijn: terug naar de basis (het ontsluiten van gebieden voor bleke, zieke stedelingen).
Ik heb nog eens verder gegoogled naar het gebied.
Ik begrijp nu dat NM het ’s winters plas-dras wilde zetten. Is dat inderdaad gebeurd? Dat zou dan wel een goede verklaring kunnen zijn voor het verdwijnen van paardenbloem en pinksterbloem, die kunnen vast niet tegen langdurig onder water staan.
Landjes die ’s winters lang onder water staan kunnen wel erg aantrekkelijk zijn voor vogels. Hier in de buurt (Ouderkerk a.d. Amstel) is het Landje van Gijsel, dat is een groot succes voor wintergasten. Maar dat is een heel andere doelstelling dan broedvogels. En ik kan nergens vinden dat er afgelopen winter iets te beleven is geweest.
Dus het lijkt erop dat er nu inderdaad vooral achteruitgang is. Of hebben zich inmiddels wat weidevogels gemeld? Ik blijf het volgen en als ik in de buurt ben ga ik eens kijken.
@Groene Geert: je hebt hier na 2000 van mijn blogs nog nooit gereageerd en je eerste reactie is er 1 van shoot the messenger (wat is die blogger toch een eikel), kun je niet beter on topic reageren als je wel iets te vertellen hebt?
En je moet wel Oost Indisch Blind zijn om niet te zien wat iedereen ziet: dat dit 2 foto’s van de zelfde locatie zijn uit vrijwel zelfde perspectief.
De doelstelling van het Ettelandse Veld was via vernatting te krijgen, wat er voor vernatting al was: broedende weidevogels en zelfs de kemphaan zou uit de lucht komen vallen met een legsel. Het is typerend voor Natuurmonumenten, de soortjes gebruiken als subsidie-aanvragers zonder je te bekommeren om de ecologische logica, laat staan er later nog weer naar om te kijken.
Dat past in een patroon. Men roept maar wat en doet maar wat, en verzint daar argumenten bij. In het Naardermeer moest ook de vaarroute verlegd worden voor excursisten, zogenaamd voor ‘de rust’ van de purperreiger. Altijd weer die rust, die zou dan het aantal broedgevallen ophogen, die ‘rust’. Wat een gelul
De werkelijke reden was: men wilde gewoon de Visserij opgeven, en zo’n luxe bezoekerscentrum bij de A1 als startpunt met minimaal gedoe voor NM zelf, daar zoek je dan wat groene argumenten bij over ‘rust’
purperreigers gingen een tijdje achteruit door de lage regenval in de Sahel van de jaren ’80/vroege ’90 veroorzaakt (Zie Living on the Edge) en nu neemt dat beest al weer een tijdje toe door een gunstiger regen-regime
Ik sta open voor alle goede argumenten en bewijzen, maar dan moet je ze wel hebben. En niet met doorzichtige beweringen om de discussie af te leiden van de kern.