Wageningen UR blameert zich met anti-visserij populist Han Lindeboom

Han met zijn gezwam

Han met zijn gezwam

In een bedorven academisch klimaat drijven de lichtgewichten boven, die goed zijn in het bespelen van media. Zoals Han Lindeboom. Mensen die sympathiek ogen en die vooral grossieren in 1 ding: het uit hun duim zuigen van lekker bekkende journalistenlokkertjes als ‘het Great Barrier Reef’ van de Noordzee en ‘300 keer zoveel biodiversiteit in windfarms’. En er niets om lijken te geven als zij zo de ecologische werkelijkheid en bevindingen uit wetenschappelijke literatuur zo ernstig verkrachten, gedreven door politiek opportunisme.

Dat je jezelf afvraagt: is het in dit geval Wageningen UR enkel nog om het opgeilen van journalisten te doen en het werven van Greenpeace-meisjes uit het VWO ? Of gaat men ook nog eens werk maken van serieuze visserijbiologie?

Moet je dit lezen op de site van Wageningen UR, een UNIVERSITEIT!!!!…Dit is werkelijk godgeklaagde korter dan door de kortste bocht afgesneden apenkool:

Vorig jaar zwom er door wereldwijde klimaatverandering een enorm aantal kwallen in de Noordzee. Dat is niet goed voor de biodiversiteit in de zee.

Of dit:

Kabeljauwen halen hun geschubde schouders op om duurzame energie, en toch worden ze erg enthousiast van windmolens die in zee staan. De bodem waar die op rusten heeft namelijk 300 keer zo hoge biodiversiteit dan andere stukken bodem. Prof. dr. Han Lindeboom van de Wageningen UR deed onderzoek naar die gebieden, en daarover vertelt hij in dit college.

Hahahah, wat bekt dat lekker: als je publiek uit kinderen bestaat.

storm en getij dicteren de ondiepere delen van de Noordzee tot 20 mtr beneden NAP

storm en getij dicteren de ondiepere delen van de Noordzee tot 20 mtr beneden NAP

Het alternatief voor populistisch gezwets: de VWN-trip!
Het onderzoek bij Amalia toonde na 4 jaar nauwelijks verschil tussen bevist en onbevist in bodemleven. Wat wel kan: als je een wrak afzinkt of een harde structuur in zee zet, dan hecht daar direct megaveel zeeleven aan. Vanaf Den Helder kun je ook met vissers mee boven een wrak vissen op makreel. Daar huizen hele scholen, rond zo’n wrak: maar dat ligt niet zozeer aan bevissing daarbuiten, als wel dat kunstmatige riffen direct leven aantrekken: een schuilplaats tegen de allesoverheersende dynamiek. Bij een door storm en getij gegeselde zandige zeebodem die na een storm wel 2 meter in hoogte kan wisselen, is biodiversiteit tot zo’n -30 NAP relatief laag. 

Journalisten die WEL willen weten hoe de wetenschappelijke vork in de steel zit in onze Noordzee, die kunnen met de Vereniging Wetenschapsjournalisten mee gaan vissen op 22 mei. Wetenschapsjournalisten zijn ook journalisten, maar dan met hersens. Wij gaan de intelligentie van ons publiek alvast niet beledigen.

En dus: Wij nemen liever ECHTE wetenschappers mee (die importeren we uit Vlaanderen) en vertellen het hele verhaal, zowel van de (redelijke kant van de) milieubeweging als de visserij zelf: namelijk de visser die voor ons middagmaal de vangst verzorgt!

Voor een Noordzee-cabaretvoorstelling na afloop wil ik best Han Lindeboom uitnodigen, als een soort afterparty nadat we in de haven terugkeren. We gunnen onze leden ook wat amusement.

Door |2015-04-21T12:47:11+00:0021 april 2015|16 Reacties

16 Comments

 1. Han Lindeboom 21 april 2015 om 16:27 - Antwoorden

  Foei Rypke,

  Als iemand mij foutief citeert neem jij dat als kwaliteit journalist toch niet klakkeloos over? In windmolenparken is de biomassa 300 keer hoger, niet de biodiversiteit.
  Er volgen nog 4 colleges (ook één over visserij), jammer dat je er toen niet bij was.

  • Boels 21 april 2015 om 17:26 - Antwoorden

   Nu wil ik wel eens een publicatie (peer-reviewed) zien.
   Onder water heb je al snel een natte vinger.

   • Boels 21 april 2015 om 21:08 - Antwoorden

    Overigens is de wetenschapper ook verantwoordelijk voor hetgeen de universiteits-PR er van brouwt.
    Of maken die de dienst uit?

  • Turris 21 april 2015 om 20:01 - Antwoorden

   Foei spreken zonder tegenargumenten. Als men serieus en overtuigend wil mee-bloggen moet men met serieuze (tegen-)argumenten komen. Boosheid of nog erger dedain, en het opgestoken vingertje behoort overwegend bij de valse autoriteit, die zich betrapt voelt in zijn “wetenschap”. Minimaal is een link naar bronnen vereist, als je iets te vertellen of verwijten hebt. Niets van dat alles! Vraag aan Lindeboom is hoe de visserij-sector kan gedijen bij alle onnodige en inconsequente beperkende milieu maatregelen, en hoe de visstand kan gedijen bij bodemverstoring en bij de geluidsdreun veroorzaakt door de windparken op zee. Waarom de bruinvissen eerst overvloedig en nu weer spaarzaam zijn in de Noordzee. Enig idee bij Lindeboom aanwezig…..? Obligaat deze vraag: Meer onderzoeksbudget nodig?
   http://climategate.nl/2013/08/05/dolfijnen-doof-door-windmolens-op-zee-of-gewoon-morsdood-natuurlijk/

 2. Jaap 21 april 2015 om 20:37 - Antwoorden

  Mijnheer Lindeboom u vergat wel even te vertellen dat er tussen 1970 en 1980 een gigantische hoeveelheid kabeljauw in de Noordzee en de Duitsebocht zwom.Ik was er zelf bij.Met het afnemen van het fosfaat verdween ook de kabeljauw ook dit heb ik zelf mogen aanschouwen.De volgende opmerking die ik wil maken is over het onzinnige verhaal van de Texelse stenen ik stel voor dat Imaris de Tridens afhuurt en een paar trekjes met de een bodemtrawl probeert in de stenen om te kijken of ze er nog liggen ik wens ze veel succes .
  Het volgende dat mij opvalt dat is u wel erg veel op heeft met windmolens .Je zou er bijna iets van gaan denken?

 3. Piet 22 april 2015 om 05:30 - Antwoorden

  Meneer Lindeboom, mag ik bewijs zien dat er in de windmolenparken op de Noordzee 300 keer meer biomassa/biodiversiteit*zit ? (*What ever)
  U neemt het aan net als een groot deel van de rest van uw verhaal. Aannames is een wetenschappelijk woord voor: “ik denk dat het zo is, want ik heb gelijk, want ik ben wetenschapper en dan ben je per definitie veel slimmer dan de rest”.
  U had misschien eens een paar uur de moeite moeten nemen om het boek De wereld is een wonder van uw collega Dolf Boddeke te lezen. Die heeft in de jaren 80 al voorspeld wat er nu gebeurd. En kom eens uit die ivoren toren van u ga eens een aantal weken mee met vissers. Ze zullen u meevallen 😉

  • Turris 22 april 2015 om 17:28 - Antwoorden

   Dat bewijs wordt op verzoek gefabriceerd. Het is even wachten!

 4. Zwam Lindeboom 22 april 2015 om 10:36 - Antwoorden

  Han toch Han toch: ik blijf nog altijd wachten op de dag dat je hier komt reageren om MET OPEN VIZIER te argumenteren en eens niet met eens stromanredenering jezelf daarvan te ontslaan

  Ik citeer Wageningen UR, als jij vindt dat zij je fout citeren moet je bij Hans Bothe je beklag doen

  Toon mij ondertussen jouw peer reviewed publicatie over de Noordzee-kustzone waarin je die biodiversiteit-mirakels met meerjarig veldonderzoek bewijst

 5. toon 22 april 2015 om 12:48 - Antwoorden

  Jaap ,heeft helemaal gelijk.
  benoordwesten helgoland is er een stenen veld genaamd het Koraal, ga daar ook maar eens heen met de ises (ik wil wel mee )het is daar goed vissen NOT .
  dus Han lindeboom ,je bent een swetser van de eerste categorie ,en ja je bent adviseur bij de wind handel ,denk ik ,anders kan het niet

 6. Wim Vooijs 24 april 2015 om 14:39 - Antwoorden

  die Windmolens staan dan ook in een gebied waar wij voorheen vaak viste, en in het NA en Voorjaar daar op verschillende plekken de kleine schol en scharren zo dik lagen dat we er niet eens graag viste, in tijd van 1 1/2 uur je achternet aan puin en trekken van 15 tot 20 ton vis waar je na afloop blij was als je 600 tot 1000 KILO markt waardige vis op raapte ( meestal scharren net wel/niet de maat) en dat alleen omdat er enorme schelpen putten lagen waar vreten op zat. Dus als je verhalen van discards wil horen……
  En We waren echt niet het enigste span wat daar viste…… Dus om daar nu die windmolens maar weer de schuld van te geven????? Ik zou al die computer wijsheid maar is de deur uit doen en de fiets pakken. Oogjes open voor de bloemen de bijen, vogels koeien etc . en probeer dan voorstellen dat het in zee in principe niet anders is. Grofweg de vraag van waarom vliegen die muggen hier , die vogels daar en liggen al die koeien bij elkaar om maar wat te noemen.
  Zolang je dat nog niet doorhebt moet je je zeker niet als “Deskundig” reken wat de Zee betreft.

 7. Roel Meijer 25 april 2015 om 00:28 - Antwoorden

  Foei Rypke….vroeg Han…waar blijf je dan nu…?

 8. Groene Rypke de Duurzaamste 25 april 2015 om 06:49 - Antwoorden

  @Roel, Zwam Lindeboom was ik, en daarmee volsta ik met zijn stroman-redenering: of had je dat nog niet gezien?

 9. Groene Rypke de Duurzaamste 5 mei 2015 om 10:47 - Antwoorden

  Ik heb ook de enige studie gevonden waarop Han Lindeboom zich kan baseren, en die bevestigt precies wat ik al schreef: die toename van biodiversiteit is volledig toe te schrijven aan de rif-functie van structuren op zee. Dat gebeurt ook als je ergens een wrak afzinkt, maar op de bodem veranderde niets
  http://iopscience.iop.org/1748-9326/6/3/035101Short-term ecological effects of an
  offshore windfarm in the Dutch Coastal Zone
  FOCUS ON THE ENVIRONMENTAL IMPACT OF WIND ENERGY
  H J Lindeboom1, H J Kouwenhoven2, M J N Bergman3, S Bouma4, S Brasseur1, R Daan3, R C Fijn4, D de Haan5, S Dirksen4, R van Hal5, R Hille Ris Lambers5, R ter Hofstede5, K L Krijgsveld4, M Leopold1 and M Scheidat1

  Part of Focus on the Environmental Impact of Wind Energy
  The number of offshore wind farms is increasing rapidly, leading to questions about the environmental impact of such farms. In the Netherlands, an extensive monitoring programme is being executed at the first offshore wind farm (Offshore Windfarm Egmond aan Zee, OWEZ). This letter compiles the short-term (two years) results on a large number of faunal groups obtained so far. Impacts were expected from the new hard substratum, the moving rotor blades, possible underwater noise and the exclusion of fisheries.
  The results indicate no short-term effects on the benthos in the sandy area between the generators, while the new hard substratum of the monopiles and the scouring protection led to the establishment of new species and new fauna communities. Bivalve recruitment was not impacted by the OWEZ wind farm. Species composition of recruits in OWEZ and the surrounding reference areas is correlated with mud content of the sediment and water depth irrespective the presence of OWEZ. Recruit abundances in OWEZ were correlated with mud content, most likely to be attributed not to the presence of the farm but to the absence of fisheries. (was dus niet aangetoond, maar dat is wat Lindeboom wilde zien, als Han iets WIL zien dan is het er plots ook RZ)

  The fish community was highly dynamic both in time and space. So far, only minor effects upon fish assemblages especially near the monopiles have been observed. Some fish species, such as cod, seem to find shelter inside the farm. More porpoise clicks were recorded inside the farm than in the reference areas outside the farm. Several bird species seem to avoid the park while others are indifferent or are even attracted. The effects of the wind farm on a highly variable ecosystem are described. Overall, the OWEZ wind farm acts as a new type of habitat with a higher biodiversity of benthic organisms, a possibly increased use of the area by the benthos, fish, marine mammals and some bird species and a decreased use by several other bird species.

  • Pieter 16 juni 2016 om 14:26 - Antwoorden

   Ja foei Han . Wat kan heb jij mooie leugens. Gesloten gebieden daar hoeven wij helemaal niet over te praten. Een mooie storm en alles is om geploegd krijgen de vissers niet voor elkaar . Maar het mooiste is na zo’n storm draait er bijna geen windmolen meer. Want dat kunnen ze niet hebben . Maar zo blijft er wel werk. Ga
   Maar snel met pensioen Han we zijn jouw leugens zat.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK