Han met zijn gezwam

Han met zijn gezwam

In een bedorven academisch klimaat drijven de lichtgewichten boven, die goed zijn in het bespelen van media. Zoals Han Lindeboom. Mensen die sympathiek ogen en die vooral grossieren in 1 ding: het uit hun duim zuigen van lekker bekkende journalistenlokkertjes als ‘het Great Barrier Reef’ van de Noordzee en ‘300 keer zoveel biodiversiteit in windfarms’. En er niets om lijken te geven als zij zo de ecologische werkelijkheid en bevindingen uit wetenschappelijke literatuur zo ernstig verkrachten, gedreven door politiek opportunisme.

Dat je jezelf afvraagt: is het in dit geval Wageningen UR enkel nog om het opgeilen van journalisten te doen en het werven van Greenpeace-meisjes uit het VWO ? Of gaat men ook nog eens werk maken van serieuze visserijbiologie?

Moet je dit lezen op de site van Wageningen UR, een UNIVERSITEIT!!!!…Dit is werkelijk godgeklaagde korter dan door de kortste bocht afgesneden apenkool:

Vorig jaar zwom er door wereldwijde klimaatverandering een enorm aantal kwallen in de Noordzee. Dat is niet goed voor de biodiversiteit in de zee.

Of dit:

Kabeljauwen halen hun geschubde schouders op om duurzame energie, en toch worden ze erg enthousiast van windmolens die in zee staan. De bodem waar die op rusten heeft namelijk 300 keer zo hoge biodiversiteit dan andere stukken bodem. Prof. dr. Han Lindeboom van de Wageningen UR deed onderzoek naar die gebieden, en daarover vertelt hij in dit college.

Hahahah, wat bekt dat lekker: als je publiek uit kinderen bestaat.

storm en getij dicteren de ondiepere delen van de Noordzee tot 20 mtr beneden NAP

storm en getij dicteren de ondiepere delen van de Noordzee tot 20 mtr beneden NAP

Het alternatief voor populistisch gezwets: de VWN-trip!
Het onderzoek bij Amalia toonde na 4 jaar nauwelijks verschil tussen bevist en onbevist in bodemleven. Wat wel kan: als je een wrak afzinkt of een harde structuur in zee zet, dan hecht daar direct megaveel zeeleven aan. Vanaf Den Helder kun je ook met vissers mee boven een wrak vissen op makreel. Daar huizen hele scholen, rond zo’n wrak: maar dat ligt niet zozeer aan bevissing daarbuiten, als wel dat kunstmatige riffen direct leven aantrekken: een schuilplaats tegen de allesoverheersende dynamiek. Bij een door storm en getij gegeselde zandige zeebodem die na een storm wel 2 meter in hoogte kan wisselen, is biodiversiteit tot zo’n -30 NAP relatief laag. 

Journalisten die WEL willen weten hoe de wetenschappelijke vork in de steel zit in onze Noordzee, die kunnen met de Vereniging Wetenschapsjournalisten mee gaan vissen op 22 mei. Wetenschapsjournalisten zijn ook journalisten, maar dan met hersens. Wij gaan de intelligentie van ons publiek alvast niet beledigen.

En dus: Wij nemen liever ECHTE wetenschappers mee (die importeren we uit Vlaanderen) en vertellen het hele verhaal, zowel van de (redelijke kant van de) milieubeweging als de visserij zelf: namelijk de visser die voor ons middagmaal de vangst verzorgt!

Voor een Noordzee-cabaretvoorstelling na afloop wil ik best Han Lindeboom uitnodigen, als een soort afterparty nadat we in de haven terugkeren. We gunnen onze leden ook wat amusement.