Er is een door ons al gefileerde club eigengeilers, die via de rechter wil beslissen hoe de toekomstige wereld er uit moet zien volgens hun beperkte fantasie. Zelfs het weer van de toekomst willen zij verzekeren. Terwijl nu ook een studie van Duke University erkent wat wij al schreven; opwarming verloopt veel minder snel dan voorspeld.

Wij vinden het nogal aanmatigend om voor komende generaties te bepalen hoe hun wereld er uit moet zien. Terwijl veel mensen van de huidige generatie NU al niet weten wat ze met hun leven willen. En wanneer ze dat wel menen te weten, baseren ze hun beeld op de platte en overtrokken ‘werkelijkheid’ die massamedia ze bieden. Hadden mensen in de Gouden Eeuw alle turf in de grond moeten laten? Dan waren de Ankeveense plassen, Wieden, Weerribben en vele natuurgebieden er nu ook niet geweest.

Vandenbroecke en De Soetelaere hadden zich een breuk gelachen, als ze wisten dat er natuurclubs zouden komen die veenafgravingen ‘natuurgebied’ gingen noemen, waarbij ze dan miljoenen euro’s subsidie zouden krijgen voor de bescherming van deze winningsgebieden van turf. Ja, dat ze zelfs de afgravers gingen imiteren en zich dan ‘natuurbeheerder’ gingen noemen, en met een miljoen euro een nieuw ‘petgat’ gingen maken.

RZ15.hordenVast staat wel: die mensen verschillen in aard niet veel van ons, ze willen een veilig thuis, eten en de meesten willen hokken, voortplanten. Ze willen welvaart en een voorwaarde voor welvaart is een stabiele energievoorziening van een goedkope en overvloedige bron.

Volgens de ecomodernisten en hun Ecomodernist Manifesto kan die energiebron kernenergie zijn. Dat is ook wat natuurkundige Cees Lepair hier betoogt. De nieuwe generatie met gesmolten zout-reactoren, onze Thorium Theo zal er nog over bloggen. Liever dan nu 73 miljard euro exploitatie-subsidies te storten in failliete technologie.

Wij willen toekomstige generaties niet belasten met een steeds hogere staatsschuld, van een overheid die zwaar op de pof leeft. En die daarom de aardgaswinning opschroefde.

Thorium heeft toekomst

Thorium heeft toekomst

Oost West Asbest
Als voorbeeld voor ’te vermijden schade’ voor ’toekomstige generaties’ kwamen enkelen aanzetten met asbest. Er had in de jaren ’60 al een verbod op asbest moeten komen, dat in 1993 kwam. Dat zou tientallen miljard euro’s schade hebben gescheeld, zo stelt men, en tienduizenden doden. Dat is een interessante mening. Maar zoals de ontruiming van de flats in Utrecht om asbest al toonde: werd die schade veroorzaakt door asbest zelf, of de overtrokken reactie daarop. Een ontaarde risicoperceptie.

De Russische mijnstad Asbest, naamgever van chrysoliet witte asbest

De Russische mijnstad Asbest, naamgever van chrysoliet witte asbest

Het is vele malen onveiliger om in een huis met spaarlamp te wonen (kan kwik uit ontsnappen) dan in een flat vol asbest in de muren. De kans dat je ziek wordt doordat die spaarlamp defect raakt is vele malen hoger, en vergiftiging vindt direct plaats bij defect.

Als voormalig bewoner van de barak Oostwest Asbest op Droevendaal in Wageningen met muren vol asbest meen ik iets over ontaarde risicoperceptie te kunnen meepraten. We boorden er vrolijk in de muren. Later kwamen mannetjes in maanpakken de barakken slopen. Op asbest ontstond een complete risico-industrie, waar ondernemers miljonair van werden.

witte asbest mijn

witte asbest mijn

Het andere uiterste vinden we in het Russische plaatsje Asbest, waar de mijnen liggen waar witte asbest wordt gedolven. Dat gebeurt ook in Asbestos in Quebec. Bij de Russen in Asbest lag de witte asbest-stof gewoon op straat. Er was geen geld voor fatsoenlijk milieubeleid.

Boven alles wens ik de jeugd een welvarende toekomst toe met overvloedig beschikbare goedkope energie, waar ze voldoende geld hebben om ons landje schoon en mooi te houden. Een wereld waar mensen hun toekomst niet willen inrichten op angst voor het onbekende (het voorzorgprincipe) en beperkte verbeeldingskracht.  Maar liefde voor de omgeving en een creativiteit die met die van evolutie kan concurreren.