allforthelove

Nog niet gezien? All Watched Over by Machines of Loving Grace Episode 2 The Use and Abuse of Vegetational Concepts. Dan is er geen betere besteding van je zondag dan dit tweede deel van een drieluik uit 2011 van de Britse documentairemaker Adam Curtis te zien. Staat hieronder voor je klaar. Laat zien hoe ons begrip voor ecologie en ecosystemen in feite de natuur dwingt in een keurslijf dat is afgekeken van machines en computers.


All Watched Over By Machines of Loving Grace 2… door Ben_Forshay

Gezien? Mindboggling stuff toch? Ik was nog niet veel verder gekomen dan de kritiek van Joseph Reichholf op Haeckels “Haus der Natur” maar in deze video zie ik dat er juist tussen 1935 (toen Tansley in “The use and abuse of vegetational terms and concepts” het ecosysteem concept introduceerde) en de cybernetica van Jay Wright Forrester van alles gebeurde. Die Forester is grondlegger van de Club van Rome die in 1972 hun Grenzen aan de Groei publiceerden. Als naïeve puber was dat ook het sentiment waar in in stonk toen in in 1985 besloot milieuhygiëne te gaan studeren. De docu van Curtis laat niet alleen de voorgeschiedenis zien die zich aan mijn waarneming onttrok en waar mijn professoren ook allerminst mee aankwamen, maar vooral ook de collaps. De zwarte zwaan voor de ideologisch gedreven ecologie kwam onvermijdelijk. Rond 1991 viel het doek. Ecosystemen in evenwicht bleken niet te bestaan. Spontane verandering (=groei) en niet streven naar evenwicht bleek schering en inslag van de natuur. Maar in de publieke opinie en laten we zeggen de “PR en marketing” kankert het intussen wetenschappelijk ontkrachte ecologiebegrip gewoon door. De klimaatwetenschap blijkt maar een variant op hoe het in de hele ecologie is gegaan: juist machines en computers hebben onze blik op hoe de natuur én het klimaat werkelijk werken onttrokken. Juist de mensen die het hardst schreeuwen om een natuurlijke natuur dwingen haar in een op machines geënt keurslijf!

Zie trouwens ook deel 1 en 3 van Adem Curtis 3-luik over hoe het machinebegrip onze nieuwe religie is geworden zonder dat we het beseffen. We denken de natuur te aanbidden, maar eren in werkelijkheid de machine!

Deel 1

All Watched Over by Machines – Love and Power door Mustory1320

Deel 3

All Watched Over by Machines of Loving Grace [3… door Ben_Forshay

Zie ook Wikipedia over de serie. Mijn bron om de docu’s en die hele Adam Curtis (zie ook al zijn andere series – heerlijk!) te ontdekken was het Amsterdamse NextNature waar ik ook snel eens contact mee ga zoeken.