...om u nog beter van dienst te zijn willen wij uw surfgedrag bespioneren.

Om u nog beter van dienst te zijn willen wij uw surfgedrag bespioneren.

Soms hoop je gewoon dat ze bij dagblad Trouw over klimaat en energie doen alsof ze serieus schrijven. Waarbij dan hun lezers, Groene Geert de Gereformeerdste, Froukje het Duurzame Vogelbekje en Dikkertje Dap de Groenste Drap volserieus met gebalde vuisten roepen ‘grrr die klimaatontkenners, sleep ze voor een tribunaal’, of ‘we kunnen in 2050 voor 90 procent op windenergie als we maar geloven, samen de schouders er onder, voorloper transitie yes we can”.

Nadat Dagblad Trouw weer haar parallelle Groeniversum op de wereld schetst in nieuwe kolommen dampend van de groene geloofsijver. Redactionele profilering en zo, ken uw lezer en doelgroep.

En dan bescheurt de hele redactie zich ‘hahahaha, zouden ze er dit keer weer in trappen’…..

Esther Bijlo die over de grond rolt, Joop Bouma schuddebuikend, Willem Schoonen de neo-communist die zich een knalrode toetert lacht, roder dan de Roodste vlag die Lenin ooit met sikkel zwaaide op weg naar het Avondland. Waar iedere 5 jaren weer een nieuw 5-jarenplan onder eenstemmig applaus verschijnt. En de komende 5 jaar de doelen van afgelopen 5 jaar opnieuw verre zullen overtreffen. Terwijl de mensen voor de winkel in de rij staan, de verwarming een graadje of 20 lager staat bij gebrek aan brandstof…voor het milieu en de duurzaamheid.

Dat hoop je. Alleen….

Iew, duswel beswel ik vind de duurzaamheid heel belanguhrijk

Iew, duswel beswel ik Esther Bijlo vind de duurzaamheid heel belanguhrijk. Wat duurzaamheid is? Nou duhhh, windmoluuhs, enneh, nou dat je duswel ieuw, ja nou, je weet toch wel duhhh

COP-killer
…Ze- ik zal u een geheimpje verklappen- ze doen het bij de Trouw Groen-redactie voor het eggie,  serieus. Ze ehhh, ze menen het. Dit is de redactionele koers, Donkergroene duurzame campagnejournalistiek. Druk zetten op die polietisie voor een krachtig klimaatverdrag in Parijs. Die klimaatborrel met 5 gangen waar politici en Niet Gekozen Organisaties (NGO’s) eens een flinke draai omlaag geven aan die aardthermostaat met champagnebubbels CO2. En een nieuw verdrag dat alle verdragen van de vorige 20 COP-conferenties zal overtreffen in verdraaglijkheid. Of waren het er 19, of 21 wij zijn hier de tel kwijt.

Ditmaal is alles anders..deze COP-conferentie wordt de COP-killer die alle verdragen overtreft, wanneer wij journalisten maar genoeg campagne voeren en politici genoeg schrik aanjagen..Ooh, daar vergrijpt een potloodventende ijsbeer zich aan de jonge gansjes. Dat komt door De Kli Maat Ver An De Ring !!!! Uw Schuld, tenzij we nu…

Zucht...

Zucht…

Ze geloven het zelf, ja, nee ik knijp mezelf ook in de arm en denk: Neuh, dat kan toch niet, ze zull….maar nee, dit is dus wat journalisten bij Dagblad Trouw echt denken in ons land vol hoger opgeleiden, na De Verlichting, 4 eeuwen wetenschap…Wij bij Climategate.nl dachten, Witte Wieven dat zijn mistflarden. Beweren twee mensen dat de 1 Messias is dan denkt de dokter ‘die zijn schizofreen’. Of: ’tenminste 1 van hen moet er naast zitten’, wanneer hij de optie van de Wederkomst openhoudt. En hij drijft geen boze geest meer uit naar een kudde knorrende varkens die dan gillend omlaag storten in een ravijn, maar gaat iets medisch doen.

Of hebt u nog stiekem ergens een talisman liggen….Dat mag hoor, ik rij ook met een olijfhouten kruisje uit Trier in de auto. Mijn beschermengel doet het stuurwerk, remt, werkt zich het apenzweet vooral wanneer ik een zeldzame vogel zie….Een jagende slechtvalk langs de weg. Levensgevaarlijk.

Bewijsstuk 2 edelachtbare...

Bewijsstuk 2 edelachtbare…

Wat is er dan aan de hand?
Dagblad Trouw zet druk op het ABP-pensioenfonds om niet langer in fossiele brandstoffen te beleggen. DRIE PAGINA’s reserveren ze afgelopen vrijdag  voor de meest tenenkrullende campagnejournalistiek sinds de uitvinding van de drukkunst in de 15de eeuw. De Babylonische heerser Hammurabi had zijn priesters in het jaar 1500 voor de komst van onze Heiland op de vingers getikt als zij schreven op kleitablet:

‘Zijne Doorluchtigheid Hammurabi de Duurzaamste, zoon van de zon en het hemelgewelf, hij zwaaide op zijn strijdwagen met flikkerend en vurig zwaard, 200.0000 vijanden kliefden doormidden in 1 houw, hij bracht een transitie naar duurzame groei met windmolens voor 2050 toen zijn leger de schouders er onder zette, zette de aardtemperatuur naar zijn hand met 1 conferentie..

Hammurabi, Hammu voor intimi: ‘Nou jongens, dat is wel wat overdreven, doe maar...en dan een suggestie tot verbetering voor iets geloofwaardiger aanpassingen. Opdat het nageslacht Hammurabi niet als opschepper zou herinneren.

Bij Dagblad Trouw doet de hoofdredacteur drs Broodje Aap er een schepje bovenop:

‘Mijn groene geloofsgenoten, schrijf: we stappen voor 2020 uit beleggingen in fossiele energie, want door de COP-klimaatconferentie in december in Parijs worden fossiele brandstoffen straks niets meer waard….Dus vluchten beleggers er nu alvast uit.’

Dagblad Trouw, hoofdredactie

Dagblad Trouw, hoofdredactie

Fossiele brandstof dus, dat waardeloze spul dat de wereld enkel schade toebrengt.
Oh ja die aardolie. Dat spul gebruikt immers toch niemand meer, behalve de hele luchtvaart mondiaal om mensen met elkaar te verbinden, 4-5 miljoen forensen per dag in Nederland, 17 miljoen Nederlanders ter verwarming van hun huis, ter ..nou ja, alles eigenlijk. Nu u dit leest op uw scherm: fossiele brandstof en ook uw scherm werd gemaakt met….fossiele brandstof, en het bureau waaraan u zit, fossiele brandstof, en de hele wereldeconomie….

Neeuh, die pensioenfondsen en al die beleggers VLUCHTEN uit die fossiele brandstoffen….nou eigenlijk niet heel zo, zo moet de hoofdredacteur dan zaterdag toegeven.  Maar dat is wat ze bij Dagblad Trouw zo graag willen, dus wijden we daar 3 pagina’s aan.

Omdat iedereen het gebruikt, behalve op de redactie van Dagblad Trouw is fossiele brandstof een waardevaste belegging, waarvan je als pensionado die jarenlang voor de overheid werkte of in het onderwijs denkt: nou, doe dat dan maar, dan heb ik straks mijn pensioen nog. Dat die 373 miljard euro van 2 miljoen (verplichte) deelnemers in ABP straks niet in de kou staan, omdat 1 of andere door Urgenda opgehitste actiegroep een kettingbrief met handtekeningen (elluf duisssend!!) stuurde naar ABP zeggende:

Toon uw groene geloofsijver, of anders: dan gaan wij heel erg huilen. Want dat- die Urgenda-kettingbrief- was de aanleiding voor dagblad Trouw.

Niemand wil dat spul meer hebben, dus zet Pernis maar stil

Niemand wil dat spul meer hebben, dus zet Pernis maar stil

Weet je wat. ABP is het eens met Dagblad Trouw.
Wat wil ABP? Ze stellen dit in hun nieuwe beleggingstrategie:

“In de komende 3 jaar willen wij onze investeringen in duurzame energie uitbreiden. Verder dringen wij aan op overheidsmaatregelen die het eenvoudiger maken voor pensioenfondsen om in projecten te beleggen die helpen om klimaatverandering tegen te gaan.”

Wanneer u dit eufemistische klimaatchinees door Google Translator haalt krijg je: ABP wil dat de overheid meer subsidies uitgeeft, anders durven wij niet te beleggen in windmolens en zonnespeeltjes, omdat wij ook wel weten dat die dingen onbetrouwbaar zijn. Je kunt als belegger in Nederlandse staatsobligaties duiken, die waren eerder nog veilig. Maar misschien is het nog veiliger om te beleggen in belastinggeld met groen excuus. Immers, de werkenden moeten toch wel betalen als het misloopt, uw rug, beste belastingbetaler, daar belegt men tegenwoordig graag overheen tot diep in uw diepste achterkant….

Het maandrendement van een zonnecentrale bij Brussel: stap er direct in ABP, waardevast als de zon op onze breedtegraad!

Het maandrendement van een zonnecentrale bij Brussel: stap er direct in ABP, waardevast als de zon op onze breedtegraad!

Een redactie duurzaamheid en natuhuhuur…
Maar bij Dagblad Trouw gaan ze hier dan helemaal serieus op in bij een ‘redactie duurzaamheid en natuur’, zo van: ‘ kijk wat een voorloper van De Transitie’ en ooh jee, die klimaatverandering samen kunnen we het als we maar geloven. Nou, morgen voelen wij Mevrouw Corien Wortmann van ABP aan de tand of ze ook recht in de Groene Leer is. Zal ze het drievoudig JA-woord geven op onze geloofsbelijdenis en Groene Catechismus? Nou lieve mensen, we kunnen hier bij Climategate.nl niet wachten tot die hoogstaande journalistiek verschijnt. De Vermieping. Als hij morgen nog maar in de kiosk ligt…

  • Wat is verder een nieuwsaanleiding? Dagblad Trouw heeft mensen ge-enqueteerd die Dagblad Trouw lezen, die vonden dat CO2 niet OK is.

Gepensioneerden die dagelijks het parallele Groeniversum van Dagblad Trouw absorberen vindenuh… dat beleggen in fossiele brandstoffen niet meer kan vanwege die CO2 enzo. Rete-representatieve doelgroep vol opgeleiden in het Hogere.

En jahaa, dan heb je dus weer een aanleiding om dagelijks werkende mensen in de nek te hijgen met vragen als ‘wanneer stoppuh julie d’meeuh, die CO2’.

Bewijsstuk 3 edelachtbare. Gelukkig, wij zijn niet de enigen die iets opviel, het is nog niet te laat

Bewijsstuk 3 edelachtbare. Gelukkig, wij zijn niet de enigen die iets opviel, het is nog niet te laat

Oftewel: om nog een lichtpuntje te vinden in Dagblad Trouw moet je net als bij de Leeuwarder Courant en al dat oud papier vol linksdraaiende mediasukkels met het analytisch denkvermogen van een pinda kijken bij: de ingezonden brieven.

Daar lezen we dat de Verlichting nog niet helemaal is uitgedoofd.

Groen pensioen (1)

Op maandag 1 juni stond op de voorpagina een stuk over pensioenbeleggingen, geschreven door de Redactie duurzaamheid & natuur! Wat staat ons nog meer te wachten? Beatrijs Ritsema over Guantánamo Bay?

Gerbrand Bakker over een eventuele Grexit of Brexit? Waarom ook niet de ‘gewone man of vrouw in de straat’ gevraagd om een hoofdartikel te schrijven, op dezelfde wijze waarop ook het NOS-Journaal zijn tijd vult?

Als uw krant journalisten toestaat dit soort artikelen te schrijven over onderwerpen waarover ze niet deskundig zijn, dan komt de onafhankelijke opstelling gemakkelijk in gevaar. Plaatsing van het genoemde artikel is hiervan, bedoeld of gewoon naïef, een voorbeeld. Pas een dag later bleek uit het redactionele commentaar dat het enthousiasme van deelnemers in pensioenfondsen toch heus minder groot is zodra de consequenties aan de orde komen. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Jan Verkade Rucphen

Ik genees journalisten graag van hun domheid, voor zover mogelijk

DE VWN-excursie van het jaar. Ik genees journalisten graag van hun domheid, voor zover mogelijk

De Vermieping
Had ik afgelopen week al niet geschreven, dat die hele romantische discussie over ‘onafhankelijke’ journalistiek totaal irrelevant is, want het draait om KENNIS?

Maar er is nog een lichtpuntje. Voor financieel nieuws van mensen die daar enige kennis van hebben, daar kun je voor terecht bij Follow the Money. Jean Wanningen bijvoorbeeld, die heeft een CV waarvoor ik een buiging maak. Het is niet zo dat ik mezelf wil verheffen, nou ja, misschien een klein beetje dan. Maar er zijn mensen die WEL iets kunnen…

….en je hebt het absolute totale wrakhout der journalistiek. En dat werkt bij Dagblad Trouw op de redactie ‘duurzaamheid en natuhuhuhuuurrrr’. Snif snif.

Wat voor post-gereformeerde NICHT met vijf kapitalen moet je wel zijn om daar ’s ochtends met je bammetjes biologische geitenkaas aan te komen zetten bij Dagblad Trouw en dat katern de Vermieping, een MSC-visje bij de catering. Jongens, schouders eronder we gaan weer voor die duurzaamheid, duurzaam, en dan geen zure gereformeerde plassmaak in je mond krijgen. Maar er enthousiast van worden, je levensvulling en gevoel van zingeving er aan ontlenen.

Hier boven nog een foto van onze VWN-visexcursie. Ik ben die god met spiegelbril die het journaille toespreekt, in de hoop dat zij door consultatie van goede experts ooit het licht mogen zien.

En omdat er journalisten met hersens meegingen, wetenschapsjournalisten- waaronder 1 van mijn voorbeelden Simon van Elsevier, heb ik daar alle vertrouwen in. Maar dagblad Trouw, da’s reddeloos verloren. Ze horen op kleitablet uit te komen, als museumstuk: zo gingen mensen journalistiek over de schreef toen de CO2-bubbel hun gezonde verstand verbijsterde…