ICCC10 cr 590

International Conference on Climate Change ICCC10 van start in Washington
Voor zover ik weet ben ik met Lord Christopher Monckton (waarover later meer!) en mijn twee vrienden van het Duitse EIKE (je herinnert je hun fantastische symposium in Mannheim nog wel van deze over klimaat en deze over energie!) de enige Europese bezoeker. Er hangt nog ergens een Australiër rond, en verder is het een Noord-Amerikaans feestje: 350 man (volle bak) en 70 journalisten. Dat “International” valt dus een beetje tegen…

De geringe belangstelling vanuit het buitenland is niet verwonderlijk: de sprekers zijn zo goed als allemaal same old same old Heartland coryfeeën” (met nadruk op “old”) , en daarvan ontbreken dan nog de belangrijkste (Esschenbach en Lindzen). De sprekers hebben ook maar 15 minuten spreektijd, en het symposium duurt maar krap twee dagen.

Tot slot is alles in live stream te volgen op internet, en verschijnt alles in high-res op de site over een paar weken. Ik was dan ook waarschijnlijk niet gegaan als ik het niet had kunnen combineren met bezoek aan vrienden.

De sessies
Er waren telkens twee parallelle sessies, dus moest er weer gekozen worden. Daarom heb ik in de eerste sessie helaas Anthony Watts en Roy Spencer gemist ten gunste van Willie Soon en David Legates.

Toch was dat een goede keuze
Willie ken ik al vijf jaar, en al zo lang als ik hem ken heeft hij het erg moeilijk om fondsen te vinden voor zijn onderzoek (zoals dat in de VS gebruikelijk is) omdat hij als scepticus een outcast geworden is op zijn vakgebied. Maar dit jaar kwam daar nog een keiharde lastercampagne van Greenpeace bovenop, die hem niet in de koude kleren was gaan zitten. Hij zou geld van rechtse en fossiele clubs geaccepteerd hebben voor onderzoek en dat niet gemeld hebben.
Foei! En ook behoorlijk onhandig natuurlijk. Ik hoor nog wel eens wat er precies aan de hand was, en als dat mag zal ik er verslag van doen, als case! Maar het is in ieder geval interessant om deze aantijgingen te horen van een club die op jaarbasis 250 miljoen te besteden heeft aan volksmennerij en lobbypraktijken….

Willie had vrouw en kinderen meegebracht en was natuurlijk de held van de dag.

Willie family cr350
Er werd hem een stevig hart onder de riem gestoken, en elke keer als hij in een presentatie aangehaald werd klonk een warm applaus.

Ik zal de presentaties die ik bijgewoond heb kort behandelen. Zover als ik kom tenminste, over 6 uur gaat de wekker alweer voor dag twee…

Willie Soon
Hij mocht de eerste sessie openen, en als enige van de dag de zeer strikte 15 minuten overschrijden.

Willie Soon

Willie Soon

Hij had als voornaamste nieuws een nieuwe temperatuurreeks waarbij alle data gefilterd waren op rural stations, dus alleen op land en landelijk. Dan vallen heel veel vliegvelden af, en de vooralsnog uiterst onbetrouwbare oceaanmetingen. Het resultaat is een veel diepere afkoeling tussen 1940 en 1970, waardoor de vorige eeuw bijna een zigzag lijn wordt. Die kwam wonderwel overeen met o.a. de zonneactiviteit en de boomringen.
Ik ben niet van de temperatuurreeksen (in een chaotisch systeem zeggen die helemaal niks over de invloed van CO2), maar het levert beslist een leuke discussie op!

De rural stations en De zonneactiviteit vallen verbluffend samen

De rural stations en De zonneactiviteit vallen verbluffend samen

Hij besloot met het weerleggen van enige wetenschappelijke aantijgingen die hij dit jaar over zich heen gekregen had, en kwam met de fraaie uitsmijter “Je suis Willie Soon”. Dat ging erin als koek natuurlijk.

David Legates
Deze sympathieke meet-expert kwam met een briljant gevonden verklaring voor de plotselinge stijging van de neerslag in de laatste 20 jaar. Er bleek in 1995 een nieuw meetapparaat in gebruik genomen te zijn dat een principiële overschatting gaf.

Regenmeter vanaf 1995

Regenmeter vanaf 1995

Zijn uitleg was glashelder, en werd afgemaakt met een check die mij als ingenieur zeer aanspreekt: als er plotseling meer regenval is, moet er ook plotseling meer water afgevoerd worden. Dus heeft hij allerlei data over de waterafvoer bekeken en nergens was een toename te vinden. QED!

Morgen verder met de resterende vijftien van vandaag en de nieuwe twaalf van morgen!