Media nooit onafhankelijk: door domheid mainstream-journalisten meestal onzin over natuur en milieu

...de meest uitzinnige onzin over milieu, chemie is de norm bij mainstream-media, niet de uitzondering

De meest uitzinnige onzin over milieu en chemie is de norm bij mainstream-media

Climategate.nl bestaat omdat mainstream-media onafhankelijk van iedere kennis van zaken over natuur, milieu, energie, klimaat en wetenschap schrijven. En als ‘deskundigen’ milieuactivisten aanhalen die het einde der tijden verkondigen. Dus bieden wij een beter geïnformeerd alternatief op de dossiers die ons vakgebied zijn en dwepen niet zo met dat geromantiseerde zelfbeeld van de ‘onafhankelijke kritische journalist’ (zo’n linksig alfastudie-ventje met hoornbril die kritisch kijkt met hand onder de kin). NRC Handelsblad bericht nu over resultaten van een enquête onder hoofdredacteuren van oude media, die het Commissariaat voor Media publiceert: ‘de onafhankelijkheid is in gevaar’.

Ze bedoelen: de cosmetische onafhankelijkheid, dat geromantiseerde zelfbeeld dat in werkelijkheid nooit bestond, behalve in het zelfbeeld van dit narcistische gilde.. Ze waren al nooit onafhankelijk omdat ze door kennisgebrek alles geloven wat journalist-proof wordt geserveerd.

NRC is ook niet onafhankelijk maar schrijft kritiekloos/zonder kennis van zaken opinies over van overheidsinstanties als het Planbureau voor de Leefomgeving

NRC is ook niet onafhankelijk maar schrijft kritiekloos/zonder kennis van zaken opinies over van overheidsinstanties als het Planbureau voor de Leefomgeving en andere rapportjes van de milieubureaucratie

Er is goed geïnformeerde en slecht geïnformeerde journalistiek…
Dat gebabbel over verstrengeling met commerciële belangen – zoals bij de prima journalist Fons de Poel – leidt af van het werkelijke probleem van mainstream-journalisten: hun gebrek aan kennis, algemene ontwikkeling en analytisch denkvermogen, waarbij ze gevatheid met intelligentie verwarren en politieke correctheid met feitelijke juistheid. Dankzij die alomtegenwoordige domheid en intellectuele luiheid bij het mainstream-journaille zijn ze niet onafhankelijk en nooit onafhankelijk geweest. Zie klimaatjournalist van NRC Handelsblad Paul Luttikhuis met zijn flater over ‘5 biljoen dollar subsidies op fossiele brandstoffen’, oftewel hoe afhankelijk Luttikhuis is van zijn politieke vooringenomenheid om de meest uitzinnige onzin op te schrijven.

 

klimaatriooljournalistiek NRC Handelsblad

klimaatriooljournalistiek NRC Handelsblad

Er is maar één lakmoesproef voor goede journalistiek: ben je goed of slecht geïnformeerd? Luttikhuis ontsloeg zichzelf van de noodzaak tot feitencheck, omdat zijn politieke gevoel en linksige NRC-arrogantie hem afdoende leken. Bij Trouw en de Volkskrant evenzo. Journalisten met kwaliteitsego’s domineren deze politiek vooringenomen groene alarmfabrieken, die polonaise lopen achter de milieubureaucratie.

Ook journalist Jaffe Vink ontmaskerde de leugens van Greenpeace, en zag hoe de Volkskrant er in meeging

Ook journalist Jaffe Vink ontmaskerde de leugens van Greenpeace en zag hoe de Volkskrant erin meeging

…maar vooral veel domme vooringenomen journalisten
Journalisten hebben de ballen verstand van chemie, ecologie, klimaat of milieutechnische zaken, maar pretenderen wel daarover te kunnen berichten, vooral als het alarmistisch en sensationeel klinkt, en in de lijn ligt van hun meestal wat linksige politieke sympathieën. Daarom laten ze ook standaard als ‘deskundige’ een Greenpeace-oplichter aan het woord. De door Zembla veroorzaakte hetze tegen neo-nicotinoïden en bijenonderzoeker Tjeerd Blacquiere is een van de vele misstappen van dit chemofobe gilde, dat alles ‘gif’ noemt wat door mensen is gemaakt.

Van linkse media als de Volkskrant (zie ‘Het Gifschip’; verslag van een journalistiek schandaal), de berichtgeving over windenergie tot recent weer de Telegraaf over schaliegas, waarover onze Hajo bericht via onze Facebookpagina: journalisten hebben in 90 procent van de technische gevallen geen flauw benul wat ze schrijven en gaan maar wat op hun gevoel af. Het gemiddelde van hun gevoel is dan ‘onafhankelijke berichtgeving’.

Gelukkig, wij zijn niet alleen in onze ergernis over de domheid van journalisten

Gelukkig, wij zijn niet alleen in onze ergernis over de domheid van journalisten

Niet alleen ons valt dat op, stichting Skepsis heeft nu een site Kloptdatwel.nl waarop zij de flaters van EenVandaag over bestrijdingsmiddel Roundup ontleedt. EenVandaag berichtte: ‘Kankerverwekkend bestrijdingsmiddel blijft op de markt’.  Een bekend patroon, er is een ‘gif’ en dat is ‘kankerverwekkend’, en vervolgens mag een Greenpeace-activist wat kankeren als zijnde ‘de deskundige’. Kloptdatwel.nl schrijft hierover:

Het kan zijn dat de journalisten van EenVandaag niet goed op de hoogte waren. Maar wie vraagt ze in de radio-uitzending om een reactie? Geen wetenschappers, maar Greenpeace en de Partij voor de Dieren die bekend staan als felle tegenstanders. Zelfs de secretaris van de Volkstuinvereniging van Heerenveen mag aan het woord komen, omdat zijn vereniging het middel in de ban heeft gedaan. De arme man blijkt echter niet het verschil te weten tussen Roundup en het verboden ontbladeringsmiddel Agent Orange.

Bij het NOS Journaal kent de Klimaat- en Energieredactie niet eens het verschil tussen energie en vermogen. En het interesseert ze ook niet als je daarop wijst, ze vinden het niet belangrijk.

Dat is intellectueel onvermogen. Ik berichtte ook al hoe het Financieele Dagblad mij wipte nadat ik onaardig tegen Ed Nijpels deed, die niet wilde antwoorden op mijn vragen over de onkosten voor het Energieakkoord zonder milieuwinst. De week daarop kreeg Ed van het FD een advertorial als goedmakertje. Mainstream-media kunnen niet onafhankelijk zijn omdat ze graag bij de macht op schoot willen zitten, in de hoop dat iets van hun gezag op dat ijdele volkje der journalisten afstraalt.

Maar er zijn gelukkig blogs van specialisten die het publiek – zonder enige betaling – een alternatief bieden. Ik heb nog nooit iets MOETEN schrijven, maar schrijf alleen wat geschreven MOET worden.

Door | 2015-06-04T21:01:22+00:00 4 juni 2015|16 Reacties

16 Reacties

 1. Turris 4 juni 2015 om 11:43- Antwoorden

  Nederland gaat journalistiek bergafwaarts. Politiek correcte en onbelangrijke onzin vult de bladen. Journalisten knippen en plakken van jewelste om hun target te halen. De kritische journalistiek op zgn “wetenschap” is gereduceerd tot een enkeling. Ze lopen in de donkere tunnel van het alarmisme en hebben hun focus verkleind tot de “consensus” en emotionele argumenten en zgn ethiek. Jan Vos (PvdA 2de kamerlid: Innovatie, Energie en Klimaat) wil nu dat banken en verzekeraars in NL niet meer “on-ethisch” beleggen is niet-duurzame-energie aandelenfondsen, omdat zo stelt hij, dat voor de banken beter en winstgevender is in de toekomst, omdat “duurzame energie-bronnen de toekomst hebben” We hadden al dat we de duurzame-dogma’s als dogmatische religie bestempelden. Nu is het on-ethisch geworden om fossiel te denken. Wat een lul-koek-behanger deze Vos. Vos vergeet, dat “duurzaam” contra-sociaal is door de hoge energielasten en hoge duurzame subsidies en op landsniveau naar een economisch ramp leidt, omdat alle feiten, cijfers en serieuze economische analyses dat reeds aantonen.

  http://www.pvda.nl/personen/Jan+Vos

  • dwk 5 juni 2015 om 02:10- Antwoorden

   Het is anders wel zo dat als je Vos effekes lekker los laat gaan over duurzame energie, je van de restwarmte tien jaar lang dertienhonderd huishoudens van gratis energie kunt voorzien.

   P.s. Boze tongen (die het kunnen weten) beweren dat Neerlands groenste groenbank van de Triodos uitsluitend kan ademen dankzij een financiering van grote Boerenleen.

   • Harry van Schalkwijk 6 juni 2015 om 10:12- Antwoorden

    Dwk, de Triodosbank doet inderdaad al zo lang van die gekke antroposofische dingen dat er wel ergens een hele grote financiering moet zijn die als een zwaard van Damocles boven die tent hangt. Nou vind je op de website “Focus op Antroposofie” al gauw een mogelijke verdachte met een goed motief:
    “Al vroeg zag deeltijdindiaan van de Rabostam Herman Wijffels in, dat terugkeren naar de natuur de enige optie was.”
    Nadere aanwijzingen zouden verder kunnen bijdragen aan het komisch gehalte.

 2. Mick Briesgau 4 juni 2015 om 13:42- Antwoorden

  Het huidige journaille, niet gehinderd oor enige kennis, is me al langer een doorn in het oog. Vooral NRC is op dit punt de afgelopen decennia achteruit gehold.

 3. Marcel 4 juni 2015 om 16:02- Antwoorden

  Tsja,
  wie zich nog herinnert hoe het journaille genoot en hoe ze tekeer gingen tegen tegen politici die hen onwelgevallig waren dat het zelfs leidde tot terreuraanslagen en een regelrechte moord die is niet verbaasd door dit artikel. Het is al een jaar of 30 – 40 aan de gang. Ook de berichtgeving over Makro branden, doorgesneden benzineslangen benzineslangen bij Shell, brand bij vleesverwerkers, aktiegroepen als ‘ de razende bintjes’ , en noem maar op en ziet hoe de pers ervan smult en de hype opklopt die beseft ook dat ze er de eerste tijd niet mee zullen stoppen ook. Niet vanzelf tenminste.

 4. Hans Erren 4 juni 2015 om 17:18- Antwoorden

  Binnen Skepsis is een richtingenstrijd gaande vwb klimaat, in Skepter lees je soms klimaatkritische stukjes maar onlangs las ik ook een lovende kritiek op het laatste boek van Mann. Over het algemeen echter zijn skeptici weinig klimaatskeptisch. Zie ook Judith Curry:
  http://judithcurry.com/2015/06/03/why-skeptics-hate-climate-skeptics/

 5. Hoeder 4 juni 2015 om 18:09- Antwoorden

  Keer op keer blijkt dat het niet om kennis gaat. Sociale vaardigheden en een goede kennissenkring zijn belangrijker. Dat geldt zowel in het bedrijfsleven als de politiek. Waarom denk je dat een Rutte, een Kamp en een Sharon Dijksma zitten waar ze zitten. En zijn onze top bestuurders nu echt zo top? Zelfs een Warren Buffet niet. En hoe was het mogelijk dat een oplichter als een Blatter jaren heeft blijven zitten.
  Nee Nederland moet snel kennisland worden.

 6. Bart S 4 juni 2015 om 21:18- Antwoorden

  Het is niet alleen domheid of onwetendheid, ook welbewust en niet onbaatzuchtig liegen en verdraaien. Ik citeer uit een artikel op novini.nl: ‘De Duitse journalist Udo Ulfkotte onthult in zijn bestseller Gekaufte Journalisten hoe hem geleerd werd ‘te liegen, te verraden en niet de waarheid te vertellen aan het publiek.’ De voormalige journalist van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, één van Duitslands grootste dagbladen, werd stiekem betaald door de CIA en de Bundesnachrichtendienst, om het nieuws te manipuleren in het voordeel van de Verenigde Staten en in het nadeel van de vijanden van Amerika. Volgens Ulfkotte is de Westerse media door en door corrupt. “Sommige media zijn niets meer dan propagandadiensten van politieke partijen, geheime diensten en financiële instellingen.’ Het hele artikel hier: http://www.novini.nl/omgekochte-journalisten/
  Ook al is maar de helft waar van wat hij beweert, dan nog worden we continu voorgelogen en bestolen van de waarheid.

  • dwk 5 juni 2015 om 23:35- Antwoorden

   Ik heb er al een paar keer om gevraagd; wie weet waar ik de artikelen kan vinden van ene Bjorn. Hij zocht uit hoe Nederlandse media (kranten, tijdschriften en tv) op kosten van NGO’s verre reizen maken om daar dan geheel naar de smaak van de financier van dienst verslag over uit te brengen.
   De stukken van Bjorn verschenen op de Dagelijkse Standaard.

 7. Hendrik de Zwijger 4 juni 2015 om 23:58- Antwoorden

  Alles vergaat. Alleen gelul is duurzaam.

 8. Geert 6 juni 2015 om 08:56- Antwoorden

  Nou Rypke,
  Gisteren, nog wel op de voorpagina, in het nrc. “Opwarming aarde zet toch door”
  Hebben ze dat nou geschreven om jou te irriteren?
  Of om aan te geven dat ze linkse mediasukkels zijn.
  Daar heb jij vast wel weer geweldige ideeën over:-)

 9. Gerard de Boer 6 juni 2015 om 10:01- Antwoorden

  De hele te koude lente hoor je ze – en terecht – niet over het klimaat, maar 1 hete dag is genoeg om Radio 1 te laten waarschuwen dat er door de klimaatverandering meer van dit soort dagen zullen komen. Gelukkig is de regering volop bezig om ons land “klimaatbestendig” te maken. PGB’s op tijd betalen lukt niet, maar het land klimaatbestendig maken moet lukken, toch?

 10. Groene Rypke de Duurzaamste 6 juni 2015 om 10:15- Antwoorden

  @geert, over het aflezen van thermometers heb ik geen spannende ideeen, want er is niets nieuws onder de zon. Zie de analyse van BEST die wij hier nog behandelden van Berkley Earth
  http://climategate.nl/2015/01/18/2014-warmste-jaar-ooit-niet-de-aarde-heeft-koorts-maar-de-westerse-media/
  Dus wat was de bron, en wat waren de data waarop de krant zich baseerde waar jij autoriteit aan wilt toekennen op basis van je politieke vooringenomenheid?
  Iedere opgewarmde klimaatscheet die de krant haalt is voor mij geen halszaak die mijn wereldbeeld wijzigt.
  Het zegt wel iets over de nieuwsselectie dat NRC iedere opgewarmde klimaatscheet direct op de voorpagina zet. Dat is wel een karaktertrek van wat ik ‘linkse mediasukkels’noem.
  De NRC verkrachtte eerder al een verhaal van mij in de eindredactie, mijn verhaal ging over zeespiegeldaling in Finland en zij maakten er een Al Gore kop boven. Ik kreeg als antwoord na een vraag om opheldering ‘ja we wilden graag lekker meedoen’.

  Dus ik heb enige ervaring met die zogenaamde kwaliteitsmedia na er jaren voor te schrijven, het is arrogant linksig volk dat nieuws selecteert op basis van hun politieke gevoel en dat hangt meestal in de progressief urbane sfeer van wereldvreemde bureaumensen die PvdA of erger stemmen

 11. Jan Appelschiller 8 juni 2015 om 04:38- Antwoorden

  Het grootste deel van de journalistiek bestaat uit knippen en plakken.

Geef een reactie