Hoe duurzaam is duurzaam? Icoon van duurzaamheid geveld. (Zie hier.)
In de ‘off topic linkdump’ berichtte ‘renevers’ onlangs:
Eneco houdt ook op met investeren! Het volgende artikel is eigenlijk goed nieuws. Het verkeerd gealloceerd geld in van te voren te voorziene mislukkingen wordt niet uitgegeven en kan dus op nuttiger wijze worden gespendeerd. Hopelijk is dat het begin van het einde van de politiek van Kamp en worden alle plannen voor windparken op de Noordzee opgeborgen. Deze plannen zijn uitermate oneconomisch en vernietigen Nederlands kapitaal. Ze bewerkstelligen geen enkele voorgenomen doelstelling van duurzaamheid en CO2–besparing: een stroomsoort die netto NIKS aan brandstofbesparing bewerkstelligt, wegens haar nooit voorziene en geprojecteerde geïnduceerde energie verliesposten op andere generatoren in het net, die dus in totaal geen brandstof besparing haalt, is een totaal verlies en leidt niet tot duurzaamheid. Het leidt alleen tot een catastrofe voor de economie.
Vervolgens verwijst ‘renevers’ naar de uitspraak van Eneco CEO, Jeroen de Haas, die heeft verklaard zijn medewerking aan het Energieakkoord te stoppen wegens geldgebrek.
BNR berichtte daarover het volgende:
Eneco staakt zijn medewerking aan de uitvoering van het Energieakkoord. Dat zegt CEO Jeroen de Haas tegen BNR Nieuwsradio. “Als dan zo’n grote speler als Eneco zegt dat het niet meer mee kan doen, dan is dat echt heel zorgwekkend.”
Reden voor Eneco om tot dit besluit te komen is volgens De Haas dat minister Henk Kamp werk wil maken van de gedwongen splitsing in een netwerkbedrijf en een energieleverancier. Afgelopen vrijdag besloot de Hoge Raad dat Eneco gesplitst mag worden en Kamp wil dat besluit uitvoeren. Eneco zegt 400 miljoen aan duurzame investeringen te schrappen.
In Duitsland waren er al eerder indicaties dat het die kant op zou gaan en dat de bodem van de schatkist in zicht was gekomen. Onder de titel, ‘Teurer Ökostrom. Geht der Energiewende das Geld aus?’ berichtte Andreas Mihm daarover de de FAZ:
Der Ausbau des Ökostroms kostet Milliarden. Das belastet die Energieversorger so stark, dass sie als Kapitalgeber auszuscheiden drohen. Andere Investoren sind gefragt – doch das ist leichter gesagt als getan.
Der Zweifel wächst, dass künftig etwa in genügend Offshore-Windparks investiert werden kann.
Mehr als 100 Milliarden Euro hat die deutsche Energiewende bisher verschlungen, sie hat große und kleine Stromversorger mit Wucht getroffen und tradierte Geschäftsmodelle in Frage gestellt. Doch 15 Jahre nach dem Beginn des Umbaus der Stromversorgung mit dem Ziel einer regenerativen, kohlendioxidfreien Erzeugung beschleicht Fachleute eine bange Frage: Geht der Energiewende das Geld aus?
Gut möglich, lautet die Antwort, die die deutsche Sektion des Weltenergierates und die Berater von Roland Berger darauf geben. In einer unveröffentlichten Studie kommen sie zu diesem Schluss: „Die notwendigen Eigenkapitalmittel für den Ausbau der Netzinfrastruktur sowie von Wind offshore können vermutlich nur unter Mitwirkung alternativer, auch internationaler Investoren bereitgestellt werden. Hohe Risiken lassen es jedoch fraglich erscheinen, ob der Investitionsbedarf in ausreichender Höhe und Geschwindigkeit gedeckt werden kann.“ …
Es geht nicht um Kleingeld. Mindestens 280 Milliarden Euro müssten in den kommenden 15 Jahren investiert werden, um den politisch gewollten Umbau des Energiesystems voranzutreiben: Von Windrädern, Biomasseanlagen und Solarkraftwerken über lokale, regionale Stromverteil- und nationale -transportnetze bis hin zu großen Meereswindparks. Diese Berechnung setzt eine „nachhaltige Unterstützung der Politik“ bereits voraus. Ansonsten könnte es noch teurer werden.
Lees verder hier.
Als buurland, dat met zijn energieakkoord het voorbeeld van Duitsland met zijn Energiewende volgt, verkeert Nederland in de unieke situatie dat we kunnen leren van de Duitse ervaringen en we daardoor kunnen voorkomen dat we dezelfde fouten maken. Maar op de een of andere manier heb ik het gevoel dat dat nog niet erg wil lukken. Zou het misschien aan de taalbarrière liggen?
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
En in die Welt wordt gemeld dat de Duitse regering weer een extra pakket maatregelen neemt met 10 miljard kosten:
http://www.welt.de/?homescreen&wtmc=bookmark.safari.tablet.ios..bookmark_safari_ipad
Nou ja, dat versnelt het hele gebeuren misschien…
De laatste dagen gaat er van alles mis met linken, schijnt het.
http://www.welt.de/print/die_welt/article143478057/Koalition-schnuert-Klimapaket-mit-Milliardenkosten.html
Deze zal wel goed zijn hoop ik.
Ik vrees dat de coup van Minnesma en Hofhuis er toe leidt dat weer meer subsidiegeld beschikbaar komt voor alles wat het predicaat duurzaam heeft gekregen.
De coup van Minnesma en Hofhuis. Zo zou je het kunnen noemen. Deze coup is af te slaan middels een hoger beroep. De beslissing daarover zal de regering met de kamer bespreken. Indien er wordt afgezien van hoger beroep dan is de democratie het blijkbaar met de rechter eens. Interessant wordt ook hoe partijen zich zullen opstellen. Indien we plotseling 25% reductie moeten leveren i.p.v. 20% dan is er eigenlijk maar 1 oplossing: sluiten van nog veel meer kolencentrales. En ja, dat gaat geld kosten.
Er ligt ook een voorstel om co2 reducties in het buitenland te laten meetellen voor de Nederlandse reductie, om te zorgen dat de kosten van het vonnis niet de pan uitrijzen. Als dat gebeurt dan zouden we kunnen inzetten op het overhalen van de Duitsers om hun kerncentrales niet voortijdig te sluiten. Ruw gerekend kan Nederland zodoende ruim 10% co2 reductie realiseren als Nederland erin slaagt om de Duitsers zo ver te krijgen dat ze hun kerncentrales voortaan met rust laten.
Meer goed nieuws uit Duitsland:
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/geht-der-energiewende-das-geld-aus-13662442.html
Het ziet er naar uit dat het hele financieringsmodel van de “Energiewende” op de schop moet. En wie gaat hier de pisang worden? Juist, de burger die geen eigen huis en/of voldoende spaarcentjes heeft. Die kan niets anders doen dan in de winter het bos in om hout te sprokkelen. En dan nog staat het hele Duitse stroomnet op de rand van een katastrofale faal. Om toch maar iets te doen met de overschotten aan wind- en zonnestroom wordt nu voorgesteld om het huis maar electrisch te gaan verwarmen. 10 kWh voor een kuub gas, dit komt overeen met minimaal 3 Euro tov 0.6 Euro voor gas. Goed bezig.
Henk, je zult wel net als ik last hebben van de warmte: Je geeft de zelfde link als Hans Labohn..
Met die warmte, dat wordt nog erger als in de zomer de overtollige stroom wordt gebruikt voor het verwarmen van huizen..
Beste G-Krul,
je hebt gelijk. Maar ik maak elke dag een rondje Duits nieuws, dus onafhankelijk gevonden ;)
Voorlopig is het Duitse stroom net een van de betrouwbaarste ter wereld. Kun je natuurlijk wel aan de Duitsers overlaten. Een beetje nek aan nek met Denemarken, ook al zo’n land met veel groene stroom.
http://energytransition.de/2014/10/germanys-energiewende-clean-and-reliable/
Beste Janos73,
Je begint ook al te hallucineren. 50000 preventieve interventies in Mei 2015 (recentere info dan die jij doorlinkt) om het net stabiel te houden is een fantastische prestatie. Maar het geeft aan dat het regelbereik erg klein begint te worden. En als het dan mis gaat… Valt mijn airco niet uit. Diesel generator in de schuur.
Henkie, bij die preventieve interventies horen ook op- en afschakelingen van stroomvreters in Nederlandse fabrieken zoals ik ’n paar weken geleden al meldde.
Overigens, we beginnen al aardig op elkaar te lijken wat betreft Duitse blogs en generator in schuur!
Onbetrouwbaar en duur
Prijs
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/10/03/prijsvergelijk-elektriciteit-nederland-duitsland/prijsvergelijk-elektriciteit-nederland-duitsland.pdf
Netzeingriffe
http://ja-zu-10h.de/wp-content/uploads/2015/03/Netz-Eingriffe.png
Uit de gegevens van het aantal minuten storing per jaar blijkt dat steeds of Duitsland of Nederland boven aanstaat als meest betrouwbare net in Europa.
Nederland gemiddeld 20 minuten geen stroom, Duitsland gemiddeld 21 minuten geen stroom, Franse huishoudens bleven 71 minuten verstoken van elektriciteit en de Engelsen 90 minuten. Dat zijn de feiten.
Natuurlijk kunnen wij net als de alarmisten ach en wee gaan roepen dat het in de toekomst helemaal mis gaat, wie weet, maar nu nog even niet.
Beste Janos73,
en dat grote aantal interventies komt voor een deel omdat alle PV installaties in Duitsland sinds 2012 voorzien moeten zijn van een op afstand bedienbare uit-schakelaar. Voor de vergoeding maakt het niet uit of de stroom geleverd wordt, je PV gaat dan van het net af. Alleen op die manier is het net stabiel te houden. Afschakelen van de PV. Maar wel afrekenen graag, consument. Je wordt dus dubbel genaaid: te veel betalen voor stroom die niet geleverd wordt. Idem voor stroom uit wind: de consument betaalt nu al voor de MWh die BARD1 niet kan leveren (want geen functionerende kabel).
We zetten de zaken nog eens op een rijtje:
– windmolens staan 2 van de 3 dagen stil. (op land 4 van de 5 dagen)Voor dezelfde opbrengst moet dus 3 x (5x) het generator vermogen worden geïnstalleerd met evenzo 3x (5x) zwaardere koppelnetten
– daarbij komen dan nog de opslagsystemen igv hydro opnieuw generatoren en pompen, enorm ruimtebeslag, igv gas: fabrieken en hoge rendementsverliezen
– windparken beslaan 10.000 maal de oppervlakte van centrales
bedenkend dat vooruitgang inhoudt:
– minder afhankelijk van land en van de natuur
– betrouwbaar
– goedkoop
Dat is de keuze voor wind als landelijke energiebron verbijsterend en alleen te duiden als religieuze verdwazing.
Voor mij ligt het blad “bits & chips”, het maandelijkse magazine voor de high tech industrie.
Op pagina 16 (3 juli 2015) een column van medewerker Duisterwinkel van TNO over energie.
Hij filosofeert: “stel dat onze voorouders de komst van windmolens hadden geblokkeerd” en mijmert dan voort over wat wij dan nu zouden ontberen.
Duisterwinkel kent de geschiedenis maar matig, anders zou hij weten dat de Amsterdamse gilden er wel degelijk in slaagden de molens buiten de deur te houden, vandaar de opkomst van de Zaanstreek. Maar dat terzijde.
Dan vervolgt hij: “In feite verkeren we nu in eenzelfde situatie…” en trekt dan van leer tegen kustgemeenten die hun uitzicht wensen te behouden. Bovendien merkt hij op dat “het bedrijfsleven de bouw en onderhoud van windparken goed kan gebruiken.”
Ik ga bovenstaande hier niet van commentaar voorzien maar laat dat graag aan de lezer over.
Het artikel toont weer eens aan hoe diep het groene geloof is geworteld.
Dat het groene sprookje omvalt is duidelijk. De fysische basis deugt niet. Maar de vraag is hoe de deconfiture zich voltrekt zonder totaal gezichtsverlies. Als ik dit kan (kon) berekenen, dan ENECO zeker ook. Maar gegeven het diepgewortelde groene geloof kan ENECO niet openlijk voor de waarheid uitkomen.
Bill Gates inmiddels wel: http://www.gatesnotes.com/Energy/Energy-Miracles
Eneco is één van de hoofdrolspelers in het EA-drama, het niet investeren in windmolens door Eneco is dan ook een serieuze bedreiging voor het Energieakkoord. Tegelijk wordt door de Urgenda-uitspraak ook van buitenaf het bolwerk aangevallen. Eneco heeft nu een bres geslagen waardoor het voor meer deelnemers gemakkelijker wordt om het akkoord de rug toe te keren.
En nog veel meer veel beter nieuws uit Duitsland.
http://www.manager-magazin.de/unternehmen/industrie/neue-verzoegerung-bei-abbs-umspannplattformen-auf-hoher-see-a-1019926.html
Volgens bijgaande link kunt U lezen, dat zowel ABB als Siemens vast zitten aan bedragen in de buurt van een miljard aan claims mbt het niet functioneren, cq te laat opleveren van omschakelstations voor Wind Op Zee. Maar niet getreurd, de consument vereffent de rekening wel via zijn stroom rekening. Zo is dat vast gelegd in het EEG.
Fijne technologie. Goed dat we daar in investeren. Maar kan iemand mij uitleggen waarom de consument de genaaide haan moet zijn? Ik wil daar in ieder geval niet aan mee doen. En daar ga ik zelf voor zorgen. En als iemand van mening is dat we het opwarmen van deze aardkloot op deze manier moeten verhinderen, dan kan die simpele ziel zich bij mij melden voor een paar mooie Katana’s.