“De meeste mieren trekken het voedsel in de richting die al was ingeslagen”, lezen we in de Volkskrant vanochtend. “Doordat ze soms met tien tot honderd soortgenoten aan hetzelfde stuk eten sjorren, zien ze niet altijd waar ze heen lopen. Sommige mieren laten het eten even los, en proberen zo overzicht van de situatie te krijgen. Zo zien ze in welke richting ze nu lopen, en waar het nest zich ook al weer bevond. Wanneer de navigatormier terugkomt met zijn nieuw vergaarde kennis, begint hij het gevaarte in de juiste richting te trekken. De rest bemerkt de subtiele koerswijziging en voegt zich ernaar. Als ze een tijdje in de nieuwe richting lopen kan het zijn dat ze weer afdwalen. Opnieuw verlaat een mier dan de groep om te kijken waar ze heen moesten. Blijkbaar vindt de sturing plaats door individuen die steeds een kortstondig effect van zo’n tien seconden op de richting van het versleepte object uitoefenen.”
Israëlische onderzoekers van het Weizmann Institute of Science publiceerden deze inzichten deze week in Nature Communications. In feite ligt hier de oplossing van alle situaties waarin te veel wetenschappers in een complex met overheid en industrie grote brokken de verkeerde kant op blijven trekken. Als de afwijking van de beste koers op zeker moment 180 graden is geworden, is het eigenlijk al te laat. Dan kom je in een situatie dat de leugen zo groot is geworden, dat niemand meer gelooft dat zij wel eens niet waar zou kunnen zijn. Dus moet de wetenschap het zelf van binnenuit doen als de mieren! Niet met Kuhn de boel laten ontaarden in ruziënde kampen van consensus (heersende hypothese waar al het geld heen gaat) en sceptici. Nee, op vaste tijden verkenners aanwijzen. Die mogen afstand nemen. En die mogen dan bijvoorbeeld 10% van het wereldwijd beschikbare onderzoeksbudget in dat veld alloceren aan onderzoek in een nieuwe richting. Grote sommen geld dus. Meer dan de druppel op de gloeiende plaat. Dus juist geen IPCC die een wrap up moet maken van de hele kudde en waar die nu al een paar jaar heen loopt, maar een groepje verkennende wetenschappers, die niet als sceptici vijanden worden van de groep, maar die als verkenners vrienden blijven. De beste vrienden zelfs! Want ze waken er ook voor dat een hele tak van wetenschap op een zekere dag obsolete zou kunnen worden en iedereen zijn funding kwijt is.
Dus met NLP voortaan niet meer over sceptici versus main stream spreken. Nee, weer netjes benoemen dat alle wetenschappers sceptisch zijn. Alle mieren voelen op hun klompen aan dat het zou kunnen dat ze het brok een beetje de verkeerde kant op trekken. Dus weer groepsgevoel kweken door samen allemaal uit te spreken: “We zijn allemaal enthousiast over de snelle vooruitgang, maar tegelijkertijd ook sceptisch over de mate van zekerheid over de juiste koers.” En dan dus de meest gewaardeerde leden van de groep als verkenners uitsturen met de uitdrukkelijke plicht een kleine koerswijziging in te leiden. Terugkomen en zeggen: “Recht zo die gaat” mag niet. Dan moet een volgend groepje verkenners maar weer 10% funding de andere kant op geven. Dan zou je een cyclus krijgen van:
- Paradigma of leidende grote hypothesen van het moment vastleggen
- 90% van al het geld in die richting
- Elke twee jaar neemt een klein groepje onderzoekers 4 jaar afstand
- Elke twee jaar haakt het groepje dat 4 jaar weg is geweest weer aan met een beslissing over 10% van de wereldwijde funding en die 10% MOET gaan naar afwijkende hypothesen en onderzoek in een andere richting
Hoe bepaal je welke types onderzoekers in die verkennersgroepjes moeten komen? Ach daar moet je eigenlijk helemaal niet bang voor willen zijn. Daar moet je mee durven experimenteren. Een wetenschap die bang is voor een revolutie als 10% van het geld een andere kant op gaat verdient een…. revolutie. Een wetenschap die op solide grond staat die weet dat die 10% “weinig schade” zal opleveren en met serendipiteit altijd juist ook wel wat geinigs zal opleveren. Baat het niet schaadt het niet zeg maar. En laat economen maar uitrekenen hoeveel geld je netto bespaart als je steeds 10% geld weggooit aan verkenningen versus het bestaande model waarin hele takken van wetenschap 50 jaar lang diametraal de verkeerde kant op kunnen lopen. Nog afgezien van de maatschappelijke schade die een wetenschap die de weg krijt is kan aanrichten.
Het mooie van dit model is dat de wetenschap dit helemaal zelf kan doen. Er hoeft niet op overheid of industrie gewacht te worden. Die andere partijen in het complex zitten ook niet te wachten op een doodlopende weg. Coca-Cola hoort liever tijdig hoe slecht suiker is om tijdig alweer bij te sturen naar een nieuw productpalet. Ambtenaren horen ook liever tijdig wanneer nieuwe piketpaaltjes geslagen kunnen worden waar wetgeving en beleid aan opgehangen kan worden, dan dat men vijftig jaar later moet erkennen een hele ambtelijk carrière aan een waanbeeld te hebben verspild. Nee, de wetenschap kan en moet dit zelf doen. Die 10% is echt wel vrij te maken. Het vergt een beetje goede wil van besturen van universiteiten en instituten.
Stel Unilever sponsort al dan niet via de Hartstichting met 50 miljoen euro onderzoek naar hart- en vaatziekten. Zou het bedrijf er dan echt bang voor zijn als het College van Bestuur zegt: “OK prima. Maar 5 miljoen gaat in een potje waarover de volgende verkenningsclub helemaal vrij mag beslissen. Met die andere 45 miljoen gaan we gewoon Becel te vuur en te zwaard verdedigen!”
De crux is dat we onszelf voortaan verkenners moeten noemen. Als iemand vraagt “Ben jij sceptisch?”. Antwoord je: “Ja logisch, waar zie je me voor aan. Alle wetenschappers zijn sceptisch.” “Maar jij gelooft toch niet in global warming?“. “Nou, ik ben meer een verkennerstype. Ik behoor tot de groep die nieuwe wegen verkent in de hoop dat dat misschien ook een beetje geld naartoe kan. Ik ben een verkenner.” Dat frame dus! Komt iemand met “Ahhh jij bent een klimaatontkenner” kun je zelfs rijmend antwoorden: “Nee ik ben een klimaatverkenner!”
PS Twee zeer goede posts van Judith Curry over mogelijke structurele fouten en dus ook kans op verbetering van de wetenschap:
Slaafs volgend gedrag zou een wetenschapper vreemd moeten zijn.
Zoeken naar bevestiging van staande opvattingen is in wezen onwetenschappelijk.
het zal een hele klus worden om dit te verwezenlijken, maar mooi verwoord!
Een utopie, uiteraard want je hebt te maken met gevoel, emotie en sociale interacties, die zich niets aantrekken van rationeel denken. Maar goed, als we dit volgende toch eens als instinct ingeprogrammeerd kregen:
http://www.amanet.org/training/articles/How-to-Counter-Groupthink.aspx
Judith Curry.
Wie zich graag laat verwarren, vervullen van twijfel en misleiden over klimaatwetenschap is bij Curry aan het juiste adres.
http://www.sourcewatch.org/index.php/Judith_Curry
Jammer Joris, Het lukt maar niet om uit die DH0 regionen te blijven. http://www.paulgraham.com/disagree.html
Denk je niet dat die extreme pek en veren smeerderij meer zegt over de smeerders dan over het slachtoffer?
Judith Curry begon ook als alarmist maar is uiteindelijk voor zichzelf gaan denken. Uiteraard is uittreding de grootste zonde in de religie.
Andre, achter mijn linkje zijn een serie harde feiten over Curry’s chronische misleiding en veelvuldige ‘vergissingen’ te vinden. Je doet net alsof die niet bestaan. Wat is de DHx code daarvoor? Voor het doen alsof de ander geen feiten heeft ingebracht terwijl dat overduidelijk wel het geval is?
Beste Joris, dat is geen lijstje met keiharde vergissingen en misleidingen, dat zijn uitsluitend blogartikelen van lieden die het gewoon niet met Judith Curry eens zijn omdat zij kritisch is ten opzichte van de gevestigde “klimaatwetenschap”. Daar is helemaal niets wetenschappelijks aan, dat precies hetzelfde als wat hier steeds gebeurt: gelovigen die de ongelovige skeptici voor de Inquisitie slepen, onder het zich beroepen op hun IPCC bijbel.
En naar mijn bescheiden mening gaat ook geen enkel argument de andere kant overtuigen van hun dwaling. Je kunt er dus gewoon mee ophouden. Ik ga dat doen. Ik wens jullie allemaal veel plezier met het Inquisiteren en op de brandstapel zetten van de skeptici. Ik ga de BBQ aan maken.
Maar Henkie, de barbecue? Weet je niet dat kolen de meeste CO2 produceren? en dan die restwarmte van de BBQ
Maar bedankt ;) Ik had al zwaar zitten na te denken hoe Joris uit te leggen dat hij met die link slechts een overzicht gaf van het DH0 discussieniveau van Judiths opponenten.
Misschien hoort hier een aanhaling bij.
“Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.” Eleanor Roosevelt
Beste Joris,
toevallig heeft Judith Curry een heel toepasselijke blog over een onderwerp wat mij na aan het hart ligt :
http://judithcurry.com/2015/07/29/assessments-meta-analyses-discussion-and-peer-review/#more-19457
Je zult het wel weer misleidend vinden, maar ze slaat hier naar mijn mening wel de spijker erg hard op de kop.
En, terug naar de BBQ.
Henkie, barbecue moet voorrang krijgen natuurlijk. Maar ik stel voor dat je het volgende doorneemt. Je krijgt dan een goed idee over hoe deze dame in elkaar zit. Doe er je voordeel mee. (Link bevat een uitgebreide discussie tussen Curry en Schmidt waarin Curry overduidelijk en volledig door de mand valt, en waarbij haar methodes ook goed zichtbaar worden. Deze link is ook opgenomen in de lijst met links die ik hierboven al gaf en die je gemakshalve wegwuifde)
http://demon-hauntedworld.blogspot.nl/2010/07/how-mighty-have-fallen.html
Beste Joris,
kun je echt niets beters vinden dan een artikel van RealClimate? Wij van WC eend adviseren WC eend. Niet echt toppie wetenschap, vind je zelf? Dit soort info wuif ik inderdaad weg. Ik lees de Sun ook niet.
Waarom moet Joris zijn mening uitgebreid onderbouwen en wordt er van Hajo zijn beschuldigingen dat klimaat onderzoekers als blinden een kant op trekken en geen andere verklaringen onderzoeken?
Ik vind het hele stuk van Hajo een DH0 verhaal
” “Nou, ik ben meer een verkennerstype. Ik behoor tot de groep die nieuwe wegen verkent in de hoop dat dat misschien ook een beetje geld naartoe kan. Ik ben een verkenner.”
Maar de meeste “skeptici”zijn niet aan het verkenner, maar meer aan het herhalen van al lang weerlegde hypotheses.
Ben het niet met je eens, maar al zou het zo zijn doet het dan iets af aan wat ik schrijf? Al zouden alle huidige sceptici idioten en klootzakken zijn, zouden we dan niet alsnog op deze wijze het voorbeeld van de mieren kunnen en moeten volgen? Reageer ajb eens in de geest van het artikel. En zoek niet “vals” naar tegenwerpingen die de kern helemaal niet raken. Maar ik herhaal: ik denk dat je het fout ziet. De meeste sceptici zijn wel verkenners.
Ja daar heb je het al. Ik denk dat Jan Rotmans dat ook van zichzelf zegt. Eigenlijk weet ik dat wel zeker.
Hajo,
1. je onderbouwd op geen enkele aard een wijze dat de onderzoekers blind in een richting trekken.
2. De meeste “sceptici” blijven steeds al lang weerlegde punten herhalen, zo is er iemand die al jaren het mantra heeft dat er nu echt binnenkort een kleine ijstijd aankomt omdat de zon minder actief wordt. Hier is al lang onderzoek naar gedaan en het onderzoek wijst op een afname van maximaal 0,2C. Waarom zou deze vorm van eindeloos herhalen van al lang weerlegde punten een vorm zijn van “verkennen”
1) je moet wel heel blind zijn om niet te zien dat in de samenleving heel vaak groepsdenken optreedt en mensen en masse in een bepaalde richting bewegen. Maar zelfs het IPCC is toch een soort verkenning. En die verkenning heeft in het laatste rapport al veel nieuws opgeleverd: dat natuurlijke variatie een grotere rol speelt en dat er mogelijk mechanismen zijn die kleine variaties in zonneactiviteit versterken. Dus zelfs het IPCC past een beetje in het gewenste model dat ik schets. Als het niet al zou gebeuren dan hoefde ik het niet te noemen. Iets kan pas versterkt worden ingezet als het in de dop al gebeurt.
2) Het type scepticus wat jij noemt is geen verkenner maar een tegen-denker. Dat past dan ook niet in mijn model. Dus is het ook geen argument tegen mijn model. Als ik zeg “We hebben vuilnismannen nodig met een groene pet” is het ook geen tegenargument om te zeggen “Vuilnismannen hebben een oranje pet”. So what? Dan moeten er dus vuilnismannen met een groene pet komen.
Het is wel grappig dat jij een hypothese (nieuwe kleine ijstijd) al 100% weerlegd acht, nog voor de meting is gedaan. Dat is onwetenschappelijk. Wetenschap is: hypothese -> model -> experiment -> meting -> validatie/falsificatie.
Jij zegt dat de wetenschap al bewezen zou hebben dat er geen kleine ijstijd komt. Dat kan helemaal niet. Wat er komt leert alleen de toekomst. En als die anders is dan gedacht moeten hypothesen en modellen worden aangepast en experimenten opnieuw worden gedaan.
Helaas duren klimaatexperimenten op aarde minstens 50 jaar. Beetje geduld is nodig.
Groepsdenken vind overal plaats, ook in de groep lezers van climategate.nl, het feit dat het plaats vind is geen onderbouwing dat het dus overal plaats vind
” ls ik zeg “We hebben vuilnismannen nodig met een groene pet”
Wat ontbreekt in jouw hele verhaal is de onderbouwing dat we niet / niet voldoende vuilnismannen hebben met een groene pet.
Lopen alle wetenschappers achter elkaar aan?
” Het is wel grappig dat jij een hypothese (nieuwe kleine ijstijd) al 100% weerlegd acht, nog voor de meting is gedaan.”
Nope ik acht hem niet weerlegd (is ook niet mogelijk) echter de correlatie tussen zonneactiviteit en de T is de afgelopen 60 jaar echt goed zoek. Dus om aan de hand van zonneactiviteit een kleine ijstijd te voorspellen is een beetje dom en zeker geen teken van een sceptische houding.
Andere vraag welke hypothese moet er nog onderzocht worden? Hoe groot is de kans dat een nieuwe hypothese de oude compleet weerlegd? Wat heeft bijvoorbeeld de relativiteitstheorie gedaan met de wetten van Newton?
“Maar de meeste “skeptici”zijn niet aan het verkennen, maar meer aan het herhalen van al lang weerlegde hypotheses.”
Precies. Dat is wat het pseudo ‘skepticisme’ ook zo treurig maakt. Als men nou eens met iets *nieuws* zou komen wat al niet al lang geleden – en herhaaldelijk – is ontkracht….
Maar ja, het draaiboek van de klimaatwetenschapontkenners is nou eenmaal:
https://nigguraths.files.wordpress.com/2013/03/luntzresearch_environment.pdf
Ik vond deze alias voor gepolitiseerde warmist wel passend: Science-deniers !!
We kunnen hierboven al aardig lezen hoe dat gaat werken.
Ik heb er ook nog even twee leuke filmpje bij gezocht:
https://www.youtube.com/watch?v=X5YaihAtnC4
en deze because after all money is involved:
https://www.youtube.com/watch?v=4B2a6l6wM2k