Inderdaad, het NOS Journaal houdt u voor de gek

Gisteren voor het eerst de overval gezien van de gisteren tot 15 maanden celstraf veroordeelde overvaller van het NOS Journaal. Volgens de overvaller houdt het NOS Journaal Nederlanders voor de gek. Dat klopt qua nieuwsselectie: waarom krijgen 3-5 miljard euro kostende Grieken wekenlang aandacht, en bejubelt de NOS het 3,5 miljard euro PER JAAR kostende ‘groene’ subsidiebeleid?

Er is geen complot nodig als verklaring, buitenaardse wezens of hersenspinsels die door een overdaad Cannabis sativa geloofwaardig lijken. Intellectuele luiheid, een gebrek aan (bèta) analytisch denkvermogen, politieke vooringenomenheid, kuddegeest en afwezigheid van zelfreinigend vermogen dankzij het narcisme van journaille is een afdoende verklaring. Ordinair menselijk falen.

Op z’n Grieks door de NOS
De formulering van het OM van de aanklacht als ‘aanval op het vrije woord’ is een voldoende uiting van het geromantiseerde zelfbeeld dat  journo-ambtenaren bij de NOS van zichzelf graag zien, een beetje persberichtjes uit de email-bak vissend en deze items tot prime time verheffend als ‘het gevoel’ er goed bij is, of de eigen politieke (PvdA) vlag er harder van gaat wapperen. Het geeft aan hoe wereldvreemd veel mainstream-journalisten zijn.

We beginnen bij het kiezen van prioriteiten in relatie tot financiele impact op de Nederlandse economie:

 • Vraag: waarom overspoelt de NOS ons prime time met Grieken, Grieken en nog eens Grieken. Een arm vakantieland dat ons hooguit 3 tot 5 miljard euro zal kosten….

Screen-Shot-2015-04-17-at-11.04.33Klimaatbeleid kost per jaar wat Grieken in totaal kosten
Terwijl ze bij het uitgeven van meer dan ZESTIG MILJARD euro voor 1 procent van onze energievoorziening (het Energieakkoord) tot 2023- zoals omschreven door onverdachte bron de Algemene Rekenkamer– met de milieubeweging gaan meejubelen over ‘tienduizenden banen’, en de prognoses van de overheid klakkeloos overnemen van ‘miljoenen huishoudens’. Die zouden profiteren van de energieboeren die nu jaarlijks 3,5 miljard euro SDE+-subsidies opstrijken door louter een groen gedicht voor te lezen aan de ambtenaren en milieu-activisten van RVO.

1 jaar klimaatbeleid – de illusie dat de overheid het ideale koude weer kan bestellen op een VN-conferentie of via windmolens- kost evenveel als wat de Grieken ons in totaal zullen kosten, en dan zonder dat enig milieuvoordeel optreedt, sterker nog, met enkel ecologische nadelen die de NOS continue weigert te belichten.

Ecologische nadelen hoor niet niets over

Ecologische nadelen hoor je niets over

Biomassa
Ik voerde iemand hoog in de NOS-hiërarchie met het (dossier achter het) verhaal dat ik in het Financieele Dagblad publiceerde over biomassasubsidies, 4 miljard euro voor 1 partij (= evenveel als wat de Grieken ons kosten) Panklaar item, hier hadden ze op kritische wijze journalistiek kunnen bedrijven. Mijn analyse werd een half jaar later nog eens min of meer bevestigd door de KNAW. Toch ook een onverdachte bron.

Ze weigeren er gewoon iets mee te doen. “het gevoel’ is dan niet goed, het is iets dat ze niet vaak genoeg hoorden. Het weerspreekt de eerdere feitelijk onjuiste jubelberichtgeving over ‘duurzame’ energie, waar de NOS in grossiert, voorzien van het commentaar van Greenpeace of zo’n andere groene activist.

En bij een mainstream-journalist wordt iets pas geloofwaardig als iedereen het al zegt of weet. Omdat ze nieuws niet op inhoudelijke geldigheid beoordelen maar op de autoriteit die ze willen toekennen aan de afzender. Iedereen, de massa, de horden, is ook een autoriteit, wanneer waarheid democratisch is geworden.

Niet alleen bij klimaat….
Bij alle onderwerpen waar ik enige kennis heb gaat de NOS herkenbaar de mist in. Zelfs bij onderwerpen met gelimiteerde kennis, zoals de historie van het Midden Oosten kon je de tenenkrullende ‘vrijheid blijheid’-berichtgeving bij die ‘Arabische Lente’ doorprikken. Of het consequent met de romantische naam ‘rebellen’ aanduiden van de Islamisten die Syrie in het verderf stortten. Je kon al iets van de Islamisten-chaos voorvoelen die zou ontstaan, want daar hebben die dictators zich continue tegen moeten verweren. Een oppervlakkige lezing van de geschiedenis was afdoende geweest. Het ondraaglijk lichte vrijheidsdenken 1 op 1 projecteren op een totaal andere cultuur, en dan beweren dat je journalistiek bedrijft….

Voor de gek?
Zo komen we dus tot de definitie van ‘voor de gek houden’: het door een gebrek aan historische, filosofische, economische en ecologische kennis, in nieuwsselectie onthouden van volledige informatie, danwel op de voorgrond plaatsen van evidente feitelijke onjuistheden als ‘waar’en het loslaten van iedere kritische zin bij onderwerpen die het eigen politieke gevoel raken. (zoals bij klimaat en energie, waar de redactie  van de NOS het verschil nog niet kent tussen vermogen en energie)

 • Het lullige is dat journalisten immuun zijn voor kritiek op hun functioneren. Wij zijn goed omdat wij dat van onszelf vinden. Punt.

Ik heb -mede daarom – maar bewust geen televisie meer. Dat spaart je ergernis. En zie alleen het telescherm wanneer ik bij mensen op bezoek ben die het als altaar voor de God van het Amusement centraal in de huiskamer hebben geplaatst. Wanneer ik wil weten hoe het wel zit, lees je beter blogs en boeken van experts. Je neemt de NOS met een zak zout bij hun nieuwsgaring, je weet dat ze je een politiek standpunt opdringen onder de vlag van ‘vrije nieuwsgaring’.  Maar Studio Sport en de Tour, dat doen ze bijvoorbeeld wel weer goed.

Dus nee, ik geloof niet in doelbewuste slechtheid bij de NOS, het zijn brave huisvaders en moeders die PvdA stemmen en normaal functioneren in de maatschappij. Een georganiseerd wereldcomplot dat de mensheid manipuleert via media, dat zou ook ingaan tegen de Eerste Hoofdwet van Sociale Dynamica: iedereen doet maar wat. De Tweede Hoofdwet is de Wet van Behoud van Ellende. Maar dat is een ander onderwerp.

Ordinaire menselijke zwakheden. En vergeleken met de Russische staatsomroep valt de NOS nog best mee. Toch?

Door | 2016-10-17T11:05:35+00:00 4 juli 2015|19 Reacties

19 Reacties

 1. Vincent Rogiest 13 september 2017 om 11:23 - Antwoorden

  ,…

 2. Hans Vermeulen 8 juli 2015 om 00:58 - Antwoorden

  “En vergeleken met de Russische staatsomroep valt de NOS nog best mee. Toch?”

  Wegens het herhaald plegen van smaadschrift aan het adres van de hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag de publicist Micha Kat veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/30/publicist-micha-kat-veroordeeld-wegens-smaadschrift-nos-hoofdredacteur/

 3. linda 6 juli 2015 om 09:05 - Antwoorden

  Tarik zahzah lees zijn naam goed hussel ik rat haha zz ZZ VOOR DE SLAPENDE SCHAPEN
  DENK NA EEN HACKER HOEFT NIET EEN STUDIO BINNEN

 4. Johan Bosman 5 juli 2015 om 07:54 - Antwoorden

  Ik zeg het soms op een heel eenvoudige manier tegen mensen. Want als ik zeg “gooi die televisie toch het raam uit man, het is puur vergif” dan begrijpen ze het vaak beter. Ik zie ze dan echt even nadenken.

 5. Dolf
  Dolf 4 juli 2015 om 23:15 - Antwoorden

  Sterk stuk Rypke, en de kijkbuiskinderen maar denken dat de aarde koorts heeft, de planten en dieren razendsnel verdwijnen door onze schuld en de euro een zegen is. Als je niets anders hoort ga je het vanzelf geloven. De BBC, nog door velen gezien als het wereld-icoon voor degelijke berichtgeving lijdt aan dezelfde kwaal, zij ‘bevinden zich in een mist van groepsdenken:
  http://www.telegraph.co.uk/comment/11703758/The-BBC-is-in-a-fog-of-groupthink-and-cant-see-how-biased-it-is.html

 6. Rob B 4 juli 2015 om 20:14 - Antwoorden

  Beste Rypke,
  Dat het “zien van complotten” een duidelijke correlatie heeft met cannabis gebruik is niet meer dan een slappe losse flodder.
  Heb jij je nooit afgevraagd waarom eigenlijk cannabis / hennep is verboden, dat terwijl er daarvoor vele jaren positief gebruik gemaakt werd van hennepolie die zeer heilzaam was?
  Misschien heeft het iets met de Farmaceutische industrie te maken, die geen patent kan aanvragen op iets natuurlijks.
  Cannabis / de hennep plant is zeer veelzijdig en zeer heilzaam.
  Het roken ervan in combinatie met het hogere THC gehalte van sommige soorten heeft daar niets mee van doen.
  Maar zelfs daarvan moest de overheid zonodig benadrukken dat het roken ervan schadelijk is hetgeen volslagen en volkomen onzin is.

  Nee, je hoeft echt geen cannabis gerookt te hebben om te kunnen zien dat bepaalde zaken nu echt niet in het belang van “het volk” uitpakken.
  Op je vakgebied “zie” je dat blijkbaar wel, maar daar mag blijkbaar geen “complot” van fraude / bedrog / oplichting op worden geplakt, terwijl juist dat wel steeds je conclusie is.
  Nou, zou het misschien mogelijk zijn dat hetzelfde aan de hand is op vele terreinen de maatschappij betreffende???
  En het zal me een rotzorg zijn of je daar al dan niet de sticker “complot” op plakt of niet.
  Maar de zaken die niet deugen – en het zijn er VELE – simpelweg linken aan het gebruik van cannabis gaat me echt te ver!
  Fijn voor je dat je heilig gelooft in de 2 hoofdwetten van de sociale dynamica, maar ik vrees dat je door bepaalde “onthullingen” die er binnen niet al te lange tijd aankomen, dat geloof fors zult kwijtraken vanwege het huidige onmogelijk gemaakt worden van het echt en optimaal functioneren van de bedoelde 2 hoofdwetten van sociale dynamica.

  • Rob B 4 juli 2015 om 20:27 - Antwoorden

   complot: com` plot («Frans)
   het -woord
   complotten
   samenzwering; metonymisch de samengezworenen
   complot: conjuratie, conspiratie, samenspanning, samenzwering

   De hele organisatieopbouw rondom het voormalige “Global Warming” en nu “ClimateChange” met als bedoeling om iedereen fors te laten bijdragen om maatregelen te treffen die welhaast nergens op slaan en welke geen of nagenoeg geen resultaat zullen hebben, zou je dat een “complot” of een “samenspanning” kunnen noemen?
   Opmerkelijk dat het woord “complot” blijkbaar zo beladen is!
   Maar los van de sticker die je er eventueel op plakt, de uitwerking van hoe je het ook moge noemen is EXACT hetzelfde.

   Mogelijk ben je al teveel “geraakt” door benamingen als klimaat-scepticus, AGW-denier, klimaatverandering-ontkenner om mogelijk ook nog eens een label van complotdenker opgeplakt te krijgen.
   Dat maakt overigens datgene je doet feitelijk niet anders.
   What’s in a Name ???

 7. Groene Rypke de Duurzaamste 4 juli 2015 om 14:11 - Antwoorden

  @Turris, ik zou die beste kerel zelf moeten spreken om ‘m te beoordelen, je kunt niet op media afgaan

  Wel bestaat een duidelijke correlatie tussen Cannabis gebruik en de mate waarin mensen complotten gaan zien. En al die jongeren roken zich te pletter met dat spul. Ik leerde ook voor het eerst over de ‘FBI blies het WTC’-op theorie van een Cannabis-fundamentalist die ik in Manchester ontmoette en die een boek over hennep schreef

  Hij had overigens goede aanwijzingen en was ook boven-intelligent, woonde in Chiswick Londen, en dat de officiele lezing niet klopt wil ik ook wel in meegaan

  Zelf heb ik al 15 jaar geen wiet meer gerookt. En ik geloof heilig in de 2 hoofdwetten van sociale dynamica. Dus nee, zo’n kwade genius die aan alle touwtjes trekt als in een James Bond-film. Voor je het weet komen ze met buitenaardse wezens aanzetten…

 8. Paul Hagel 4 juli 2015 om 13:18 - Antwoorden

  Dat het NOS de Nederlanders in dienst van de overheid voor de gek houdt is duidelijk. Maar dat kan nooit een rechtvaardiging zijn voor het uitvoeren van een gewapende overval. Dus in het gevang met die overvaller, kan hij daar misschien leren via blogs op legale wijze zijn visie op de waarheid te geven.

  • Turris 4 juli 2015 om 14:04 - Antwoorden

   Deze man Tarik Z. die zendtijd eiste bij de NOS is gestoord naar normale menselijke begrippen. Dat bleek overigens niet uit het psychologisch rapport, hoe kan dat?

   “Er meer mensen die in complottheorieën denken”; Dat heb ik ook extreme alarmisten horen zeggen aan het adres van wetenschappelijke critici tegen de vooropgezette IPCC-klimaat-overdrijvingen.

   http://www.showbizznetwork.nl/website/deskundigen-tarik-z-bovengemiddeld-intelligent/

  • Believer 4 juli 2015 om 14:27 - Antwoorden

   De boodschapper van het slechte nieuws dient te worden onthoofd. Geleerd van de Grieken.

 9. Turris 4 juli 2015 om 13:01 - Antwoorden

  Raad van Cultuur: NPO is te links!

  AMSTERDAM – De publieke omroep is te links en het geluid van de VARA is ‘zwaar oververtegenwoordigd’. Matthieu Weggeman, lid van de Raad van Cultuur, heeft geen goed woord over voor het Nederlandse omroepbestel. “Er is sprake van gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling.” Volgens Weggeman komen er te vaak dezelfde gezichten op tv. “De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network”, zegt Weggeman in een interview met het Nederlands Dagblad.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22843488/___Publieke_Omroep_te_links___.html

 10. Rob B 4 juli 2015 om 12:12 - Antwoorden

  Waarheid…
  Er zijn vele versies van “de waarheid” en veelal wordt er een specifieke versie van die waarheid neergezet vanuit eigen perceptie, eigen agenda en eigen wenselijkheid.

  De overheid heeft vele manieren om haar versie van de “waarheid” aan ons kenbaar te maken, mede te delen of welhaast te indoctrineren door onder meer gebruik te maken van de staatsomroep en vele (dag)bladen die daar ook graag de oren naar laten hangen.

 11. wim 4 juli 2015 om 11:55 - Antwoorden

  iedereen om mij heen is zo geindoctrineerd als de pest. Een kennis begon zelfs te lachen toen ik zei dat het klimaat geen probleem was. Hoe kon ik het als gewoon iemand nu beter weten dan al die deskundigen?

  • Erik 4 juli 2015 om 12:06 - Antwoorden

   pseudo deskundigen Wim.

  • G.Deckzeijl 4 juli 2015 om 17:00 - Antwoorden

   Dat verwijt krijg ik ook al heel lang…,
   maar ik word er niet heet of koud van.
   http://tinyurl.com/qddvcmc

   Kreeg gisteren een mailtje van een medewerkster
   van Urgenda-chef M.Minnesma.
   Ze zijn er daar heilig van overtuigd dat ze definitief
   gewonnen hebben.
   Echter, gerekend vanaf de dag van de uitspraak van
   H.Hofhuis heeft de Staat 3 maanden de tijd om hoger
   beroep aan te tekenen.

 12. dwk 4 juli 2015 om 11:42 - Antwoorden

  Geen complot … WEL agenda.
  Twan Huys is de nieuwe Witteman; zo links als de neten en niet van de buys te branden.
  Dus ammehoela.
  En minder erg dan de Russische Staatsomroep? Hoezo? Die winden er in elk geval geen doekjes om.

Geef een reactie