Mijn regelmatige lezers zijn inmiddels vertrouwd met de kritische opvattingen van respondent Janos 73, die mij/ons voortdurend scherp houdt. Een verwijt dat de laatste tijd steeds maar weer terugkeert in zijn commentaren is, dat ik ten aanzien van de mogelijkheid van een nieuwe Kleine IJstijd niet de koppen van de krantenberichten en/of blog’postings’ had mogen overnemen, maar mij had moeten houden aan wat wetenschappers van de Royal Met Office (het Britse KNMI) daarover hadden geschreven. Zulks naar aanleiding van mijn ‘posting’: ‘Meer aanwijzingen komst Kleine IJstijd’.

En inderdaad de termen ‘mini ice age’ en/of ‘little ice age’ stonden niet in het onderliggende wetenschappelijke artikel. Maar daarentegen werd wèl herhaaldelijk de term ‘Maunder Minimum-like conditions’ gebruikt, die –  zoals de kenners weten – vaak synoniem is met ‘Kleine IJstijd.

Het valt mij overigens op dat Janos strenger is ten aanzien van de klimaatsceptici dan ten aanzien van de aanhangers van de menselijke broeikashypothese. Die luiden voortdurend de alarmklok, terwijl er helemaal niets aan de hand is. Over de structurele overdrijving tot en met de misleidende propaganda van de klimaatalarmisten horen we hem nooit. Ik heb hem bijvoorbeeld nog niet gehoord over over het recente bericht van het KNMI dat Nederland rekening moet houden met meer hittegolven als gevolg van klimaatverandering. Rob de Vos (van ‘Klimaatgek’) heeft gecontroleerd of dat overeenkwam met de feiten en kwam tot de conclusie dat dat niet het geval was. Alweer een sprookje minder!

Maar dit is maar een klein recent voorbeeldje daarvan. Trouwe lezers van Climategate.nl weten dat er duizenden voorbeelden zijn.

En of de duvel ermee speelt, verscheen een dezer dagen het navolgende persbericht van de ‘Royal Astronomical Society’ over alwéér een studie die ons afkoeling in het vooruitzicht stelt:

A new model of the Sun’s solar cycle is producing unprecedentedly accurate predictions of irregularities within the Sun’s 11-year heartbeat. The model draws on dynamo effects in two layers of the Sun, one close to the surface and one deep within its convection zone. Predictions from the model suggest that solar activity will fall by 60 per cent during the 2030s to conditions last seen during the ‘mini ice age’ that began in 1645. Results will be presented today by Prof Valentina Zharkova at the National Astronomy Meeting in Llandudno. …

Lees verder hier.

Hierin wordt dus wèl expliciet aan een ‘mini ice age’ gerefereerd!

Voor een populaire uitleg lees Mark Prigg in ‘The Daily Mail’ hier.

Zie ook deze video hier (zes jaar geleden!).

Hoe zal de klimaatconferentie aanstaande december in Parijs reageren op dit nieuws? En hoe zullen de media en het beleid daarop reageren. Ik ben benieuwd, maar ik sluit niet uit dat het zal stuiten op een ondoordringbare muur van cognitieve dissonantie.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.