De Boston Consultancy Group (BCG) berekende dat de produktiekosten in de VS nog maar 5% hoger zijn dan in China en al zo’n 20% goedkoper dan in Europa. Ook werd berekend dat in 2018 industriële produktie in de VS zelfs 2 tot 3% goedkoper zal zijn dan in China en dat is een ‘very big deal’ meldt Fortune. De reden? De vooruitgang in fracking-technologie heeft schalie-olie en -gas zo goedkoop gemaakt, ondanks de huidige vertraging vanwege de lage olieprijs. Volgens BCG zijn de electriciteitsprijzen voor de industrie 30 tot 50% goedkoper dan in andere exporterende landen. produktiekost VS EU

Tegelijkertijd zijn ook de lonen in China gestegen, dus energie is inmiddels een belangrijker concurrentie-factor dan lonen. Sommige politieke partijen in Europa pleiten ervoor om belasting te verschuiven van arbeid naar ‘milieu’ (waarmee meestal CO2 bedoeld wordt) waardoor de elektriciteit dus nòg duurder zou worden. Dit bevestigt de voortzetting van de trend die we hier op climategate.nl al meldden. De Financial Times vond dit ‘completely self-inflicted’, eigen schuld Europa! Tot 20% goedkopere produktie in een globale markt, wie zal nog in Europa willen investeren?

Ondertussen loopt onze technologische achterstand verder op. In plaats van het door koolstofobie en voorzorgprincipe verlamde Europa innoveert de VS wèl. Zij ondernemen volgens het Wildavsky principe: kleine gecalculeerde risico’s nemen en telkens leren van de vorige keer. BCG schat dat de VS al zo’n 15 jaar voor ligt op zijn concurrenten. Het aantal geboorde putten spreekt boekdelen: VS: 101.117, Canada: 16.990,  China: 258 en Europa? ‘Growth’ en ‘competitiveness’ zijn woorden die je tegenwoordig veel hoort in ’the Brussels bubble’, probleem is dat het geen werkwoorden zijn.

Maar in de modellen die de Europese Commissie over onze economie en energiebeleid moeten adviseren zijn we wèl goed bezig. ‘Global action to cut emissions is compatible with robust economic growth’ concluderen zij op basis van model-scenarios in een rapport op het Forum voor Science en Industrie van de Commissie, zie hier de nieuwsbrief. Met een aantal maatregelen, waaronder belastingverlaging op arbeid, kunnen we gerust doorgaan met hernieuwbare energie om ‘robuste economische groei’ te realiseren. In modellen kun je makkelijk je ideale wereld creëren maar het blijft vervelend dat de werkelijkheid zo ongehoorzaam is.

En de MSM maar schrijven dat het kleine Griekenland Europa’s grote probleem is..