Produktiekosten VS lager dan China in 2018, koolstofobisch Europa steeds verder achterop

Natuurminnend Canada heeft ook al 16990 schalie-boringen

Natuurminnend Canada heeft ook al 16990 schalie-boringen

De Boston Consultancy Group (BCG) berekende dat de produktiekosten in de VS nog maar 5% hoger zijn dan in China en al zo’n 20% goedkoper dan in Europa. Ook werd berekend dat in 2018 industriële produktie in de VS zelfs 2 tot 3% goedkoper zal zijn dan in China en dat is een ‘very big deal’ meldt Fortune. De reden? De vooruitgang in fracking-technologie heeft schalie-olie en -gas zo goedkoop gemaakt, ondanks de huidige vertraging vanwege de lage olieprijs. Volgens BCG zijn de electriciteitsprijzen voor de industrie 30 tot 50% goedkoper dan in andere exporterende landen. produktiekost VS EU

Tegelijkertijd zijn ook de lonen in China gestegen, dus energie is inmiddels een belangrijker concurrentie-factor dan lonen. Sommige politieke partijen in Europa pleiten ervoor om belasting te verschuiven van arbeid naar ‘milieu’ (waarmee meestal CO2 bedoeld wordt) waardoor de elektriciteit dus nòg duurder zou worden. Dit bevestigt de voortzetting van de trend die we hier op climategate.nl al meldden. De Financial Times vond dit ‘completely self-inflicted’, eigen schuld Europa! Tot 20% goedkopere produktie in een globale markt, wie zal nog in Europa willen investeren?

Ondertussen loopt onze technologische achterstand verder op. In plaats van het door koolstofobie en voorzorgprincipe verlamde Europa innoveert de VS wèl. Zij ondernemen volgens het Wildavsky principe: kleine gecalculeerde risico’s nemen en telkens leren van de vorige keer. BCG schat dat de VS al zo’n 15 jaar voor ligt op zijn concurrenten. Het aantal geboorde putten spreekt boekdelen: VS: 101.117, Canada: 16.990,  China: 258 en Europa? ‘Growth’ en ‘competitiveness’ zijn woorden die je tegenwoordig veel hoort in ‘the Brussels bubble’, probleem is dat het geen werkwoorden zijn.

Canada: 16990 schalieboringen

Canada heeft 16990 schalieboringen en natuur is een nationale trots, efficient beheerd door nationale en lokale oveheden

Maar in de modellen die de Europese Commissie over onze economie en energiebeleid moeten adviseren zijn we wèl goed bezig. ‘Global action to cut emissions is compatible with robust economic growth’ concluderen zij op basis van model-scenarios in een rapport op het Forum voor Science en Industrie van de Commissie, zie hier de nieuwsbrief. Met een aantal maatregelen, waaronder belastingverlaging op arbeid, kunnen we gerust doorgaan met hernieuwbare energie om ‘robuste economische groei’ te realiseren. In modellen kun je makkelijk je ideale wereld creëren maar het blijft vervelend dat de werkelijkheid zo ongehoorzaam is.

En de MSM maar schrijven dat het kleine Griekenland Europa’s grote probleem is..

 

Door | 2015-07-03T13:52:35+00:00 3 juli 2015|8 Reacties

8 Reacties

 1. Ivo 3 juli 2015 om 08:49- Antwoorden

  Je zou dit onder het voorzorgprincipe moeten vatten. Als maatregelen mogelijk effecten kunnen hebben op het welzijn van de mensen in de samenleving, moeten deze gevolgen in de Economische Effect Rapportage worden meegenomen.

  • Turris 3 juli 2015 om 09:24- Antwoorden

   Je bedoelt hopelijk NEGATIEVE effecten?

 2. wim 3 juli 2015 om 10:06- Antwoorden

  Dolf of anderen: hoe vervuilend is fracking nu echt?

  • Dolf
   Dolf 3 juli 2015 om 17:48- Antwoorden

   @Wim: niets is zonder risico en er zijn een aantal risicofactoren, maar daar kan in de praktijk goed mee om worden gegaan. Dat blijkt ook uit de vele boringen die in de US zijn gedaan zonder grote problemen, zoals ik hoorde in Houston waar ik dezelfde vraag stelde als jij, zie:
   http://climategate.nl/2014/11/26/schaliegas-keihard-nodig-voor-de-europese-chemie/
   Fracken dichtbij grondwaterwinning is riskant maar in de praktijk fracked men ver van aquifers. Er is soms veel water nodig, en daarmee soms transport maar dat verschilt heel erg per lokale situatie heb ik begrepen. Dan wordt er ook vaak over ‘de chemicaliën’ ge-alarmeerd maar het gaat vooral om water en zand, met wat chemische hulpmiddelen als smeer-, anti-klonter of stabilisatiemiddelen e.d. en soms zuur (HCl) om bijv. kalk op te lossen. In feite stoffen die niet heel erg verschillen van wat in ‘boorspoeling’ die voor ‘gewone’ boringen ook al gebruikt wordt en in Europa ge-‘risico-analyseerd’ onder REACH, er zijn ook websites waarop de gebruikte stoffen te vinden zijn, zie ook deze blog:
   http://climategate.nl/2013/06/26/schaliegas-chemicalien-bekend-99-is-water-met-zand/

 3. David 3 juli 2015 om 11:19- Antwoorden

  Die achterlijke “renewables” leveren weinig en ook nog onbetrouwbare energie op. Vandaar het pleidooi voor bezuiniging en plakbandmethodes als “smart grids”.
  Geplande achteruitgang en terugkeer naar de middeleeuwen is het.
  De doelstelling zou moeten zijn om meer energie op te wekken tegen lage kosten. Dat is vooruitgang. Bedenk wat voor fantastische dingen je kunt doen als energie spotgoedkoop is. Europa is knettergek geworden.

 4. dwk 3 juli 2015 om 23:39- Antwoorden

  Ik zag vanmiddag een interview met Emmanuel Macron de Franse minister van industrie. Die gasten zijn getraind om het goede te zeggen zonder het juiste te beweren. Want reken maar dat zo’n hyperintelligente ENA jongen weet hoe de hazen lopen als het gaat om handel, geld verdienen en aanverwante zaken; lees zijn indrukwekkende cv.
  Maar er is een probleem en dat probleem is dat iedere ambitieuze politicus tegenwoordig van mening is dat zijn hoogst bereikbare troon in Brussel staat. En zo kon het gebeuren dat Macrons verhaal wegzakte in een kleverige pudding van romantisch Europees utopisme dat vandaag de dag weglekt uit de mond van elke politicus die wat wil met z’n leven.

  Ik kan het interview zo gauw niet terugvinden. Ik was totaal overrompeld door zijn charme, intelligentie, eloquentie en de bijbehorende vlerkerigheid waarmee deze natuurtalenten de inconsistenties in hun verhaal wegpoetsen. En nu lees ik dat hij ook nog prachtig piano speelt. Europa league ‘ideale schoonzoon’. De interviewer probeerde nog wat maar de minister ratelt gewoon door. Deze mensen zijn gewoon niet te stoppen.

  Europa? Alle Menschen werden f*cked!

 5. […] te praten maar ‘investment-leakage’ is beslist niet weg. En dat heeft Europa volledig aan zichzelf te danken. Tja, als je droomt heb je je ogen nou eenmaal […]

Geef een reactie