Screen Shot 2015-07-26 at 07.48.38De IJmuider Courant interviewde afgelopen week Imares-directeur Martin Scholten en citeerde daarbij ons blog over het miljoenenverlies dat Imares leed. Met onze gratis reclame voor ‘het Buckler van Mariene Biologie’. Die steun, daar zal Scholten in deze zware tijden blij  mee zijn. Het instituut vertrekt- zoals wij al melden- uit haar vestiging in IJmuiden naar haar Last Post- de voormalige zeevaartschool- in Den Helder om te bezuinigen. Volgens Scholten zou zelfs de ‘lage olieprijs’ een oorzaak zijn dat Imares te weinig opdrachten kreeg.

Volgens hun voormalig hoofd biologisch onderzoek Dolf Boddeke is het enige verband tussen olie-industrie en Imares dat ze ja-knikkers nodig hebben.

Dat vond ik wel grappig. Wij hopen ook dat Imares weer olie-zwarte cijfers gaat schrijven. Ieder bedrijf en iedere overheid die gewenste conclusies wil kopen, datavrije gissingen omgord in modelschattingen, verwijzingen naar rapporten waarin verwijzingen staan naar…rapporten waar het ook niet staat onderbouwd,  en andere kleren van de wetenschapskeizer, of als ze werkelijk geen enig flauw benul hebben ‘de klimaatverandering’ erbij roepen : neem contact met ze op. Gun het ze.

Help Imares weer overeind!

Ook vissers op Texel maken al reclame voor Imares, razend populair daar..

Ook vissers op Texel steken Imares hart onder de riem in deze donkere tijden, razend populair daar..

Buckler, voor mensen die ook Radler lusten
Overigens richt onze kritiek zich niet zozeer op Martin Scholten, die fatsoenlijke wetenschap heeft bedreven toen geld nog niet de hoofdzaak was. Het was ons vooral te doen om de als knettergek geidentificeerde Han L in Het Horntje, die TBS-kliniek met vrije uitloop voor mariene eco-activisten. En het Natura 2000-dossier. En het door palingboeren als ‘Aalbacadabra’ bestempelde paling-onderzoek. Gegarandeerd geheel datavrij met als conclusie dat er dankzij onhaalbare referenties nog jaren door Imares-rapporten begeleid overheidsbeleid nodig is. Terwijl die zelfde overheid haar KRW-doelen voor vismigratie niet haalt zodat paling massaal door de hakselaar gaat. Of het gerommel met glasaalindexen, het doen van uitspraken door medewerkers als ‘de paling sterft uit’ daarbij de noodkreet van Willem Dekker citerend van 10 jaar terug.

Terwijl daar geen sprake van is, was of ooit zou zijn en eh……nou: ja, eigenlijk klopt het wel.

Imares IS het Buckler van de Mariene Biologie. En Scholten is als directeur wel degelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit. En OK, Buckler, het eerste alcoholvrije bier van Heineken verdween van de markt. Maar er zijn nu zelfs mensen die RADLER lusten en daar actief mee gezien willen worden. Dus, wie zijn wij bij Climategate.nl om te stellen dat voor onderzoek van Imares geen markt meer zal zijn?

Er is een schreeuwende behoefte aan betrouwbaar marien biologisch onderzoek.
De discussie die wij liever aanzwengelen dan de vraag of Imares al rapport poepend weer genoeg clientèle vindt is deze: het is de overheid die moet investeren in fundamentele kennis en dataverzameling over onze zee, zoals dat bij het Vlaamse Ilvo tot voor kort nog wel gebeurde. Wanneer onderzoekers tegelijk voor (PR)-manager moeten spelen om maar voor budget te zorgen, en hun baan gaat afhangen van de conclusies die ze leveren: wat hou je dan nog over, behalve ‘de klimaatverandering’ roepende gansjes die in de pas moeten lopen.

En die zelfs termen als ‘growth overfishing’ verkopen, om zo de garnalenvisserij ook in de garage van het MSC-label en milieuclubs als WNF te kunnen parkeren. Omdat daarvoor al jaren beleid in de steigers hangt. En omdat stinkend rijke Postcode Loterijclubs als WNF daar zo belang aan hechten, ten koste van andere visies op visserij en duurzaamheid. Los van de vraag of dat hier ook maar iets toevoegt.

Zodra je een voormalig Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek op de contractmarkt gooit, te zeer afhankelijk maakt van de wensen van een beperkte groep opdrachtgevers, dan zet je het bestaansrecht van zo’n instituut op het spel.

Waarom hebben wij een Rijksoverheid die liever 60 miljard euro SDE+-subsidies verbrandt tot 2023 aan windmolenaars en het verbranden van bos in biomassacentrales? Terwijl de Britten in die beide subsidies nu ook al de bijl zetten? De Climategate.nl oplossing is al consequent vele jaren: zet direct de bijl in al die ‘groene’ subsidies, ontneem die groene bloedzuigers van clubs als Natuurmonumenten hun 50 miljoen euro subsidies per jaar en investeer in fundamenteel onderzoek naar bijvoorbeeld de energie van de toekomst.

En vooruit, laat Imares ook weer een graantje meepikken, door onze visserij met betrouwbare data te ondersteunen en echte kennis, en niet van dat groen esoterische beleids-gebabbel. Waar blijft De opgeschaalde oplossing die onze duizenden gemalen voorziet van vispassages, in plaats van 40 miljoen euro Waddenfondsgeld te verbranden aan de Vismigratie-rivier, dat prestigeproject om de Waddenvereniging na 50 jaar de houdbaarheidsdatum te verlengen?

Uiteindelijk is het RIVO daar ooit voor opgericht in ons landje aan 1 van ’s werelds visrijke zeeën. Maar contractclubs, die hebben economisch baat bij de duurste en meest inefficiënte oplossingen, zodat de conclusie blijft luiden dat er meer onderzoek nodig is. En dan krijg je zeeonderzoek met een korrel zout.

 

scannen0011