Facebook_meme_Global_Cooling_11

Den Volokin en Lark ReLlez hebben net met een paper in Advances of Space Research de klimaatwetenschap op zijn kop gezet. Eerst even wat context bij hun planetaire ontdekking. Want als er sinds de global cooling scare van de jaren zeventig tot diep in de nog aanhoudende global warming scare nog steeds geen Nobelprijs voor natuurkunde naar een klimaatwetenschapper is gegaan, dan weten we dat deze wetenschap gewoon niet volwassen genoemd mag worden.

crutzen_paul

Dat Paul Crutzen voor zijn atmosferische ozonchemie wel vrij snel na de ontdekking een chemische Nobelprijs kreeg, geeft al aan dat er echt iets goed mis is als het hele kuddes wereldberoemde klimaatwetenschappers als Michael Mann, Stephan Rahmstorf, James Hansen, Rob van Dorland en Geert Jan van Oldenborgh vele tientallen miljoenen euro’s onderzoeksgeld verder nog steeds op een dergelijke prijs zitten te wachten.

nobel-feldman

On bovenstaand boek over de Nobelprijs wordt uitgebreid uitgelegd hoe het is gekomen dat het Nobelprijs comité voor natuurkunde koos voor een focus op de deeltjesfysica. Astrofysica en Geowetenschappen trokken aan het kortste einde. Het voorbeeld van Crutzen bewijst echter dat het heus anders had gekund had men maar het gevoel gehad dat er echt al wat degelijks te vinden was in de moderne klimaatwetenschap. Crutzens prijs en de vredesprijs voor het IPCC bewijzen dat de Zweedse jury het alarmistische gedachtengoed welgezind is.

Arrhenius2

Grappig genoeg is er toch één echte wetenschappelijke Nobelprijs toegekend aan een klimaatwetenschapper. Niemand minder dan de vader van de broeikastheorie Svante Arrhenius kreeg in 1903 een Nobelprijs scheikunde voor zijn werk aan de elektrolytische dissociatietheorie.

svensmark-portret

Hoe grappig is het dan te bedenken dat als de eerste Nobelprijs natuurkunde voor een klimaatwetenschapper of groep klimaatwetenschappers er komt dat dit dan waarschijnlijk zal zijn omdat hun studies de broeikastheorie van Arrhenius meer dan een eeuw na dato ad acta zullen leggen. Het blog The Hockey Schtick is een Fundgrube van actuele peer reviewed studies die een hele andere kant op gaan met de klimaatwetenschap. Henrik Svensmarks kosmische straling-wolken-theorie heeft net weer een boost gekregen van dit artikel in PNAS. En dan is er nog dit paper van Den Volokin en Lark ReLlez in Advances of Space Research….

Schermafdruk 2015-08-26 15.27.30

De titel van die studie is meteen al een killer: Emergent Model for Predicting the Average Surface Temperature of Rocky Planets with Diverse Atmospheres. Hierboven zie je dan bij a) model 1 het verschil tussen een conventioneel op de broeikastheorie baserend model voor de temperatuur aan het oppervlakte van 6 rotsachtige planeten in dit zonnestelsel. b) model 12 toont wat je krijgt als je puur kijkt naar luchtdruk aan het aardoppervlak en de solar irradiance aan de top van de atmosfeer. Nu mag je zelf zeggen of je de rillingen krijgt van die onderste grafiek. Ik wel! Zie in dit paper waar deze twee onderzoekers in april 2014 nog stonden. Toen zagen ze nog wel een beperkte bijdrage van een broeikaseffect voor de temperatuur op aarde. Ze zijn nu weer ietsje verder ahum…

In 1950 sprak R. Thomas Chamberlain, president van de Amerikaanse geophysical union de volgende profetische woorden:

If we are to believe in Wegener’s hypothesis we must forget everything which has been learned in the past 70 years and start all over again.

Een groot deel, laten we zeggen 97% van de geologen van die tijd, was het volstrekt met deze man eens. Alfred Wegener had natuurlijk net zoals Watson & Crick (DNA) en Barry Marshall (maagzweer en h.pylori) een Nobelprijs moeten krijgen. Dat zou dan de allereerste prijs voor een geowetenschapper zijn geweest. Of Svensmark en zijn team hem krijgen of die Den Volokin en Lark ReLlez. Wie zal het zeggen. Misschien zijn hun theorieën wel fluttheorieën. Een ding is zeker: als die Nobelprijs komt is Arrhenius weerlegd. Die hypothese levert ons niet wat wetenschap volgens Einstein hoort te leveren:

The grand aim of all science…is to cover the greatest possible number of empirical facts by logical deductions from the smallest possible number of hypotheses or axioms.

Vergelijk dan eens Svensmark en Den Volokin en Lark ReLlez met de CO2 hypothese die er van alles bij moet slepen: waterdampfeedback, aerosolen, diepe oceaanlagen en noem maar op. Hoe onelegant! De jacht is geopend…