Iedereen zou moeten weten dat de echt mensheidbedreigende rampen vooralsnog grotendeels onvoorspelbaar zijn: grootschalig vulkanisme, aardbevingen en meteorietinslagen. Dat Yellow Stone elk moment kan ontploffen is algemeen bekend, maar wat kun je met die kennis? Bidden? In elk geval altijd even temperaturen voor je in een hot spring duikt. Vorige week ging het in Idaho gruwelijk mis toen Dexter (zwart) en Dahlia (vooraan) in een hot spring van Panther Creek in Idaho sprongen. Ze verbranden levend. Baasje Paden MacCormick sprong vergeefs in het water om zijn honden te redden en moest met derdegraads brandwonden over heel zijn lichaam naar het ziekenhuis worden gevlogen. In de 107-jarige geschiedenis van het park is dit nog nooit voorgekomen.

 

Dan Marjan Minnesma die in de Volkskrant een volle spread gratis advertentie cadeau krijgt (zie blendle) ter waarde van 40.932 euro (zie Persgroep calculator). In een wereld die al 18 jaar en 7 maanden niet meer opwarmt waarschuwt zij dat de bosbranden wereldwijd sterk toenemen door de opwarming. Twee keer lezen voor je hem nog niet snapt. Ook vandaag in de krant: voor het eerst ooit is in de Nederlandse Noordzee een tonijn gevangen (zie blendle). Dat zou ook door de al 18 jaar en 7 maanden afwezige opwarming komen. Wat een geheugen hebben die dieren zeg! Gelukkig laat men daar de suggestie open dat het ook door populatie-uitbreiding zou kunnen komen. Wat klinkt plausibeler? Vader A of vader B? Op wildfiretoday.com wordt een toename van grote bosbranden vooral geweten aan de bezuinigingen op firefighters. Wat klinkt plausibeler? Vader A of vader B?

 

Nu is Minnesma natuurlijk geen Vader A of B maar een vrouw. Wel eentje die zich in haar gratis advertentie ter waarde van 40.932 euro vandaag Victoriaans frigide met platte borsten en mannelijk horloge laat afbeelden met een zwaar giftig chemisch ontwikkelprocedé dat in de door haar verfoeide moderne tijd is vervangen door geheel schone nullen en enen. Dat teruggrijpen naar de 19e eeuw is natuurlijk het grondaxioma van de milieubeweging dat toen alles beter was. De tijd dat Malthus nog niet weerlegd was en minder neuken of andere vormen van geboortebeperking vooral voor gekleurde mensen (omdat de superieure blanke Victorianen zelf sowieso al minder neukten) trending topic was. De tijd dat de ecologie nog in zijn vredige eeuwig stabiele oerstaat was zoals door Van Gogh afgebeeld op zijn schilderijen. Dat Van Gogh juist zeer begaan was met het harde leven van de toenmalige keuterboertjes en dat hij het kapitalisme had omarmd als hij geweten had wat het zou brengen voor de gewone man is een tweede. helaas voor Minnesma en haar Urgenda is de olieprijs intussen zo hard gekelderd dat fossiele brandstoffen met hun welvaart- en welzijn brengende zegeningen weer ruim baan zullen krijgen voor zover ze dat al ooit verloren hadden. Bijvoorbeeld kan conventionele energieopwekking heel snel een einde maken aan het grootste actuele milieuprobleem op aarde na roken: de rookgassen van kookoventjes in de derde wereld. Maar nee. Dat is volgens Urgenda niet urgent. Malaria, waarvoor de snelle oplossing al sinds 1939 (met medische Nobelprijs bekroond) bestaat evenmin. Allemaal niet urgent. Wel urgent zijn de toenemende bosbranden door opwarming in een niet opwarmende wereld. En de oorlog in Syrië is ook door opwarming veroorzaakt in een niet opwarmende wereld. En de aan koude La Ninja jaren gekoppelde droogte in Californië komt ook door de opwarming in een niet opwarmende wereld. Nu hebben we El Ninjo en zal Californië komende winter meer regen krijgen dan haar lief is. Maar dat zijn dan ook weer de overstromingen die sterk toenemen door opwarming in een niet opwarmende wereld. En de atollen die bewezen netjes meegroeien met de minimale constante zeespiegelstijging die we hebben, zullen over een generatie onder de zeespiegel zijn verdwenen, door opwarming in een niet opwarmende wereld.

urgenda_samen_keren_we_de_klimaatcrisis

Waaraan herken je een religie? Aan overmatige aandacht voor het altijd paradoxale hogere en verwaarlozing van het pragmatische hier en nu. Daarom heb ik ook niets tegen Urgenda en Greenpeace nieuwe stijl en WWF. De mens heeft religie nodig en als Jezus tijdelijk heeft afgedaan moet er wat anders komen. Boetedoening vanwege de opwarming in een niet opwarmende wereld lijkt me een prima slogan voor een dominee om de kas te spekken. Het zou alleen zo veel helderheid geven ook bij de besteding van schaarse overheidsgelden als duidelijker was wat de echte pragmatische oplosbare problemen zijn. Daar zijn wij Nederlanders juist zo sterk in. Ik zie dan een club voor me met een reclametekst als:

Samen lossen we de waterproblemen in de wereld op – Nederland neemt zijn verantwoording – Echturgent.nl – ja wij fixen het nu. #waterbouwersinactie

En dan heb je nog die echte mogelijke catastrofes van vulkanisme, aardbevingen en meteorietinslagen. Graag een paar miljoen voor R&D op dat gebied. En de milieukerk zichzelf laten bedruipen met vrijwillige kerkbelasting. Houden we nog vele miljarden over voor die Echturgent.nl (als tegenhanger van het van God pragmatiek losgeraakte Agentschap.nl) en voor leuke douceurtjes voor gezinnen. En voor de windmolens stel ik voor ze van papiermaché te maken. Dat ze bij elke flinke regenbui in elkaar zakken en dat de milieukerkgangers ze dan op zondag hallelujah en urgendah zingend weer oprichten. Dat soort taferelen.