Het gebruik van steenkool staat onder grote politieke druk in de Westerse wereld, vanwege de vermeende opwarmende werking van CO2, die bij het gebruik van steenkool vrijkomt. Vele steenkoolproducenten staan dan ook op de rand van het faillissement, vooral in de VS. En ook de gebruikers van steenkool in de elektriciteitssector lijden megaverliezen, zoals de Zweedse/Duitse Vattenfall, die voor het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van € 3 miljard rapporteerde. Ook de andere grote Duitse elektriciteitsproducenten, RWE en Eon, liggen onder vuur. Hun verdienmodel is aangetast door de Energiewende en er is geen oplossing in zicht. Zij liggen in de frontlinie van een grootschalige, moedwillige politiek geïnduceerde welvaartsvernietiging.

Maar het is toch moeilijk voorstelbaar dat landen die over grote steenkoolvoorraden beschikken, die voor eeuwig in de grond zullen laten zitten. Als de politieke wind draait en duidelijk wordt dat de angst voor de opwarming van de aarde misplaatst is en op onvoldragen wetenschap berust, zou het taboe op steenkool best wel weer eens kunnen worden opgeheven en zal er weer kunnen worden gedolven.

Onder de titel, ‘Obama’s Great Coal Train Robbery’, beschreef Steve Milloy, webmaster van ‘Junk Science’, onlangs een interessant, doch uiterst speculatief scenario over de toekomst van de steenkoolwinning in de VS, waarbij  speculanten, die sympathiek staan tegenover de democraten, erin zouden slagen om zich voor een appel en ei meester te maken van de kolenvoorraden.

Steve Milloy:

President Obama’s “war on coal” is not really that. The more accurate term is the “war for coal.”

Earlier this month, the Environmental Protection Agency issued rules under the guise of preventing global warming that supposedly will reduce coal-fired electricity in the U.S. by 32 percent. This action is on top of other Obama EPA rules that are already well on their way to shuttering another 20 percent of coal plants.

And those EPA rules have been complemented by a host of other regulatory pain designed to make U.S. coal mining more difficult, including rules to reduce dust levels in mines and rules to designed to limit coal mining under the guise of protecting surface and ground water.

Combined with the ongoing glut of cheap natural gas, all these Obama regulations are pushing electric utilities out of coal and, hence, driving the coal industry out of business.

On the day that the EPA global warming rules were announced, coal giant Alpha Natural Resources filed for bankruptcy. Shares of Peabody Energy, formerly the largest U.S. coal company, traded at $1.16 after peaking at $73.73 in the days when when markets assumed Obama wouldn’t be re-elected. …

En zo noemt hij nog wat voorbeelden.

But what then? The U.S. holds about 480 billion tons of potentially economically recoverable coal. This coal is worth trillions of dollars.

Are we to believe that any nation in its right mind would leave trillions of dollars in the ground for the sake of the dubious claims of global warming hysteria? As coal is actually the fastest growing energy source in the world, even President Obama realizes deep down that unilateral U.S. action to cut carbon dioxide emissions from coal is pointless. Certainly the welfare state cannot be run on fumes. It will require cold hard cash.

So what’s the game?

Although EPA and environmentalists have declared coal to be a dirty fuel, the reality is that coal is a clean fuel when burned in an efficient modern power plant. U.S. air is clean and safe despite all the coal we burn. ….

That coal has been arbitrarily smeared as “dirty” means that it can just as easily be declared “clean” under the right circumstances. What are those circumstances?

My prediction is that, barring a Republican president who stops and reverses Obama’s anti coal jihad, bankrupt coal companies and their assets will be snapped up in bankruptcy by politically-correct and politically-favored Wall Street takeover firms. Unlike current coal industry management, the new coal owners will be Democrat-friendly.

The rest is obvious in an Orwellian way. The new coal industry will flood the coffers of politicians and coal will be magically rehabilitated as a “clean” or at least as a “necessary evil.” The new coal industry will flourish as never before. The crime will have paid off handsomely.

Aldus Steve Milloy.

Lees verder hier.

Is dit een realistische scenario? De toekomst zal het moeten uitwijzen. Maar één ding is duidelijk, een dergelijk scenario getuigt van een politiek uiterst gepolariseerde situatie rondom steenkool in de VS.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.