Goed nieuws: u leeft in een van ’s werelds dichtst bevolkte landen, tussen bewijs dat overbevolking niet helemaal ten koste van groene ruimte hoeft te gaan. Bij ons kon de gewervelde diersoort Homo sapiens sinds 1980 met nog eens 3 miljoen zielen in aantal groeien. Die gingen ook nog eens allemaal meer autorijden. Desondanks is het bebouwde oppervlak met 11 procent van het landareaal 4 procent kleiner dan het oppervlak natuurgebied.
Welvaart redde onze natuur
Ons land was zo welvarend dankzij de aardgasbel onder Slochteren, dat ze vanaf 1990 voor rond de 10 miljard euro meer dan 100 duizend hectare aan grond voor natuurontwikkeling kon kopen. Omdat door landbouwintensivering steeds minder boerenbedrijven nodig waren, kon de slechtere landbouwgrond best geofferd worden voor natuur en recreatiegebied. En die boeren kregen een goede prijs voor een toch al kansloos bedrijf, de Rabobank ook nog eens blij. Zo kon de verstedelijking ook grotendeels plaatsvinden op cultuurgrond, die toch niet meer nodig was.
Dus voor planten en dieren kwam zo veel meer exclusieve leefruimte dan voor mensen, ondanks alle toenemende ruimtedruk. Nog mooier: er is ook nog 1 miljoen hectare aan natuurrijke wateren als de Waddenzee, de Zeeuwse delta, we hebben de rivieren, randmeren, IJsselmeer als een van de grootste zoetwaterreservoirs van Europa. Dus eigenlijk is 30 procent van ons land min of meer natuur.
Er bestond een gezond stukje centrale planning in ruimtelijke ordening dat maakte dat we niet overal lukraak gingen bouwen maar grote groengebieden als het Groene Hart relatief open wisten te houden. Zodat je zelfs wanneer je in hartje Amsterdam woont in 20 minuten in groengebied kon zitten vol weidevogels, kwakende kikkers, om bij Nes aan de Amstel in Dik Trom-achtig landschap te verdwalen.
We bouwden nog geen windturbines in natuurgebied, gesanctioneerd door de overheid die burgerrechten met voeten treedt met de Rijkscoördinatie -regeling in de hand en een propaganda-apparaat als het NOS-staatsjournaal. Wat waren we tot voor zeer recent eigenlijk een aardig en gastvrij landje, dat economisch ook goed meetelde. Met prachtige kneuterige steden, historie, gezellige terrasjes, en de beste schilderkunst ter wereld, vele bedrijven die internationaal meetelden. Toch al met al 1 van de minst beroerde landjes op aarde om te leven.
- Zo had de natuurvoorlichting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ook kunnen zijn.
Want het lijkt mij voor de motivatie van Nederlanders beter om eens gezond borst te kloppen dan om Nederlanders de grond in te drukken. Het schijnt toch al dat wij racistische discriminerende vrouwonvriendelijke onderbuikmensen zijn die niets goed kunnen doen, behalve vol schuldgevoel al onze vrijheden opofferen. Laat ons dan in ieder geval op groen gebied nog iets positiefs melden.
Ze hadden bij PBL kunnen berichten dat het areaal cultuurgrond al sinds 1950 krimpt van 2,3 miljoen hectare naar 1,8 miljoen hectare nu. Terwijl op minder areaal de productie steeds hoger werd, en de milieudruk van die hogere productie steeds kleiner. In plaats van met de cijfers te sjoemelen en het areaal cultuurgrond te laten groeien tot 1990.
Het PBL had ons kunnen voorlichten over de tientallen nieuwe soorten broedvogels die er afgelopen eeuw bij kwamen. Hoe het aantal plantensoorten toenam afgelopen eeuw, en hoe het bos beter ging groeien dankzij stikstofdepositie en CO2-verrijking van de atmosfeer. Zij hadden blij kunnen zijn met de halvering van ons domestische aardgasverbruik sinds de jaren ’80 door energiebesparing, de toename van efficiency van energiecentrales.
Leve het Rationeel Pessimisme
Het PBL had zich kunnen opwerpen als protagonist van welvaart in Afrikaanse landen door de toegang te bepleiten voor alle inwoners van de Sahel tot fossiele brandstoffen. Zodat de met 3 procent per jaar groeiende bevolking niet meer het almaar krimpende bos zou kappen voor potje koken. Daarvan- de nieuwe vergroening van de Sahel- zouden onze nu naar Afrika trekkende vogels weer kunnen profiteren, de bodem en het lokale klimaat. Dankzij meer welvaart en betere voedselproductie zouden die mensen niet meer van de natuur hoeven leven. Want je kunt nog zo investeren in vogeltjes van een Rode Lijst, als die in Afrika in de pan belanden heeft dat weinig zin.
Tegelijk zou bij meer welvaart in deze landen de behoefte verkleinen om naar ons overvolle landje te trekken. Dus een win win-situatie voor mens en natuur. Want onze bevolking kan niet blijven groeien zonder dat dit ten koste van onze groene ruimte gaat. Toch?
Wat zou het kortom mooi zijn wanneer
- a. aan de overheid gelieerde instituten bij de feiten bleven
- b. en als ze die feiten presenteerden, dit zou gebeuren zonder ideologische kleuring
Ik zag een strip van Gumbahh waar twee kansloze schrijvers samen wandelen, de 1 tegen de ander zeggend: ‘wat heeft een mens verrassend weinig nodig om zich te vervelen’.
Wie kwaad wil doen, hoeft enkel iets na te laten. Het zij tegen jezelf of tegen anderen. Het is makkelijker om het slechte te zien en te doen, dan om het goede te zien en te doen. Als er naast de dagelijkse moeite die ieder braaf batterijtje van de belastingdienst heeft al genoeg ellende in de wereld is…..
Waarom hebben we dan ook nog een overheidsinstituut, het PBL, dat onnodig nog eens het negativisme er in ramt over ons land, onze natuur, ons milieu en ons ‘oplossingen’ aanwrijft die erger zijn dan het probleem?
Als onverbeterlijk pessimist, kan voor elke zon kan zo een wolk schuiven, de mens is geneigd tot alle kwaad, de historie in bloed geschreven en voor mislukking is het nooit te laat, in de cd-speler geen volkszangers die in polonaise lopen en ‘Heb je eeeven voor mijjjjj’ zingen maar My Dying Bride, Death, Theater of Tragedy, de zwaarste Flamenco, de meest tranentrekkende Fado en de cello-suites van Bach omdat die zo’n mooie tragische klank hebben.
Maar juist daarom wil je dan toch niet je humeur en je landje laten verpesten door de handelaren in Angst? Er is al genoeg gezeur, dus laten we zoveel mogelijk vrolijk zijn.
De nijvere mieren begrepen niet wat er gebeurt was toen ze opeens allemaal onder de luizen zaten:)
Staat er eigenlijk iets in dat PBL rapport dat niet verzonnen is?
@Leon, nou laten we het zo zeggen: de boodschap van het PBL staat nog wel overeind. Vergeleken met een zelfde oppervlak Nederland in oernatuur-staat met oerossen, roedels wolven, beren, lynxen en Germanen in berenvel kan het best zijn dat er op veel plaatsen minder soorten voorkomen
Kijk naar het verlaten gebied rond Tsjernobyl, er is een mooie BBC docu van gemaakt en dat toont wat voor wildernis ontstaat wanneer de meest dominante soort Homo sapiens het hazenpad kiest.
Maar er geldt ook: ZONDER mensen in Nederland waren er een heleboel soorten OOK niet geweest
Wat een lawine van goed nieuws Rypke, dank! Jammer dat MSMs daar meestal niet in geinteresseerd zijn, hel en verdoemenis verkoopt beter. Maar de feiten liegen niet. Ik zeilde dit weekend rond op de Grevelingen dat eigenlijk overvol recreatie is, maar dat dankzij onze slimme waterbouwers met praktisch oog voor natuur een prachtig cultuur-natuur gebied is geworden waar velen zich ontstressen en zich opladen om de volgende krant weer aan te kunnen.
Net als de Marekritte in Friesland doet, ook hier prachtige mogelijkheden om te overnachten afgemeerd aan een van de aangelegde eilandjes. Compleet zonder wifi om ’s avonds echte rust te proeven. Kraakhelder water, uniek in ons noordelijk deltagebied en vergeven van de beesten waar kleine kinderen al krabbetjes vangend kennis maken met natuur. En vriendjes maken om samen op krabbenjacht te gaan wat ze hard nodig hebben om zich te wapenen voor de maandag als de meester het MSM/NOS evangelie weer verkondigt en vertelt hoe wij onze planeet verpesten. En dat het allemaal hun schuld is; en van hun mama en papa. En de krant zegt het ook.
Maar ik had een heerlijk weekend; en was best een beetje trots dat we dit in Nederland hebben zoals ik me dankzij jouw blog weer realiseer!