Terwijl vannacht in het tweede GOP verkiezingsdebat mogelijk bepaald wordt of Donald Trump of Ben Carson – beide zeer klimaatsceptisch en energie-optimistisch – tegen de nog niet bepaalde Democratische kandidaat zal gaan aantreden, komt er verwarrend nieuws uit Australië. Dachten we dat dit het eerste van de klimaatdictatuur bevrijde land op aarde was horen we net dat er een coup gepleegd is en dat premier Tony Abbott plotseling is vervangen door zijn tegenstrever Malcolm Turnbull.

In Australië is het net als in Nederland zo vreemd dat “liberalen” de rechtse partij vormen terwijl historisch “liberalen” natuurlijk linkse radicalen zijn. Het zegt wat over het politieke midden in ons land en down under natuurlijk. Anyway.. Turnbull verloor 2 jaar geleden juist in interne machtstrijd tegen Abbott omdat hij het met de Democrats (de linkse partij in Australië) op een klimaatakkoordje had gegooid met deinvoering van een carbon tax. Die tax is in het op steenkool drijvende land zo gehaat dat Abbott Turnbull met gemak kon wegjagen en vervolgens de algemene verkiezingen verpletterend won. Twee jaar later is er nu dus een tegencoup gepleegd en wil Turnbull Australië snel klaarstomen voor een mooi klimaatakkoord in Parijs zonder overigens de gehate carbon tax weer in te willen voeren.

Stel je voor dat dit allemaal in Nederland gebeurde en we een politicus hadden die Draaistier heette. Wat een soap. Wat een koningsdrama. Something is rotten in…. Moet alle heil dan toch echt uit Amerika komen? Ik sta volledig achter Ben Carson trouwens. En zit vannacht om 2 uur strak voor de buis. Geniet ondertussen alvast van onderstaande hilarische video.

Live from inside the Liberal’s party room.Live from inside the Liberal’s party room. #auspol #libspill

Posted by Dan Ilic on maandag 14 september 2015

Op Joanne Nova en Wattsupwiththat.c0m vind je further reading over de situatie in Australië.