Terwijl vannacht in het tweede GOP verkiezingsdebat mogelijk bepaald wordt of Donald Trump of Ben Carson – beide zeer klimaatsceptisch en energie-optimistisch – tegen de nog niet bepaalde Democratische kandidaat zal gaan aantreden, komt er verwarrend nieuws uit Australië. Dachten we dat dit het eerste van de klimaatdictatuur bevrijde land op aarde was horen we net dat er een coup gepleegd is en dat premier Tony Abbott plotseling is vervangen door zijn tegenstrever Malcolm Turnbull.
In Australië is het net als in Nederland zo vreemd dat “liberalen” de rechtse partij vormen terwijl historisch “liberalen” natuurlijk linkse radicalen zijn. Het zegt wat over het politieke midden in ons land en down under natuurlijk. Anyway.. Turnbull verloor 2 jaar geleden juist in interne machtstrijd tegen Abbott omdat hij het met de Democrats (de linkse partij in Australië) op een klimaatakkoordje had gegooid met deinvoering van een carbon tax. Die tax is in het op steenkool drijvende land zo gehaat dat Abbott Turnbull met gemak kon wegjagen en vervolgens de algemene verkiezingen verpletterend won. Twee jaar later is er nu dus een tegencoup gepleegd en wil Turnbull Australië snel klaarstomen voor een mooi klimaatakkoord in Parijs zonder overigens de gehate carbon tax weer in te willen voeren.
Stel je voor dat dit allemaal in Nederland gebeurde en we een politicus hadden die Draaistier heette. Wat een soap. Wat een koningsdrama. Something is rotten in…. Moet alle heil dan toch echt uit Amerika komen? Ik sta volledig achter Ben Carson trouwens. En zit vannacht om 2 uur strak voor de buis. Geniet ondertussen alvast van onderstaande hilarische video.
Live from inside the Liberal’s party room.Live from inside the Liberal’s party room. #auspol #libspill
Posted by Dan Ilic on maandag 14 september 2015
Op Joanne Nova en Wattsupwiththat.c0m vind je further reading over de situatie in Australië.
‘In Australië is het net als in Nederland zo vreemd dat “liberalen” de rechtse partij vormen terwijl historisch “liberalen” natuurlijk linkse radicalen zijn.’
Adam Smith was een ‘linkse radicaal’?
http://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/02/the-origin-of-liberalism/283780/
De wereld was zoals die was, ten nadelen van boeren, ambachtslieden enz. De progressieven wilden dat de mensen gelijkwaardig behandeld werden en werden fysiek links gezet van de conservatieven die het wilde houden zoals het was.
De progressieven zetten zich in voor onderwijs en gelijke rechten, maar op enig moment wordt de vraag gesteld hoe het zit met verantwoordelijkheden. Socialisten leggen de verantwoordelijkheid bij de samenleving (slechte jeugd, armoedige buurt enz) en liberalen bij de individu (natuurlijk veel mis, maar uiteindelijk maak je de keuzes zelf).
Omdat die twee visies op bepaald terrein ver uit elkaar liepen, werd de ene (wij regelen het voor de onderdrukten) links genoemd en de andere (eigen verantwoordelijkheid) rechts. Maar de link met het oorspronkelijke links recht is daarmee vervaagd.
Moderatie?
Ik las er al over inderdaad.
Australië, ik ben er nooit geweest. Maar wat toch wel een onuitwisbare indruk gemaakt heeft is dat daar een dame, member of parliament, wel eens via de daarvoor geëigende kanalen, een wetsvoorstel heeft ingediend dat kritiek op de AGW hypothese strafbaar moest maken. We mogen van geluk spreken dat dat voorstel het niet haalde, maar het is me later vaker ter ore gekomen alhoewel niet op dat niveau.
Over politiek.
Ik ben zeer geïnteresseerd in politiek. Mijn hele leven al, zelfs als tiener volgde ik al wat daar gaande was.
Verreweg de meeste mensen in mijn omgeving vinden politiek saai en volgen het niet. Als het gesprek er al opkomt dan vraag ik ze altijd wat volgens hen nu links is en wat is rechtse politiek. Dan word er even met de ogen geknipperd en meestal volgt een antwoord in de trant van rechts eeeh dat is VVD. PVV en zo.
In de eerste plaats merk ik op dat ik politici nooit beoordeel op wat ze zeggen of op wat ze beloven. Ik beoordeel hen op wat ze doen. Daar hoef je geen regeringspartij voor te zijn, je kunt ook kijken naar hun stemgedrag. Je beoordeelt hen op hun merites, meritocratie.
Als ikzelf het politieke spectrum beschouw kom ik tot het volgende :
Links – collectivisme individualisme – rechts.
Als je dat gaat vertalen naar de Nederlandse politiek dan kom je op het volgende.
Mark Rutte zegt bijvoorbeeld dat hij van de VVD is. Liberaal. Daarom is hij politiek rechts. Nou, leuk dat u even naar hem geluisterd heeft, nu kijken we even naar wat die club doet.
Minister Kamp bijvoorbeeld gaat de geschiedenis in als de man van het SDE+ energieakkoord. € 100.000.000.000,- omdat hij vind dat wijmetzunalle even aan de klimaatthermostaat moeten draaien. Wij maken de planeet kapot met ons allen en om dat tegen te gaan moeten we de natuurlijke dynamiek die ons klimaat beheerst stoppen en het klimaat fixeren op het niveau van 1850 A.D.
Dat is dan de politieke partij die voor de laatste verkiezingen nog als verkiezingsslogan had dat “windmolens draaien op subsidie”.
Is dat links of is dat rechts ?
Zo bezien is zelfs de PVV die toch de naam heeft de meest extreem rechtse partij van Nederland te zijn gewoon centrum-democratisch, en is er helemaal geen rechtse partij in Nederland. Rechts is libertarisch. Er is wel een libertarische partij in Nederland maar die is niet vertegenwoordigd in het parlement.
Kamp die, als wij Omroep Zeeland tekst mogen geloven, openlijk LIEGT over de opbrengst van windmolens voor de Zeeuwse kust. En wie kraait ernaar? Niemand, de redactie van Omroep Zeeland is opgelucht, windmolens in elkaars windvaarwater en over het algemeen hebben dus, zoals ze al dachten, een rendement van 100% en alles is wel. Ze hoeven immers als ‘journalisten” de Macht niet te controleren op hun woorden en acties alleen terwille te zijn en te bejubelen. Gisteren een glimps gezien van mevr. van der Heide van de NOS. Het is dat ze lesbisch is (niet dat daar iets mis mee is) ze raakte zichtbaar opgewonden van het interviewen van Jeroen Dijsselbloem, Onze Man bij het Almachtige Europa, waar men ook de Machthebbers niet van hoeft te controleren, slechts te bejubelen tot in den Eeuwigheid.
OT: Horken als Abbott en Trump versterken alleen maar het beeld dat anti-CO2 maatregelen een rechtse hobby zijn, gesponsord door de kolen- en olie industrie. Het is niet ratio vs een My Little Pony sprookjesland, het is eng rechts (pro-fossiel, qua leeftijd fossiel, gristelijk, conservatief, anti-emigrant….sorry vluchteling) vs links liberaal (pro-“milieu”, zoveel mogelijk vluchtelingen binnen halen, anti-fossiel etc.) denk niet zwart/wit zong Frank Boeijen ooit. Maar dat doet men wel, wereldwijd. Geen ratio maar zwart/wit denken. Daarom heb ik me teruggetrokken qua kijken naar de NL tv en zeker van de politiek die inclusief Wilders bestaat uit 150 mensen die niet weten waar ze het over hebben. Ik neig naar Libertarisch, maar dat is niet uitvoerbaar in Nederland, hooguit als je een afgelegen hut in Wyoming hebt.
Ghghgh, het is een term die ik zelf ook vaak gebruik. Zo’n beetje 70 tot 80% van de mensen om me heen is compleet losgezongen van de realiteit en leeft in een My Little Pony wereld.
De feminisering van onze maatschappij.
Plotseling besef je dat democratie ook nadelen heeft. Winston Churchill liet al optekenen dat het beste argument tegen democratie een gesprek van 5 minuten met een gemiddelde kiezer is.
Turnbull is ex-Goldman Sachs.
Na de EU, Italië en Griekenland pakken ze nu dus ook Australië.
Ziet er niet best uit voor de Aussies…