The proof of the Paleo is in the eating..

Paleo-vleesfeest met onze kokkin Mattie

Paleo-vleesfeest met onze kokkin Matty Barnhoorn

Professor Frits Muskiet gaf gisterochtend op de Paleo-conferentie Ancestral Health aan de Universiteit Groningen (RUG) een lezing die hem tot ereburger van Urk kan maken. Welvaartskwalen als hart en vaatziekten, degeneratie van hersenen, het zou mede door een tekort aan bouwstoffen zijn veroorzaakt die vooral in vis zitten. Niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook jodium, selenium en andere mineralen. Daar heeft de moderne mens een tekort aan: omdat zijn dieet niet meer overeenstemt met de oermens.

RZ15.Paleo (26)

Plots zijn verhalen over de jager verzamelaar van de Savanne uit. De oermens had water nodig, zo luidt nu Genesis 2 met academische goedkeuring.  Onze oer-voorouders zouden vooral langs de kust hebben gejaagd en verzameld van meren en zeeen.En er zij water. Waarbij de zondvloed na de ijstijd alle bewijs voor die theorie vooralsnog heeft verborgen/de protagonist daarvan ontslaat van bewijsvoering.

Frits Muskiet, emeritus van RUG

Frits Muskiet, emeritus van RUG

Omdat mensen genetisch niet zo vreselijk veel verschillen van hun oervaderen en van elkaar, ligt volgens Muskiet 95 procent van de te behalen gezondheidsverbeteringen in ‘het milieu’, dus alles dat jouw genetische make-up selecteert.

De Paleo-Waarheid van professor/profeet Frits Muskiet

De Paleo-Waarheid van professor/profeet Frits Muskiet

Low Carb Cult
Van ‘het milieu’ is voeding samen met beweging de centrale these van de Low Carb Cult. Een cultus die nu in Nederland is geplant in Groningen met de Ancestral Health-stichting. Eten en bewegen als de oermens. En ook een oorlogsverklaring aan de boermens met zijn koolhydratenrijke menu van pasta’s en brood. Die verderfellijke landbouwende mens met zijn granen vol ‘carbs’, de koolhydratren , die de gezondheid zouden ruïneren, met een epidemie van Diabetes type 2 tot gevolg. Met de medische wetenschap als ‘het Groote Kwaedt’. Omdat zij gesponsord door Big Farma de Westerse mensheid boven de 65 aan de pillen krijgt en houdt.

Vlees van oerrund..

Vlees van oerrund..met droge borrelworst die perfect bij bier past

RZ15.Paleo (103)

Terwijl chronische ziekten zouden drijven op een gewoonte van slechte voedingsadviezen waarin vet als onterechte boosdoener werd afgeschilderd. Inderdaad, het rioolwater dat uit een gemiddeld bejaardenhuis stroomt moet qua samenstelling dat van een Bayer-fabriek evenaren. De moderne medicijnman houdt de gerontocratische populatie in synthetisch evenwicht. Dat daarbij financiële belangen spelen is een waarheid als een oerkoe.

Oerrr!

Oerrr!

 

Frits Muskiet met Paleo-adepten

Frits Muskiet met Paleo-adepten

Vis en vlees! Oerr is vooral berelekker

Vis en vlees! Oerr is vooral berelekker

Oerslank met advies van de oermoeder

Oerslank met advies van de oermoeder

Ziekte als gezonde reactie van je lichaam
Iedere cult die bevestiging bij elkaar zoekt, heeft een boze buitenwereld vol onbegrip nodig om zich tegen af te zetten. Zeker bij voeding, wat meer dan wetenschap ook een stuk emotie is.

Al was het maar om jezelf ook te onderscheiden van de reeds duizenden dieeten en bewegingsleren die bestaan om de overvoede en luie Homo sapiens kantorensis weer voor het leven te laten hollen. Waar hij nu met volle maag zelfs klaagt over ‘depressie’. Dat afzetten tegen bestaande praktijken is gezond. Er is in deze wereld veel om je terecht tegen af te zetten.

Wie weet valt met name in de geestelijke gezondheidszorg meer met voeding en beweging te bereiken dan met geleuter over je jeugd en pillenrotzooi. Als je ook mensen hebt die Auschwitz overleefden en daarna succesvol zakenman werden. Of een generatie Amerikanen die Omaha Beach moest bestormen onder Duits mitrailleurvuur, je broeders onder de wapenen die in bloed uiteenspatten… Om daarna gezinnen te stichten en dapper vader te zijn.

Niet praten maar doen: fundamental movement met Coen Koch

Niet praten maar doen: fundamental movement met Coen Koch, een oergezonde arier

In de jager-verzamelaarszit

In de jager-verzamelaarszit, de ware jager onderscheidt zich al van de beginner

Paleo Hajo

Paleo Hajo

Is je minderwaardigheids-‘complex’ dan gewoon geen nuchter realisme, wanneer je wat liggend op de sofa bij een zielknijper moet ouwehoeren over je moeilijke jeugd, toen je moeder haar stem tegen je verhief. En- opgehitst door de ‘praat over jezelfcultus’ – ligt te beweren dat die gebeurtenis nog steeds je huidige functioneren hindert. Dit modern exorcisme steeds aangemoedigd door zo’n urenschrijvende Freudiaanse kwakzalver die dan wat slapmakende rotzooi voorschrijft dat ‘iets’ doet met je Serotonine-huishouding, men weet niet precies wat.

Als je zo’n mietje bent, dan is depressie – moe van jezelf zijn- gewoon een vorm van realiteitszin.

Deze Paleo-adept kan makkelijk nog een jonge gazellehinde bemachtigen

Deze Paleo-adept kan makkelijk nog een jonge gazellehinde bemachtigen

Het oervoorbeeld? Tom Koch met zijn lezing over wanneer en hoeveel beweging goed is...

Het oervoorbeeld? Tom Fox met zijn lezing over wanneer en hoeveel beweging goed is…

Oerr, met Paleo-Hajo

Oerr, met Paleo-Hajo, en veel Paleo-dames

RZ15.Paleo (84) RZ15.Paleo (85) RZ15.Paleo (86)

De Paleo-Waarheden: oer is troef
Voorgaande alinea is Rypkiaans gezegd dit: wat als ‘stoornis’ wordt omschreven door gangbare medici, kan een logische reactie van geest en lichaam zijn die in zichzelf niet fout is. De medische wetenschap onderdrukt met haar pillen vaak de (immuun)reactie met haar voelbare gevolgen, niet de oorzaak. Dat is Paleo-Waarheid 1, waarin realiteitszin schuilt. Je lijf heeft zijn eigen logica, die oeroud is. En die moet je dus niet onderdrukken maar ontrafelen, om daar beter op in te spelen en gezonder te leven.

Het kernwoord van de Low Carb Cult heet dan ook ‘insuline-resistentie’: in reactie op een overmaat koolhydraten in het dieet zou je lichaam in een permanente stresstoestand verkeren. In  noodreactie daarop wil je lijf de schade beperken. De volgende immuunreactie vreet glucose die weer ten koste gaat van orgaanfuncties, zoals van de hersenen. Chronische ziekten zouden als vanzelf ontstaan.

Registratie, met typische paleo-adept die zelf ook paleo-praktijk heeft

Registratie, met typische paleo-adept die zelf ook paleo-praktijk heeft

Ook je spieren zou je volgens de lezing van Tom Fox moeten zien als een orgaan, dat haar eigen signalen afgeeft. Paleo is dus vooral holisme, versus het reductionisme van de gangbare wetenschappelijke methode waarin je pas oorzaken in isolement kunt testen. Die vermeende tegenstelling is al oeroud, zolang er iets bestaat als medische en wetenschappelijke specialisatie. The Last man Who Knew Everything, die zowel fysioloog als sterrenkundige kon zijn is al van 3 eeuwen geleden.

Balans zoeken

Balans zoeken met paleo-teenschoenen

Paleo-Waarheid 2 is dus een meer integrale benadering van gezondheid. En dat is die 95 procent milieu van Muskiet waarin je verandering kunt aanbrengen. Dat klinkt ook als een waarheid als een oeros. Dit oeroude holisme, ingekleed met wat Paleoproza en ‘oer’-als voorvoegsel geeft al snel ruimte voor een hele productenlijn die zich kan onderscheiden: oergondisch eten, oergezond bewegen, magnesiumbaden. Oer is troef. De Paleo-cult kan even gemakkelijk zelf worden wat zij bekritiseerd.

Tim Noakes

Tim Noakes

Dus voor de Burgemeester van Urk zijn ere-medaille van stal haalt: Muskiet stelt nadrukkelijk dat alleen maar 2 keer per week vis eten geen obesitas voorkomt. De ronde buikjes bij de Urker seniorenpopulatie ogen dan ook alles behalve Paleo: dat zijn meestal slanke kaalgeschoren sportmannetjes die zich bekwamen in crossfit of duurloop, alles dat hen ook boven de 35 nog een jongere gazellehinde doet bemachtigen. Omdat voeding gaat over ‘aandacht voor jezelf’ en niet teveel over harde data, wemelde het bij Ancestral Health van de vrouwen. Dus de integrale benadering van gezondheid kon hier wel eens iets moois laten bloeien.

Op jacht naar gezondheid..

Op jacht naar gezondheid..

RZ15.Paleo (79)

Hardloper Tim Noakes in zijn natuurlijke element

Hardloper Tim Noakes in zijn natuurlijke element

Hour of Power van Paleovangelist Tim Noakes
Iedere cult heeft een eigen evangelist, die wonderbaarlijke genezingen verkondigt met een eigen Nieuw Voedings-Testament en zichzelf als het hardlopende bewijs. Die vinden Paleo’s  in de Oceaan tot Oceaan (56 kilometer-wedstrijd) lopende Zuid Afrikaan Tim Noakes (66). Hij heeft alles dat hem tot de Ware Verkondiger van het Paleovangelie maakt. Een continue glimlach van oor tot oor waar zelfs Hour of Power-evangelist Jan van de Bosch het tegen moet afleggen.  

...toen kwam Tim Noakes in mijn leven, en plots..

…toen kwam Tim Noakes in mijn leven, en plots..

Hij wist bij zichzelf Diabetes 2 in vergevorderd stadium in te dammen zodat hij geen insuline hoeft te spuiten. En zijn ‘Meer vet, minder koolhydraat’-adviezen zouden duursporters en cricketers boven zichzelf doen uitstijgen.

Goeroe Noakes met zijn Nieuwe Voedingstestament: 'ik was ooit...toen kwam...en plots..'

Goeroe Noakes met zijn Nieuwe Voedingstestament: ‘ik was ooit…toen kwam…en plots..’

Paleo-groupies, dietistes bij hun Grote Goeroe

Paleo-groupies, dietistes bij hun Goeroe

Naar hun aard plukken ook jager-verzamelaars hun kersen
Een klein probleempje: het academisch-klinisch bewijs daarvoor is even mager als de gemiddelde Paleo-adept. Maar dat komt gewoon omdat De Industrie geen onderzoek naar de geneugten van vet wil betalen. De boze buitenwereld die het nog niet begrijpt blokkeert onze doorbraak, Foodtopia waar iedere Westerling weer zo groot, gezond gelukkig zal zijn als ehhh, ja, de oermens?

De organisatie had gelukkig tegengas geregeld uit de mainstream medische wereld, Fred Brouns die kersenplukkende jager-verzamelarij degelijk experimenteel van repliek kon dienen. 

Gezond tegengas van Fred Brouns bij de Low Carb Cult

Gezond tegengas van Fred Brouns bij de Low Carb Cult

Natuurlijk zit Brouns ook in het complot van Big Pharma, en heeft hij HET niet begrepen. Alleen Noakes kon onder staande ovatie met ‘We Want More’-geroep zijn ‘Real Meal’-revolutie prediken, die onze evolutie zou vragen. Maar het siert de organisatie van Ancestral Health dat zij kritiek toestaan. En dat moeten ze vooral blijven doen om geen voedingssekte te worden.

Levendig debat. gelukkig was er tegengas zodat het geen Opwekking werd

Levendig debat. gelukkig was er tegengas zodat het geen Opwekking werd

Uiteindelijk zal Paleo dan misschien niet De Nieuwe Leer worden, maar 1 van de vele wegen naar een gezonder Rome. Zoals de 1 ook liever tennist dan golft. En de ene mens van harde muziek houdt terwijl de ander het bij zacht houdt.

RZ15.Paleo (2)

Toch hebben de Paleo’s hier een streepje voor, omdat ze eigen ervaring als bewijs voordragen in een informatietijdperk, waar alle wijsheid uit andermans hand komt via een filter van belangen. Het eigen lijf spreekt de waarheid, meer dan informatie uit derde of vierde hand.

Ygdrassil, de oerboom en symbool van de paleo-conferentie is hier even omgewaaid

Ygdrassil, de oerboom en symbool van de paleo-conferentie is hier even omgewaaid

De Paleo’s brengen een stukje trial and error terug, doe-het-zelf-gezondheid. Het bekritiseert ingesleten ‘waarheden’ met ‘de wetenschap’ als gezag. Van die dogma’s met schade voor de maatschappij kennen we meer,  die op zijn minst ter discussie staan. De Angstindustrie van de millieubeweging is zo’n voorbeeld, met haar windturbines en CO2-aflaten als geneesmiddel.

Oer ehhh vitaal...

Oer ehhh vitaal…

Balans...draait daar niet alles om

Balans…draait daar niet alles om

Oktoberfest-menu met meer beweging en een sausje systeemkritiek
Uiteindelijk geldt: the Proof of the Paleo is in the Eating. Mensen die EN meer bewegen dan gemiddeld EN geen voorgefabriceerde rotzooi uit plastic eten. Die moeten wel gezonder uitkomen. Dus dikke kans dat Paleo’s in een klinische studie er alsnog beter uitkomen dan gewone burgers die nog in ‘het systeem’ gevangen zitten.

De Paleo-brothers

De Paleo-brothers

Grappig was dat Tom Fox in zijn lezing stelde hoe Paleo vooral in Duitsland erg populair is. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote hoeveelheden spare-ribs die er toch al doorgingen bij een Duits feest. Waar ‘eet meer vlees’ tot schrikreactie zou leiden van systeemkritiserende planeetredders, kan Paleo nu zelfs bij de adviesraad van Groen Links op enig begrip rekenen.

Uw Paleo-Germaanse blogger met zijn oeroude voorliefde voor veel bier en grote hoeveelheden vlees blijkt dus al decennia tot een cultus te horen, en zowaar hip te worden door zichzelf te blijven.

Paleo-feestje

Paleo-vleesfeestje

RZ15.Paleo (99)

RZ15.Paleo (98)

Iedere hap van een vette lende van een Limousine-rund of een scharrelend vers kippendijtje heeft zo zelfs een lucht van systeemkritiek en hippe Lijfstijl. Een opluchting is verder dat volgens de Paleo’s de graandrank bier toch verantwoord blijft, de verderfelijke gluten zouden er uit zijn verdwenen. Paleo is verder ook gewoon gezellig, ik ben geen zeurpieten tegengekomen. Er wandelt verder een grotere hoeveelheid slanke dames rond met billen om in te bijten.

Dus bij deze ben ik als pezige en bezige blogbij bekeerd tot het Paleovangelie. 

 

RZ15.Paleo (32)

Door |2015-09-27T13:23:56+00:0027 september 2015|56 Reacties

56 Comments

 1. Leo Bokkum 27 september 2015 om 11:24 - Antwoorden

  En zo valt er gelukkig ook nog wat te lachen op deze wereld.
  Heerlijk stukje voor de zondagochtend Rypke. 🙂

 2. Paul Hagel 27 september 2015 om 12:01 - Antwoorden

  Rypke, ik neem aan dat je met die ‘omega-4-vetzuren’ bedoelt ‘omega-3-vetzuren’ (omega-3- langketenige- meervoudig- onverzadigde -vetzuren’).
  Verder blijf ik toch maar van alles wat eten, eiwitten, vetten en koolhydraten, plus hooguit wat extra magnesium en seleen (in pillen). Daar geloof ik weer in en daarom is het dus ook goed voor mij!

 3. Turris 27 september 2015 om 12:08 - Antwoorden

  Paleo-food is de nieuwe food-trend-hype, na de hypes van bijvoorbeeld Spelt, Chiazaad en Quinoa . Bij AH, Jumbo, Hoogvliet, ect. in de buurt hoef je overigens voor vis niet meer aan te kloppen, alles is inmiddels onder de “verantwoorde” GreenPeace-MSC-knoet. Weet iemand waar je vis kan kopen zonder MSC merk en tegen redelijke prijzen? Wordt het niet tijd voor een lijst voor Supermarkten/Detailhandel die vis verkopen zonder MSC-merk en redelijk geprijsd en dus zonder steun aan de maffia van GreenPeace en milieubeweging?

 4. David 27 september 2015 om 12:20 - Antwoorden

  Mooi verhaal.
  Ik zeg het maar weer eens: religie is een firewall tegen angst.
  Koolhydraten zijn armelui’s voer, kosten minder energie.

  • Turris 27 september 2015 om 20:38 - Antwoorden

   De andere kant van het verhaal is dat de huidige moderne wereld sinds 5000 jaar met koolhydraten is geworden wat het nu is. Landbouw ging de stedenvorming en de industrialisatie vooruit. Koren op de molen betekende welvaart en geen honger. De hele wereld is verkend in de 16de en 17de eeuw op scheepsbeschuit. Zo is overmatigheid (en semi-wetenschappelijke hypes) het probleem van deze tijd, niet de koolhydraten.

   • Bert Peters 28 september 2015 om 08:55 - Antwoorden

    Tot voor een jaar of 50 waren de koolhydraten misschien nog wel te pruimen. Daarna gooide iedereen het over een andere boeg. Geen tijd meer om bijvoorbeeld granen eerst te laten ontkiemen zoals 4950 jaar lang was gedaan. Gluten, voorverpakte meuk en ‘gezonde’ toevoegingen deden hun intrede. Een brood dat ik 65 jaar geleden voor mijn opoe moest halen werd in de gekalkte kelder gelegd en is nu nog vers.

    • JNWLWK 28 september 2015 om 12:12 - Antwoorden

     En daar zaten geen gluten in? Of zijn die later als ongewenste toevoeging toegevoegd? Weet je uberhaupt wel wat gluten zijn?

  • David 27 september 2015 om 20:47 - Antwoorden

   Toevoeging:
   die koolhydraten zijn slordig op een hoop gegooid.
   Het kan nooit de bedoeling zijn geweest (van de evolutie) dat we grote hoeveelheden mono- en disachariden zouden consumeren. Suiker is alleen met industriële processen op grote schaal te bereiden.
   Met volle granen is niks mis.

 5. Rypke Zeilmaker
  Rypke Zeilmaker 27 september 2015 om 13:02 - Antwoorden

  Ik heb nog even wat foto’s extra licht gegeven en toegevoegd. Nu heb je tegelijk een overzicht van de hele conferentie, voor kapers op de kust: er zit kopierecht op

  • Eveline 28 september 2015 om 21:56 - Antwoorden

   Heb je de mensen die op de foto staan ook gevraagd om hun toestemming? 😉

 6. Hans Erren 27 september 2015 om 13:27 - Antwoorden

  Dus haring, mosselen, garnalen en wilde biefstuk?

  • T2000 27 september 2015 om 20:57 - Antwoorden

   Bekijk even een paar videos van dr. Alessio Fasano en herhaal dan nog eens je stelling.

   • T2000 27 september 2015 om 20:59 - Antwoorden

    Ho! Die comment was voor David september 27, 2015 8:47 pm bedoeld.

 7. Hendrik de Zwijger 27 september 2015 om 13:41 - Antwoorden

  Nu nog Paleo voor de geest.

 8. wim 27 september 2015 om 15:28 - Antwoorden

  de levensverwachting van oermensen lag toch niet echt hoog.

  • Moose 27 september 2015 om 19:11 - Antwoorden

   Dat had andere oorzaken dan eten wat je lichaam echt nodig heeft.

  • T2000 27 september 2015 om 21:00 - Antwoorden

   Ze waren tot op hoge leeftijd gezond, in tegenstelling tot vandaag de dag. Mensen worden op steeds jongere leeftijd chronisch ziek.

   • Herman Vruggink 27 september 2015 om 21:50 - Antwoorden

    Heb je cijfers? Of is het slechts een onderbuik gevoel….

    • T2000 28 september 2015 om 10:24 - Antwoorden

     Iets zegt mij dat het niet uitmaakt welke cijfers ik aandraag, maar goed; we gaan het proberen.
     Zoals je misschien weet wordt iedereen die volgens de Westerse leeftstijl leeft steeds dikker. Is je dat wel eens opgevallen?
     Nu hoeft dat niet meteen te betekenen dat iedereen steeds ongezonder wordt, maar over het algemeen is dat dus wel zo. Google bijvoorbeeld eens op ‘disease, global trends’ of op ‘diabetes, global trends’ of ‘cancer, global trends’. Wanneer je deze resultaten daadwerkelijk bekijkt, dan zul je zien dat het allemaal netjes wetenschappelijk verantwoorde cijfers zijn, waaruit blijkt dat we steeds zieker worden, op steeds jongere leeftijd.
     Voor wat betreft een vergelijking met de gezondheid van onze verre voorouders; laten we eerst kijken naar de gezondheid van bestaande jager/verzamelaars, bijvoorbeeld de masai, hadze, inuit, etc. Wanneer deze strikt leven volgens hun eeuwenoude cultuurprincipes, dan zijn ze veel en veel gezonder dat Westerlingen. Dat zie je bijvoorbeeld al in een SBS6 programma als ‘groeten uit de rimboe’ en nog zo’n programma maar dan met Nederlandse sporters. Westerlingen leggen het massaal af tegen de barbaren, qua conditie en fitheid.
     Ja, het gaat jou natuurlijk om wetenschap. Kijk dan eens naar het werk van Stefanson (begin vorige eeuw), of Lindeberg (jaren ’70) of onze eigen Remco Kuipers (2012 gepromoveerd in deze materie).
     Ja, maar de oermens dan? Opgravingen laten zien dat ze lang waren, sterke botten, brede kaken en een gezond gebit hadden. En ze werden oud. Zodra overstapten op een agrarisch bestaan, namen allerlei ziektes hand over hand toe, zoals bijvoobeeld bij de oude Egyptenaren uitstekend gedocumenteerd te zien is.
     De levensverwachting lag in de oertijd misschien lager, maar dat kom o.a. door kindersterfte. En als het mis was, dan was het uiteraard goed mis. In die zin hebben wij onze toegenomen levensverwachting voornamelijk te danken aan de medische wetenschap en niet aan een betere gezondheid.

    • Herman Vruggink 28 september 2015 om 10:36 - Antwoorden

     T2000 Oh, de oermens werd oud…Natuurlijk. http://www.nu.nl/wetenschap/2354405/oermens-met-hoogste-leeftijd-gevonden.html
     De oudste oermens ooit gevonden was wel 45 jaar geworden….. Tjonge…

    • T2000 28 september 2015 om 11:01 - Antwoorden

     Goed blijven lezen Herman!

     “Homo heidelbergensis is een uitgestorven mensensoort die leefde tussen 500.000 tot 200.000 jaar geleden.”

    • Herman Vruggink 28 september 2015 om 11:07 - Antwoorden

     Okay T2000 , dat beschouw je dus niet als de oermens. Mij best. Vanaf welke leeftijd dan wel? Begin Homo sapiens? En kan je nu eens een simpel linkje geven naar een bron waarin staat dat jouw oermens oud kon worden?

   • Erik 28 september 2015 om 01:19 - Antwoorden

    Jagers en verzamelaars werden langer en ouder dan hun opvolgers, de landbouwers.

    • Turris 28 september 2015 om 07:40 - Antwoorden

     ??????? In paleo-tijd was de gemiddelde levensverwachting ca. 45 jaar.

    • T2000 28 september 2015 om 10:26 - Antwoorden

     Levensverwachting is inclusief kindersterfte.

    • Turris 28 september 2015 om 10:50 - Antwoorden

     = Inclusief (kinder-)sterfte! Klopt als een bus!

    • Turris 28 september 2015 om 10:53 - Antwoorden

     Grootste sprong voorwaarts in levensverwachting is niet gemaakt door beter voedsel of zoals nu door geavanceerde medicijnen. Het was het besef en uitvoering eind 19de eeuw van hygiëne die dat veroorzaakte.

    • Turris 28 september 2015 om 11:02 - Antwoorden

     De 2 cm gemiddelde extra lengtegroei van de Nederlander geboren rond 1950, daar “zegt men van” dat het komt van de groeihormonen in geïmporteerd rundvlees.

    • Turris 28 september 2015 om 12:47 - Antwoorden

     T2000: Thanks!

   • Herman Vruggink 28 september 2015 om 22:59 - Antwoorden

    Eerlijk gezegd zie ik niet wat je nu met die linkjes wil aantonen T2000. Misschien moet je er even een citaat uit halen wat je wilt zeggen. Even terug naar je oorspronkelijke bewering ” Ze( de oermens) waren tot op hoge leeftijd gezond, in tegenstelling tot vandaag de dag. Mensen worden op steeds jongere leeftijd chronisch ziek. ”
    Volgens mij hoort bij dergelijke nogal opmerkelijke beweringen op zijn minst de nodige onderbouwing en referenties.

    • T2000 30 september 2015 om 22:28 - Antwoorden

     Zoals ik al eerder schreef:

     “Iets zegt mij dat het niet uitmaakt welke cijfers ik aandraag, maar goed; we gaan het proberen.”

     Ik heb het geprobeerd, je wil er niet op ingaan. Zoek het verder zelf maar uit, daar je toch met jezelf in discussie bent.

    • Herman Vruggink 30 september 2015 om 23:19 - Antwoorden

     Jawel hoor T2000 het maakt zeker uit met welke cijfers of onderbouwing je komt. Het punt is dat je met helemaal geen cijfers of onderzoek komt. Neem nu eens je bewering :
     ” Mensen worden op steeds jongere leeftijd chronisch ziek. ”
     Dat is nogal een bewering. Volgens welke onderzoeken?

    • T2000 1 oktober 2015 om 10:31 - Antwoorden

     Mijn hemel, jij moet toch wel echt ziende blind zijn Herman Vruggink! Is het je echt nog nooit op gevallen dat mensen steeds dikker en dikker worden? Denk jij dat dat betekent dat mensen gezonder worden?
     Maar goed, ik zal niet teveel ratio van je vragen. Hierbij cijfertjes over het verschil tussen oermens en moderne mens: http://www.beyondveg.com/nicholson-w/angel-1984/angel-1984-1a.shtml

     Hierbij de gezonde levensverwachting tot 2030: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/9D3FDBF6-B162-4EA7-AAD6-121F8704B525/0/20140206b15artpdf.pdf

 9. Gerard de Boer 27 september 2015 om 17:27 - Antwoorden

  Ai! Op het blikje bier dat ik momenteel drink staat (overigens alleen in het Nederlands en niet in de talen van de -tig andere landen waarheen de Duitsers hun bier exporteren): bevat gluten (gerst) 🙁

 10. Groene Rypke de Duurzaamste 27 september 2015 om 18:28 - Antwoorden

  @Gerard, dat zal dan geen Paleo-bier zijn, op dit punt kunnen we onze kritische zin niet genoeg laten vallen, want vis moet zwemmen, en dat doet zij in een voorbadje van lekker bier

  Daarnaast ben ik groot fan van vrouwenbillen, of zitten daar @#$% ook gluten in?

  • Ronel 27 september 2015 om 23:49 - Antwoorden

   Rypke, daar zit de gluteus maximus…… what’s in a name 😉

 11. Herman Vruggink 27 september 2015 om 19:11 - Antwoorden

  Absoluut een hype en met wetenschap weinig te maken. Desondanks staat in mijn boekenkast “de Paleo Chef” van Pete Evans. Wow ! , wat een geweldige recepten….. heerlijk! Rypke, wat een leuke reportage in woord en beeld.

  • Moose 27 september 2015 om 19:13 - Antwoorden

   Absoluut geen hype daar ik zelf, en vele anderen, al de voordelen van ondervonden heb.
   Maar eet gerust mijn aandeel van koolhydraten en suikers op, ik loop er omheen… 😉

   • Leo Bokkum 27 september 2015 om 20:23 - Antwoorden

    Moet nog maar zien of al dat bewegen zo gezond is.
    Als ik op foto 16 naar het vertrokken gezicht van paleo-Hajo kijk, haalt de beste man de nieuwe aardappelen niet meer…

   • wim 27 september 2015 om 20:47 - Antwoorden

    hij staat wel lachend op 1 hand en 1 voet en piepers passen toch niet bij het paleo-eten.

    • JNWLWK 28 september 2015 om 12:15 - Antwoorden

     Omdat er gluten in aardappels zitten?

    • jeroen 28 september 2015 om 15:43 - Antwoorden

     ehm nee, omdat ze volgestouwd zitten met snelle koolhydraten. Moderne aardappels zijn in je bloed ongeveer even zoet als kristalsuiker. Wel lekker trouwens.

 12. Turris 27 september 2015 om 20:17 - Antwoorden

  Ik hecht ook waarde aan Paleo-klimaat, zoals prof. Salomon Kronenberg naar de huidige CO2-klimaat-hoax kijkt.

 13. Marcel 27 september 2015 om 20:26 - Antwoorden

  Een heel goede reportage
  en vooral heel goed in goed in beeld gebracht.

  Heel veel respect voor de moeite die moeite die Rypke Zeilmaker hiervoor gedaan heeft.

  Het enige wat ik eraan mis is een soortement enquete.
  Men zou de mensen die dergelijke evenementen bezoeken toch ook eens
  – als ze uit hun groep en direct daarmee samenhangende groupthink zijn-
  individueel moeten vragen hoe ze nou precies over
  het leegvissen van de zee
  en
  “de” bio-industrie
  denken.

  Volgens mij kom je dan op een stel getormenteerde geesten uit.

 14. Esther Nederhof 28 september 2015 om 08:38 - Antwoorden

  Geweldig verslag, Rypke! Lekker ongecensureerd.

 15. Groene Rypke de Duurzaamste 28 september 2015 om 09:01 - Antwoorden

  Claims dat oermensen tot hoge leeftijd gezond waren lijken mij een slag in de lucht, zoveel is er nu ook niet van onze voorouders gevonden

  Melkdrinkende en graanetende Hollanders zijn gemiddeld ook veel langer dan een Spanjaard of Hottentot, er is veel natuurlijke variatie in Homo sapiens en daarnaast hoge fenotypische plasticiteit

  Je had in de oertijd daarnaast meer kans om voortijdig door geweld te sneuvelen, je ziet dat nog in van die gedegenereerde Indianenvolkjes in de Amazone. Die bejagen elkaars buren constant met een terreur van speren, om dan de vrouwtjes mee te nemen, net als bij chimpanzees. Of bij de Dayaks en al dat koppensnel-volk. Daarom bouwden die lui ook boomhuizen, uit angst voor een aanval van de buren

  Kortom, hoewel ik al jaren zweer bij vlees en vis, vind ik die dunne verhaaltjes ter onderbouwing van het Paleogebeuren niet nodig om mezelf slank te houden. Het lijkt bijna een soort seculiere scheppingsmythe inclusief de verjaging uit het paleo-paradijs naar de gevallen wereld der landbouwers

  De gemiddelde boer in het jaar 1900 moest minstens zo hard werken voor de kost als zo’n rennende jager. Je valt wat mij betreft dus in de zelfde val als de milieubeweging: 1 risico verabsoluteren tot HET risico, met Utopia als einddoel

  Maar je moet niettemin open blijven staan voor de goede elementen in het Paleo-gedachtengoed, zoals ik boven beschrijf

  • TINSTAAFL 28 september 2015 om 10:08 - Antwoorden

   Volgens mij is de grootste sprong voorwaarts in levensverwachting toen men vele infectie ziektes onder controle kreeg, alsmede invoering van algemene hygiëne.

  • T2000 28 september 2015 om 10:57 - Antwoorden

   Geen idee waarop je baseert dat er weinig over bekend is, naar mijn idee is het tegendeel waar. Een paar google-searches op bioarchaeology of bijvoorbeeld ‘health, ancient people’ levert al een schat aan wetenschappelijke informatie op.

   Dat een landbouwer uit 1900 even hard moest werken als een jager/verzamelaar is volgens mij niet het punt. Volgens mij gaat het er om dat landbouw een hogere mate van zekerheid geeft dat je je kroost kan voeden, naast de voordelen van het opbouwen van bezit etc. Dat dit ten koste gaat van de gezondheid NA de reproductieve leeftijd, weegt daar blijkbaar niet tegenop.

 16. Evert Berkelaar 28 september 2015 om 11:58 - Antwoorden

  Nice pics Rypke.

 17. Ymkje Kuipers 28 september 2015 om 15:21 - Antwoorden

  Hallo Rypke,

  Leuk je te spreken zaterdag. Kunnen we een exemplaar van Jelwin met hoorns krijgen?
  Zou leuk zijn.

  Groet Ymkje

 18. Groene Rypke de Duurzaamste 29 september 2015 om 10:00 - Antwoorden

  @ymkje: in ruil voor de heerlijke borrelworst kan je deze internetafbeelding gebruiken

Geef een reactie

Solve : *
29 + 3 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK