Bijkerk 3 hubberten-fig6In deel één zagen we hoe het Jonge Dryas door het IPCC-tribunaal werd veroordeeld tot abrupte klimaatsverandering door plotseling sprongen in methaanconcentraties, vandaag gaan we in beroep tegen die uitspraak.

Als eerste getuige roepen we op, Groenland (gat in de betaalmuur hier).

…and the data imply that the conditions in southernmost Greenland during the Younger Dryas stadial, 12800 11550 calendar yr B.P., were characterized by an arid climate with cold winters and mild summers, preceded by humid conditions with cooler summers. Climate models imply that such an anomaly may be explained by local climatic phenomenon caused by high insolation and Föhn effects. …

Björck et al waren eigenlijk op zoek naar validatie van de isotopenthermometer, maar ze vonden in plaats daarvan warme droge zomers in het Jonge Dryas. Uiteraard was het niet aan hen om het IPCC-arrest aan te vechten. Maar er was een oplossing. Het waren de föhnwinden en met modellen kun je bolvormige koeien laten vliegen in een vacuum. Incident gesloten! Maar wat nu als het nu eens geen incident was?

Als tweede getuige roepen we op het Meerfelder Maar, een klein kratermeertje in de Duitse vulkaaneifel. De bodem daarvan bevat één van Europa’s best bewaarde agenda van het Jonge Dryas met uiterst gedetailleerde en nauwkeurig gedateerde jaarlijkse sedimentlaagjes (varves), waarin van jaar tot jaar de vegetatie te volgen is uit de stuifmeelkorrels (pollen) (Lücke en Brauer 2004)

… High lacustrine primary production was further favored by relatively warm YD summer temperatures. …

Je kunt hier een enorme analyse op loslaten maar de conclusie is dat we hier een gewone weidevegetatie zien zoals die ook heden ten dage voorkomt. Een andere hint dat het met de koude wel meeviel is de afwezigheid van typische algemeen voorkomende arctische taxa zoals Empetrum en … Dryas. Maar verder, waren de winter wel echt zo koud? Volgens de grote pimpernel (Sanguisorbia officinalis) niet zozeer, dat is een beetje een koukleumpje (US hardinesszone 4-8) en niet gewend aan Siberische toestanden.

Als derde getuige roepen we op, Siberië

Siberische toestanden? hoe zat dat nu echt met Siberië?

Kijk op pagina 1339, fig 6: zie afbeelding boven.

Zie de bovenste stippellijn op 10.000 koolstofdateringsjaren (die heel anders lopen dan echte jaren – later veel meer daarover); net daaronder heeft het Jonge Dryas zich verstopt. We lezen daar onder kolom B: “Late Weichselian (Sartanian) LW II with Dry and warm summer – Warmest tundra steppe.”  Warmste toendrasteppe? En dát in de diepvries Jonge Dryas? Het moet niet gekker worden.

Maar dat wordt het wel, de vierde getuige is Texas (je kunt toch niet zonder Amerika)

… Increased C4 production between 11,000 and 10,000 14C yr B.P. suggests that the Younger Dryas was a warm interval responding to the diversion of glacial meltwater away from the Mississippi River. …

Interessant is ook hier weer de knieval naar het IPCC-hof. Als het Younger Dryas in werkelijkheid warm is en het hoogste gerechtshof heeft het koud verklaard, dan moet dat toch op een misverstand berusten? Een lokale afwijking, toch? Allemaal veroorzaakt door een rivier?

Maar al die lokale afwijkingen (er zijn er veel meer) maken samen toch een meer globale afwijking op grond waarvan we kunnen concluderen dat het Younger Dryas helemaal niet zo koud kan zijn geweest, droog ja, maar koud? De getuigen van het tegendeel in een uitgestrekt gebied met onafhankelijke bewijzen. Het is alleen maar die isotopenthermometer die op koud staat, verder weinig of niets. Overigens kan ik een soortelijk relaas doen over het Oudste Dryas van 17,5 tot 14,5 duizend jaar geleden. Er is dus echt iets mis

Raad eens waar deel drie over gaat? Waarom de isotopenthermometer fout zit.