Franse weerman, Philippe Verdier, gooit knuppel in hoenderhok

Philippe Verdier

BREAKING NEWS – Verdier is op non-actief gesteld! Zie artikel op wintersportweerman.nl.

In Frankrijk draait de klimaatpropagandamachine op volle toeren. De minister van buitenlandse zalen, Laurent Fabius, die van de komend klimaatconferentie in december in Parijs een diplomatiek succes wil maken, heeft zich zelfs persoonlijk in de strijd geworpen en de weermannen en –vrouwen opgeroepen om aandacht te schenken aan de ernst van het klimaat’probleem’ in hun uitzendingen. Tja, zo gaat dat met Franse politici – die hebben overal verstand van.

Maar eerlijk is eerlijk, ook Nederlands politici bezondigen zich wel eens aan uitspraken op terreinen, waarvan zij wat minder kaas hebben gegeten. Zo ook Frans Timmermans, toentertijd staatssecretaris van buitenlandse zaken, over klimaat. Zie deze voortreffelijke oude, maar nog steeds actuele video van Theo Richel.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
I Accept

Op het klimaatsceptische front was het de laatst tijd stil in Frankrijk. In het verleden waren er onder meer (wijlen) Marcel Leroux, Claude Allègre en Vincent Courtillot, die actief waren. Daar hoorde men echter de laatste tijd niet zo veel meer van. Maar daar is nu verandering in gekomen.

Onlangs, enkele maanden voor de grote klimaatconferentie in Parijs in december, publiceerde de bekende Franse weerman, Philippe Verdier, een boek, ‘Climat investigation’, waarin hij de vloer aanveegt met het klimaatalarmisme en de praktijken van het VN–klimaatpanel. Zijn Nederlandse collega, Gerrit Hiemstra, was destijds nog niet zo ver. Maar misschien komt dat nog als hij kennis neemt van het betoog van Philippe Verdier.

‘Les Inrocks’ rapporteerde:

Sinds het verschijnen van zijn boek, ‘Climat investigation’, bij de politiek incorrecte uitgeverij Ring, wordt Philippe Verdier, chef van de meteorologische dienst van de Fanse TV, beschuldigd van klimaatscepsis. [Noot HL: En dat is natuurlijk een doodzonde in Frankrijk, want dat is in strijd met het beleid!]

Ontmoeting

De aanval kwam vanuit een onverwachte hoek. Op 1 oktober publiceerde Philippe Verdier, chef van de meteorologische dienst van de Franse TV, bij de uitgeverij Ring ‘Climat Investigation’, een schokkend boek dat stelling neemt tegen de uitspraken van de klimaatalarmisten. Hij hekelt het selectief winkelen van de wetenschappers van het IPCC (‘Intergovernmental Panel on Climate Change’) en beschuldigt hen van hyper–politisering. Daarnaast wijst hij op de positieve effecten van de opwarming van de aarde. …

Deze uitgave werd aangekondigd in een spannende ‘teaser’ waarin de weerman van France 2 zich bevindt aan de kust, één tegen allen en in harmonie met de natuur. ‘Ik besloot om te spreken’, verklaarde hij met zijn voor miljoenen kijkers onmiskenbare stem.

Zie hier.

De klassieke muziek op de achtergrond verleent zijn woorden nog extra dramatiek. Hij stelt: ‘We zijn gijzelaars van een planetair schandaal van politieke opwarming, een oorlogsmachine die ons in de greep van de angst houdt.’ En die tevens is gericht op de wetenschappers ‘die worden gemanipuleerd en gepolitiseerd’, op de politiek ‘die slechts haar eigenbelang dient’, op de media ‘die op hol slaan en censureren’, en ook op de ‘commercie van de NGO’s’, die geld verdienen aan de opwarming. …

‘Wegvallen scheidsmuren tussen media, wetenschap en politiek’

Als we hem op 21 september in de vijftiende arrondissement van Parijs ontmoetten, is de controverse nog niet losgebarsten. Hij draagt hetzelfde leren jack als op de cover van zijn boek, hij glimlacht minzaam en zijn gezicht toont ontspannen. Tijdens de koffie legt hij zijn motieven uit.

Alles begon in juni 2014, toen de minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, organisator van de klimaatconferentie COP21 (‘Conference of the Parties’ 21), de belangrijkste weermannen en –vrouwen uitnodigde om hen op te roepen te berichten over de ‘klimaatchaos’ in hun weersverwachtingen.

Laurent Fabius‘Ik was geschokt door zijn woorden, en ik vroeg me af welke wereld we waren terecht gekomen’, vertelt Philippe Verdier. Acht dagen later, verscheen Laurent Fabius op de cover van het tijdschrift Paris Magazine, gekleed als ‘Monsieur Météo: ‘500 dagen om de planeet te redden’. ‘Het was op dat moment dat ik besefte dat de scheidsmuren waren weggevallen tussen de media, wetenschap en politiek. Als de minister beslist dat hij ‘Monsieur Météo’ is, zou hij ook op een verstandige manier over het onderwerp moeten kunnen praten.’

In wezen gaat het om het ondergeschikt maken van de wetenschap aan de politiek, waar Philippe Verdier zich over opwindt. In zijn ogen wordt er alles aan gedaan om ons de illusie te geven dat er eind december in Parijs klimaatgeschiedenis wordt geschreven. De verantwoordelijkheid voor de verandering wordt op de schouders van de burgers afgewenteld. Deze gang van zaken is voor hem ondragelijk.

Hij maakt zich kwaad over de schaamteloze druk die wordt uitgeoefend door te beweren dat de Apocalyps dreigt als we geen we geen haast maken. Wanneer deze klimaatconferentie achter de rug zal zijn, kan iedereen naar believen invulling aan het resultaat daarvan geven, en niet zoals het dogma voorschrijft. Het zijn niet de uitlaatgassen van auto’s of het elektriciteitsverbruik die de meeste broeikasgassen produceren, maar de fabricage van industriële producten in China en elders in de wereld.

Twijfels over de opwarming 

Philippe Verdier pleit dus voor een loskoppeling van politiek en klimaat. ‘De boodschap die hij het meest problematisch vindt in zijn boek is de constatering  dat er een wederzijdse afstemming heeft plaatsgevonden van de klimaatagenda en de politieke agenda.’

Maar zijn boek beperkt zich niet tot een anti–autoritair pleidooi. Hij vindt ook dat de stem van de wetenschappers die zich uitspreken tegen de opwarming wordt onderdrukt. Naar zijn opvatting ‘zijn er geen onweerlegbare, algemeen aanvaarde en robuuste aanwijzingen voor de opwarming.’

Dat hij zich tot de klimaatscepsis heeft bekeerd, wordt duidelijk uit deze zinsnede: ‘We bevinden ons ongetwijfeld op een opwarmingsplateau en door de cyclische variabiliteit van het klimaat zijn wij niet in staat te voorspellen of de natuurlijke verandering ons in de toekomst afkoeling, stagnatie of opwarming zal brengen.

‘Tegenover de scepsis van de een, staat het geloof van de ander.’

In reactie op deze beschuldiging stelt Philippe Verdier: ‘Tegenover de scepsis van de een, staat het geloof van de ander.’ ‘Ik geloof daar niet in. Ik verdedig geen enkele positie. De opwarming is een realiteit, maar niet noodzakelijkerwijs die welke wordt beschreven door degenen die daarover spreken.’

Ten slotte schenkt hij in een hoofdstuk van zijn boek aandacht aan de positieve gevolgen van klimaatverandering in Frankrijk. ‘Het is taboe en politiek incorrect om de voordelen van opwarming te prijzen, maar die zijn er ook. Het betrokken hoofdstuk is met met opzet provocatief geschreven, maar is goed onderbouwd’, aldus Verdier.

Het iconoclastische boek van de chef van de meteorologische dienst van de Franse TV, dat hij in de inleiding ‘een persoonlijke daad van burgerlijke ongehoorzaamheid’ noemt, werd door zijn werkgever niet gewaardeerd, zei hij.

Lees verder hier en hier.

In deze video (in het Frans) legt Philippe Verdier nog eens uit hoe de vork in de steel zit.

Aan het eind wordt hem gevraagd of hij niet bang is ontslagen te worden bij de publieke omroep. In zijn reactie wijst hij erop dat hij zich ervan bewust is dat zijn opvattingen irritatie kunnen opwekken bij deze en gene binnen het omroepbestel. Maar hij verklaarde zich toch geen zorgen te maken over zijn toekomst. ‘Als er iets zou gebeuren, zou dat bewijzen dat mijn boek nodig was en dat de publieke omroep in Frankrijk niet onafhankelijk is.’ Aldus een laconieke Philippe Verdier.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

Laatste nieuws

Vanaf maandag is Philippe Verdier door zijn werkgever op non-actief gesteld. ‘Son employeur n’est pas Charlie!’ Het bevestigt opnieuw de totalitaire tendenties van de klimaattaliban. Klimaat maakt meer kapot dan je lief is.

Dear All,
Please dispatch and support as much as possible this “call for support (petition)” to the chief climatologist of the French TV, Philippe Verdier.
Philippe just published a “climato-realist” book (which is “booming” on Amazon)  on the dysfunctions of IPCC and has been fired from his position. The French Government (president Hollande and his ministers Fabius (in charge of organizing the COP21) and Royal (environment, energy and climate change) seem to be “discretely” behind the decision, as they try to control the public opinion through the meteo bulletins and quite sublimal spots on “climate change”.
Let us show the Establishment that we are able to organize a worldwide backfire, and let us hope this will make them more cautious in the future when they will try once more to censor the freedom of (climatic) expression
Thanks in advance for a swift and effective reaction, as usual.
Kind regards
Henri Masson
Door |2015-10-16T12:34:43+00:0015 oktober 2015|110 Reacties

110 Comments

 1. Turris 15 oktober 2015 om 20:39 - Antwoorden

  Philippe Verdier vergelijk Henk Tennekes als IPCC-AGW-criticus bij het KNMI. L’histoire se répète .

  • David 16 oktober 2015 om 15:35 - Antwoorden

   Tennekes heeft leuke dingen gezegd zoals dat je geen betere klimaatmodellen kunt maken door meer meetpalen neer te zetten en snellere computers te installeren. Meer berekeningen vergroten de (meet) fouten, dus er zit een limiet aan.

 2. dwk 16 oktober 2015 om 01:27 - Antwoorden

  Herman Vruggink heeft het over “de vermeende verstrengeling van politiek en de klimaatwetenschap”! KOEKOEK!

  Vanavond zat er een studentenrabijn aan tafel bij Pauw. Hij was een beetje bezorgd over het voornemen om in Amstelveen, midden in een Joodse wijk – een wijk waar de mensen herkenbaar als jood over straat gaan – een AZC te openen.

  Waar zijn bezorgdheid nou eigenlijk precies uit voortkwam Wilde Pauw weten. Ik dacht eerst hij maakt een grapje, maar hij vroeg het nog eens en nog eens. Nee, echt Pauw begreep er niets van en aan tafel ontstond zo’n fijne dynamiek die je wel vaker ziet opgloeien als de kinderen op het schoolplein onder aanvoering van de hooligan met het grootste muilwerk een zwak bleekneusje het doodlopende fietsenhok injoegen. Begrijp jij het? Waar heeft deze Jodenman het toch over? Nee, nee ik ook niet. Geen idee! Zou ie dan bedoelen? Onkies riep de een, u kunt toch hopelijk wel een BEETJE compassie en medeleven tonen in deze barre tijden?
  Op het andere net zien we hoe de vierde Intifada op losbarsten staat.
  Bij dat socialistische volk van de Vara doet Anne Frank er slechts toe als ze die blonde malloot ermee over het Binnenhof kunnen schoppen.

  Hetzelfde surrealistische gevoel bekruipt me als ik Vruggink en Janos over AGW hoor kwekken. Hoc loco nota bene in een draadje over iemand die wegens afwijkende opvattingen z’n baan verliest.

 3. Rob B 16 oktober 2015 om 01:49 - Antwoorden

  Was er maar eens wat meer moderatie, bijvoorbeeld t.o.v. de bekende reactie-ratten (criminelen) Janos73 & Vruggink. Of zelfs een volledige ban van deze personen, want het is nu toch zo langzamerhand wel bekend wat deze figuren hier op dit blog aan het presteren zijn…..
  De reacties van Vruggink & Janos73 voegen werkelijk totaal niets toe!

  • Chemical 16 oktober 2015 om 05:21 - Antwoorden

   Nee,
   Herman Vruggink houdt de zaak hier scherp, daar is niks op tegen. En Janos moet natuurlijk ook blijven want anders valt er hier bar weinig te lachen.

   • dwk 16 oktober 2015 om 09:06 - Antwoorden

    Lekker scherp ja!

    Herman Vruggink heeft het over “de vermeende verstrengeling van politiek en de klimaatwetenschap”! KOEKOEK!

  • Janos73 16 oktober 2015 om 06:30 - Antwoorden

   Inderdaad als je geen argumenten hebt om je mening te onderbouwen dan kan je altijd nog met censuur beginnen.

   Kom eens met een wetenschappelijk onderbouwd argument dan kunnen we een goede discussie houden

   • Hans Erren 16 oktober 2015 om 08:15 - Antwoorden

    Janos
    Les 1: AGW IS NIET GELIJK AAN CAGW

   • Janos73 16 oktober 2015 om 08:32 - Antwoorden

    Hans,

    inderdaad en dus ……

    Het complete gebrek aan argumenten van Rob B blijft een compleet gebrek aan argumenten van Rob B

    De C in CAGW is natuurlijk gewoon een verzinsel van een denier om de doelpaaltjes te verzetten.

    En de C hoeft helemaal niet te ontstaan als we nu wat doen. Als we de aankomende 50 jaar niets doen (jouw favoriete punt)

   • Turris 16 oktober 2015 om 11:04 - Antwoorden

    Er zit een barst in je grammofoonplaat, Janos. ( “Kom eens met een wetenschappelijk onderbouwd argument”) Bij Vruggink heb ik nog het idee dat nuance een door hem gehanteerd beginsel is. Deze website climategate.nl heeft inmiddels 5000 artikelen met argumenten en verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen, waarom IPCC-rapporten en adviezen, hun projecties en de AGW-theorie vooral politiek gestuurd en dus geen wetenschap zijn.

    • Janos73 16 oktober 2015 om 12:52 - Antwoorden

     Nu kom dan maar op. Het enige dat ik iedere keer weer zie hier op Climategate.nl zijn verwijzingen naar blogs.

     Maar als Hans het voor elkaar krijgt om een keer naar een wetenschappelijk rapport te verwijzen zal ik dat graag lezen.

     Meestal is het echter blog wetenschap.

     • ducdorleans 16 oktober 2015 om 17:31

      Janos, deze kende je waarschijnlijk al wel ?

      http://www.co2science.org/index.php

      een hele site vol met wetenschappelijke artikels die kritisch zijn tov CAGW (niet GW, daarover zijn we allemaal akkoord …)

   • TINSTAAFL 16 oktober 2015 om 18:28 - Antwoorden

    Censuur zoals bij Verdier?

 4. Turris 16 oktober 2015 om 10:47 - Antwoorden

  Ik ben een vroege lezer / bewonderaar van Lomborg’s Copenhagen Consensus wereld prioriteiten. Een common sense die echt hout sneed tegen de IPCC projectioes en dogma’s. Klimaatbeheersing kwam toen op de laatste plaats van zijn Copenhagen TOP20 wereldprioiiteiten. Nog steeds zo! Zijn advies is de komende 75 jaren juist niets te doen aan klimaatbeheersing/CO2-bestrijding omdat het pure geldverscpilling is. In die periode komt de nieuwe (kern-)energie wereldwijd beschikbaar. Bovendien zijn de triljoenen inmiddels besteed aan slechts 0.005 grC klimaatwinst schandalige kapitaalvernieting en had aan de opbouw van de wereld kunnen worden besteed. http://www.copenhagenconsensus.com/

 5. Geert 16 oktober 2015 om 11:24 - Antwoorden

  Turris je kletst uit je nek. 5000 artikelen. Over het algemeen 5000 maal hetzelfde.

  Onderstaand bericht komt net binnen. Zal in jouw ogen ongetwijfeld weer onzin zijn:

  PARIJS (AFN) – ’s Werelds grootste olie- en gasbedrijven steunen de pogingen om te komen tot een internationaal akkoord over de aanpak van klimaatverandering. Dat stellen de topmannen van tien energiereuzen, waaronder Shell, Total en BP, in een vrijdag gepubliceerde gezamenlijke verklaring.

  Daarin beloven de bedrijven om de komende jaren mee te werken aan een verdere verlaging van de uitstoot van schadelijke gassen. Dit willen ze doen door hun eigen productieprocessen milieuvriendelijker te maken en door ervoor te zorgen dat olie en gas op een meer duurzame manier worden gebruikt. Verder wordt er geïnvesteerd in onderzoek, onder meer naar de mogelijkheden om het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen te vergroten.

  De oliebedrijven spreken zich uit in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie, die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden. Ze benadrukken in de verklaring de milieuproblemen niet alleen te kunnen oplossen. ,,Elk deel van de maatschappij moet een toepasselijke bijdrage leveren.”

  • Erik 16 oktober 2015 om 20:51 - Antwoorden

   Geert,

   “Turris je kletst uit je nek. 5000 artikelen. Over het algemeen 5000 maal hetzelfde.”

   Heet dat niet consensus?

 6. Henri Masson 16 oktober 2015 om 15:02 - Antwoorden

  Neem deel aan de (internationale) petitie om Philippe Verdier te steunen en zijn baan te houden : pétition sur change.org pour Philippe Verdier https://www.change.org/p/remy-pfimlin-président-de-france-télévisions-pour-que-philippe-verdier-soit-confirmé-dans-son-emploi-à-france-télévisions

 7. dwk 16 oktober 2015 om 17:33 - Antwoorden

  Alle commentaren nog even de revue laten passeren.

  Conclusie: Naomi Janos.

 8. Turris 18 oktober 2015 om 11:49 - Antwoorden

  Duc: Welke linkjes je ook meezendt, de 18 jarige hiatus is voor klimaatalarmistische wetenschappers en politieke beleidsmakers een belastend issue, dat niet te verklaren is vanuit hun computermodellen, opwarmingstheorie en politieke framing van het klimaatprobleem.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK