Trudy snapt het. Je moet eerst alles proberen om ze te verjagen voor je ze mag schieten

Trudy snapt het. Je moet eerst alles proberen om ze te verjagen voor je ze mag schieten

Lees hier het fantastische stuk ‘Hebt u even?” van Janneke Eigeman van de Jagersvereniging, waar ze probeert duidelijk te maken door welk bureaucratisch doolhof je moet gaan, voor je eindelijk 1 gans mag schieten. Terwijl er een nationale ganzenplaag is met wel 2,5 miljoen van deze uiterst smakelijke scharrelvliegers waarvan je bij kennissen van Gebroeders de Wolf heerlijke gerookte borstfilet kan bestellen.  Smaakt fantastisch geblust met trappistenbier, vers uit de natuur en eerlijker vlees bestaat niet. Ik sprak hier ook een boer in Langweer die bij ganzenoverlast niet direct even de jager mag bellen, om daar op culinaire wijze een einde aan te maken:

Als er zoveel zijn of de jager dan ganzen mag schieten, bedoelt u? Nou, dat gaat niet zomaar. De jager kan uitsluitend aan de slag als de boer eerst alle andere manieren om ganzen te verjagen heeft uitgeprobeerd. … Inderdaad, die vlaggen, vogelverschrikkers en linten die u in de weilanden ziet, vallen onder dit soort verjaagmethoden. Let wel, die vlaggen moeten voldoen aan enkele vereisten. Dit luistert nogal nauw. Een van onze leden kreeg pas een reprimande omdat de linten in zijn jachtveld 1,07 meter lang waren… Dat moest 1,5 meter zijn. De linten mogen trouwens ook niet naast het gewas staan, waar de ganzen op azen, maar daartussen. …

Waarom moeten we in Nederland zo allemachtig krampachtig doen over de natuur, om zo’n dier te mogen schieten? Een klein clubje gifgroene Gutmenschen en hun valse natuurbeeld domineert nog ons natuurbeleid met hun sektarische fanatisme en emotionele incontinentie. Zij bureaucratiseren de omgang tot alle plezier er uit is. Alleen zij- samen met hun activist-ecologen als Han Olff- mogen er subsidies uit oogsten, en doen alsof ze de groene wijsheid in pacht hebben. Terwijl ze een ideologie verkopen, geen ecologie.

Zo basaal is oogst uit de natuur...

Zo basaal is oogst uit de natuur…

Zij beelden de mens af als iets dat niet in de natuur hoort. Die mens hoort  van die natuur af te blijven. Tenzij die mens van hun eigen gifgroene clubje is en van de natuur subsidie kan krijgen. Daarom gaan ze ook zo te hoop tegen de menselijke jager-verzamelaar. Terwijl ik zelf althans nooit hypocriete zeurpieten tegenkom die krampachtig doen over de oogst van scharrelvlees uit de natuur. Ik zie  juist veel hoger opgeleide stedelingen cursussen vissen slachten nemen bij chefkok Arjan Smit en visser Andre Blokland, deelnemen aan de jachtopleiding. Of hoe de Paleo-beweging met Ancestral Health het kwaliteitsvlees eten tot levensstijl maakt. Honderden onbevangen relatief jonge mensen die geen prefab rotzooi willen maar het echte werk.

En het echte werk is meer dan voorradig in onze natuur met reewild, zwijnen en overal ganzen ganzen en nog eens ganzen.

Waarom bepalen dan de zeikerds in dit land hoe wij met natuur omgaan?

 

...dan mag het wel, en daar is niets mis mee, dus laten we niet zo verkrampt doen

…dan mag het wel, en daar is niets mis mee, dus laten we niet zo verkrampt doen

Natuurclubs fokken ganzen op hun vernattingsdromen en natuurterreinen, laten de populaties daar oplopen, lopen ondertussen te hoop tegen de jacht, maar als de overlast te groot wordt mag men plots wel een hele uitroei-campagne met vergassing op touw zetten. En hier, het Utrechts Landschap bewijst dat je niet zo krampachtig en hypocriet hoeft te zijn, ze schieten het overtal Galloway-graasmachines voor de winter. En verwerken dat tot scharrelvlees.

Maar neem dan de ganzen, die niet op de wildlijst mogen omdat de Gifgroene Gutmensch zijn morele superioriteit ook maatgevend moet zijn op andermans terrein. In iedere provincie gelden weer andere regels, en per provincie probeert een fanatiek clubje gifgroene Gutmenschen ook daar de oogst uit de natuur van dit heerlijke vlees te blokkeren. Zoals Eigeman schrijft, in haar uitleg aan ee vragende beller:

… Of de jager dan eindelijk een gans mag schieten? Nee, daar gaan nog wel wat handelingen aan vooraf. Hij of zij moet eerst de ontheffing van zijn provincie uitprinten … Of dat per provincie anders is, bedoelt u? Nou, dat kunt u wel stellen. In Noord-Holland moet een jager 31 formulieren meenemen en een week van tevoren melding maken dat hij of zij een poging gaat doen om een gans te schieten. … Of de ganzen er dan nog zijn, bedoelt u, na die week? Nee, de kans is natuurlijk groot dat ze dan weer doorgetrokken zijn. Ja, ze laten zich moeilijk achter een hekje plaatsen, hè? Ha ha….

Utrecht
… Ja, en dan vliegt hij door naar bijvoorbeeld de provincie Utrecht. … Nee, in die provincie hoeft de jager niet een week van tevoren te melden, dus dat scheelt weer …. Ja, daar mag de jager wel de grauwe gans schieten bijvoorbeeld. … Nou ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hoor. De jager mag alleen de grauwe gans schieten als hij vliegt in een groep van vijf en als de groep de pootjes naar voren gestrekt heeft. Uit die groep mag hij er dan twee schieten. … Of die vijf nog steeds telt als er al één dood is? O, goede vraag. Dat moet ik even checken. … Nee, mijn collega zegt dat dat niet zo is, dat dan die ene dode gans als vijfde telt.

Winter
… Of ik dit verzin? Nee, echt niet. Ik ben uiterst serieus….

Ik kom bijna nooit mensen tegen die hypocriet doen over natuur

Ik kom bijna nooit mensen tegen die hypocriet doen over natuur

Hoe lang nog moet een relatief klein maar vocaal clubje overgesubsidieerde Gutmenschen voor de overgrote meerderheid met andere opvattingen natuurbeleid terroriseren tot het een bureaucratisch doolhof is, waar niemand plezier mag hebben behalve zij met hun enge en achterhaalde definitie van wat natuur(lijk) mag heten en wat niet?

Matty 'Paleo' Barnhoofn van The New Food

Matty ‘Paleo’ Barnhoorn van The New Food met het nieuwe voedsel: eerlijk vlees