Bij omroep Gelderland huilt Jan Gorter van Natuurmonumenten dat natuur onderhoud nodig heeft en zo duur is. Maar daarmee bedoelt hij: het populair maken van gebieden van Natuurmonumenten voor massarecreatie is zo duur, omdat ze zoveel ruiterpaden, beton- en fietspaden willen aanleggen of bordjes om het publiek te werven voor donateurschap. En omdat Natuurmonumenten haar geld liever uitgeeft aan reclame voor zichzelf en exorbitante directiesalarissen van 0,6 miljoen euro in 2014, willen ze dus meer geld van dat publiek vangen.

Dat bomen controleren is alleen maar vanwege de aansprakelijkheidscultuur, stel dat een takje op een klagende wandelaar zou vallen. Dat heeft niets met ‘onderhoud aan natuur’ te maken, maar met angst dat het Natuurmonumenten geld gaat kosten, en angst dat ze negatief in het nieuws komen. Verder meent Natuurmonumenten dat zij direct bij vrijkomende subsidies de natuur moeten ‘verbeteren’, laten voldoen aan papieren doeltypen en doelsoorten, wat steeds ten koste gaat van de bestaande natuur. En parkeerplaatsen aanleggen, wat heeft dat met natuur te maken? Dan is een parkeergarage ook natuurbeheer.

Hoewel het de overheid is die bij natuurprojecten van Natuurmonumenten voor tenminste 85 procent de portemonnee trekt, kost dat inderdaad geld. Als Natuurmonumenten om geld verlegen zit, kunnen ze beter snijden in de exorbitante zelfpromotie-kosten van 20 tot 30 miljoen euro per jaar en de uit de hand gelopen salarissen van Marc van den Tweel en de anti-wetenschappelijke Teo Wams. Zoek een bioloog die het voor de helft uit liefde wil doen.

En als je die niet kunt vinden, hef je zelf dan op als vereniging.

Geheel zonder onderhoud, het Friese boerwoud Wilhelminabos

Geheel zonder onderhoud, het Friese boerwoud Wilhelminabos

Natuuronderhoud is onzin
De natuur zelf heeft geen onderhoud nodig. Ik bezocht vanochtend het oerbos Friese stijl bij mij om de hoek, zeg maar het boerwoud. Eigenaar Friese Gea heb ik er nog nooit gesignaleerd, behalve toen ze een aannemer met bulldozer de paden lieten verruimen. Toen ramden ze al het mos aan de kant, dat ik met mijn goede gedrag had laten staan, terwijl ik liever grote pakketten naar mijn tuin transplanteerde.

Het bos zelf gebruikt geen enkel onderhoud, maar heeft wel veel dood hout. Dat zal het boertokkievolk hier wel een rommeltje vinden, en ooh, wat is het slecht voor de CO2-opslag. Maar zo hoort een natuurbos te zijn. Met de oude eiken, hulst, dood hout in diverse stadia van ontbinding, paddestoelen, het geluid van boomklevers en een plukplaats van de havik is dit boerwoud geheel zonder onderhoud 1 van de leukste wilde bosjes van Boerghanistan.

Hoe verder je van de ingang vandaan komt, hoe meer de natuur met rust wordt gelaten omdat luie wandelaars daar niet komen met hun plastic afval, hun vernielzucht en aapachtige neigingen. Wie mist de Nedertokkie-golf hier? Ik niet.

Zonder enige bemoeienis is de natuur vaak het meest interessant

Zonder enige bemoeienis is de natuur vaak het meest interessant

Centre Parcs voor kabouters, afgelegen genoeg zodat recreanten de vliegenzwammen niet stuk schoppen om hun afgestompte boersheid en barbaarsheid te uiten

Centre Parcs voor kabouters, afgelegen genoeg zodat recreanten de vliegenzwammen niet stuk schoppen om hun afgestompte boersheid en barbaarsheid te uiten. Op iedere voor wandelaars toegankelijke plek zijn paddestoelen hier kapot getrapt. Nederthalers zijn steeds lomper in hun omgang met de natuur, en dus moet je die natuur niet te toegankelijk maken. Laat het achterlijke volk zich maar aan een bar bezatten, of elkaars kont besnuffelen in de koopgoot, die tokkie-apen hoeven onze natuur niet in

...had ook geen enkel onderhoud nodig, deze braamstruik redt zichzelf prima

…had ook geen enkel onderhoud nodig, deze braamstruik redt zichzelf prima, ook zonder recreanten die het om het even is wat ze zien

Ook deze hulst heeft geen onderhoud nodig fijn dank u, kost niets, gewoon de natuur met rust laten

Ook deze hulst heeft geen onderhoud nodig fijn dank u, kost niets, gewoon de natuur met rust laten en gewoon opgerot met al die recreanten

Draagvlak voor recreanten in beton is kolder
Ik snap wel dat je met mijn beschrijving van recreanten geen donateurs werft, maar het toegankelijker maken van de natuur is totale onzin. Wie wil kan overal al komen, ook zonder betonpad, alle Nederlandse natuur is eenvoudig bereikbaar. En wie te lui en stom is om te zien wat de natuur te bieden heeft en meer bang is dat de schoenen vies worden of de kleding bevlekt raakt: die gaat maar naar een concert van Frans Bauer, het winkelcentrum of zo’n massa-evenement om zijn authentieke emoties te uiten.