IMBY = In My Backyard: mensen die bij hun eigen achtertuin zijn betrokken zijn betere natuurbeschermers dan fondsenwervende bedrijven als Natuurmonumenten

IMBY = In My Backyard: mensen die bij hun eigen achtertuin zijn betrokken zijn betere natuurbeschermers dan fondsenwervende bedrijven als Natuurmonumenten

Steeds vaker moeten omwonenden van natuurgebied deze natuur redden uit de handen van Natuurmonumenten. Kwam Hans Keuper in opstand toen de blauwe subsidiedieven voor zijn deur weidevogelgebied Ettelandse Veld vernielden voor subsidies, de Vrienden van de Joostenlaan willen op Landgoed Haarzuilen 180 monumentale bomen beschermen tegen Natuurmonumenten, 780 bomen in totaal. Dat landgoed ligt naast Leidsche Rijn bij Utrecht.

Die monumentale bomen laat Natuurmonumenten met de golfclub kappen voor uitbreiding van een golfbaan. De Vrienden van de bestaande natuur, stellen een alternatief voor waarbij die natuur gespaard blijft. Zij schrijven:

De Stichting vindt dat in het Zuiderpark, een EHS-gebied, veel te veel bomen moeten worden gekapt voor nieuwe golfbanen, clubgebouw, parkeerplaats en toegangsweg. In totaal wil de golfvereniging 780 bomen in het Zuiderpark kappen, waaronder 180 zeer oude monumentale bomen. De Stichting vindt dit onverantwoord in een EHS-gebied en begrijpt niet dat een natuurorganisatie als Natuurmonumenten en een overheidsorganisatie als de gemeente Utrecht willen meewerken aan deze grootschalige bomenkap.

De vrienden haalden dit voorjaar bij de Raad van State hun gelijk, om planaanpassingen af te dwingen. Zij stellen een alternatief voor, waarbij bomen gespaard blijven. In september laaide de politieke commotie over het golfbaan-plan weer op: het College van Utrecht was succesvol belobbiet door de voorstanders en gaf de kapvergunning af.

...u kunt vandaag nog opzeggen en ex-lid worden van Natuurmonumenten

…u kunt vandaag nog opzeggen en ex-lid worden van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten slaat terug en klopt TV-klapvee 325 duizend euro uit zak
Het antwoord op betrokken bewoners bij hun landschap, van tweedehands autoverkoper/directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel is typisch voor de diepten waarin het ooit sjieke Natuurmonumenten afzonk. Net wanneer de commotie oplaait starten ze eind september een media-tegenoffensief, om zo Haarzuilen niet met bomenkap maar bomenplant te associeren.

Een TV-actie ‘Open het Bos’ bij RTL 4 met enkele ‘gullible’ media-klapveemenners Beau van Erven Dorens en Angela Groothuizen. Zij verpatsten aan het RTL4- klapvee achter de beeldbuis 13 duizend bomen voor Haarzuilen voor 25 euro per stuk, wat dan Parkbos de Haar zou gaan heten. Dat leverde het schatrijke Natuurmonumenten (190 miljoen euro belegd vermogen), dat jaarlijks toch al 40 tot 50 miljoen euro subsidies krijgt, nog eens 325 duizend euro op.

Daar kunnen ze dan de helft van het jaarsalaris van de directie weer mee betalen. Het is peanuts voor een schatrijke subsidieclub als Natuurmonumenten, dat afgelopen jaar bijvoorbeeld 1 miljoen euro verdiende met het opvoeren van de commerciële houtkap. Maar alle bonusbeetjes helpen.

...ook vandaag is weer een prachtige herfstdag waarbij u....

…ook vandaag is weer een prachtige herfstdag waarbij u….

…waarom goed rentmeester zijn, als je tientallen miljoenen euro’s reclamebudget hebt
Van 5/8 november kan het door Marketing van den Tweel gefopte RTL-klapvee de eerste boompjes planten. Dan kan Natuurmonumenten ongetwijfeld het PR-feestje herhalen en zichzelf opnieuw verkopen om zo donateurs te winnen: kijk ons goed bezig zijn. Wordt nu lid! Wat voor prachtige persberichtjes hebben de dames van communicatie getikt, foto?

En welke NIMBY-burger zeurt er dan nog over die paar bomen moet Marketing van den Tweel hebben gedacht. Een boom is een boom, en nu komuh er heul veul bomuh terug. Een beetje van het niveau van de natuurvisie van zijn VVD van de afgelopen en komende decennia: Oeh Oeh Oeh natuah mag nie in duh weg zittuh Oeh Oeh Oeh. Tevergeefs wachten wij al jaren op een ecologische visie van VVD-huize die het niveau van de oertijd ontstijgt.

Kortom: Waarom een goede rentmeester van je natuurgebied zijn, als je dat met een PR-budget van 20 tot 30 miljoen euro per jaar en 70 FTE-reclamepersoneel kunt overschreeuwen?  Immers, of je nu een tweedehands auto verkoopt of je natuurclub: wat is het verschil? Als het maar geld oplevert. Zo handelt de Blauwe Subsidiedief steeds vaker. Berichten onafhankelijke natuurbeschermers dat alle broedsels van kraanvogels mislukken door een laks Natuurmonumenten, dan sturen ze jubelende counter-PR de wereld in over nieuw vestigende kraanvogels. (die vervolgens ook NUL broedsucces hebben, en die dankzij de Duitsers bij ons terecht komen)

...bij iedere webpagina van NM die je opent dwingen ze je om lid te worden en geld te geven. Waarom moet ik NM geld geven voor het planten van een boom: bij het tuincentrum kun je ze zelf kopen en zelf planten in je tuin

…Tweedehands autoverkopers: Jac P Thijsse draait zich om in zijn graf bij de huidige staat van Natuurmonumenten

Zal Natuurmonumenten ook maar 1 cent zelf betalen?
Wie gelooft nu dat die bomen daadwerkelijk 25 euro per stuk kosten? Wanneer je in totaal 70 duizend boompjes gaat planten op 70 hectare, bij zo’n grote inkoop.

Dus ik wil graag zien wat Natuurmonumenten zelf per boom ophoest. Tien tegen 1 dat ze het terrein waarop die bomen komen gratis van de overheid kregen. Immers, de overheid kocht 107 duizend hectare boerengrond voor natuurontwikkeling, waarvan ongeveer 10 duizend hectare voor ‘recreatie om de stad’.

Als het toch maar een recreatieterreintje wordt met ‘wandelpaden struinpaden fietspaden en speelplekken’, waarom moet Natuurmonumenten dan om niet die grond in handen krijgen van de overheid. En niet iedere andere willekeurige ondernemer, die dat tegen veel minder kosten kan?

Gaat Natuurmonumenten uit eigen zak ook maar 1 boom van de in totaal 70 duizend betalen? Tien tegen 1 boren ze daar weer een subsidiepotje voor aan, laten ze de Gemeente Utrecht of de golfclub dat betalen. Ik wil dus graag zien wat Natuurmonumenten totaal zelf bijdraagt aan Parkbos De Haar. Een recreatieterrein voor bewoners van Leidsche Rijn zonder noemenswaardige natuurwaarde, maar met donateurs-waarde voor bonuskoning Marc van den T.

...Jac P. had Natuurmonumenten ook opgezegd

…Jac P. had Natuurmonumenten ook opgezegd

Wat zou Jac P. hier gedaan hebben? Ik denk dat Thijsse Natuurmonumenten had opgezegd. Dat deed ik in 2011, Hans Keuper deed dat in 2012. En ook u kunt vandaag nog mee doen aan onze ontledings-actie en ex-lid worden. Samen realiseren we de 100 duizend ex-leden in 2015! Op naar een afgeslankt Natuurmonumenten zonder Marc van den T. en Teo W. dat haar kerntaak weer serieus neemt.