...schatrijk, dus waarom moeten vissers en gemeenschap betalen voor hun eisen?

…schatrijk is het Nederlandse WNF, jaarlijks 14,5 miljoen euro loterijgelden, dus waarom moeten vissers en gemeenschap betalen voor hun dromen/wensen en betalen ze dat niet gewoon lekker zelf?

Garnalenvissers van Wad en Noordzeekustzone moesten van Ton IJlstra van het Ministerie van Economische Zaken afgelopen maandag nota bene in Zeist op de koffie komen bij campagne-multimiljonair Wereld Natuur Fonds. Omdat deze campagne-multinational- die nog nooit 1 eurocent investeerde in natuuraankoop in Nederland- ze graag visgebied door de overheid wil laten afpakken in de Noordzeekustzone (VIBEG). Ik blogde daar gisteren al over. Dit was de zesde praatsessie sinds april.

WNF is wapen van Ton IJlstra
Bij de Raad van State vorig jaar oktober wurmde het WNF zich met hun jurist Auke Wouda nog net het dossier binnen. En dat komt EZ-ambtenaar Ton IJlstra wel goed uit. Want dan heeft hij- ondanks dat de Raad van State hem terugfloot op 22 december 2014- nog zo’n campagne-multimiljonair bij de hand als pressiemiddel om zijn beleid door te duwen. Lekker bezig weer Ton!

Dat op slot zetten van de zee voor de oogst van Hollands natuurproduct, dat wil WNF doen zonder eerst financiele compensatie te regelen voor gedupeerde vissers. Met die inzet is WNF volgens onze overheid – die WNF jaarlijks met 1,7 miljoen euro subsidies beloont- ‘stakeholder’. Dat klinkt alsof de overheid de juweliers-vakbond dwingt tot overleg met de georganiseerde misdaad, waarbij je Willem Holleeder ook Stakeholder noemt. Omdat die juwelier-rovers vinden dat zij meer toegang verdienen tot de kas, zonder al die hinderlijke beveiliging.

Maar het ligt veel simpeler: zo werkt Nederland. Kleedt je wangedrag in met links-politieke excuses en het heet plots ‘idealisme’.

De resterende vissers wil WNF vervolgens hun MSC-labeltje (= WNF/Unilever) door de strot duwen, volgens het Al Capone-principe. Je belastert visserij in media, en biedt vervolgens bescherming tegen je eigen medialaster aan via MSC. WNF en Stichting de Noordzee (1 pot links nat) blokkeert vervolgens de afzet van je product bij Albert Heijn/Jumbo/Plus op basis van valse visserijvoorlichting. Dus alleen MSC krijgt het monopolie. En daarbij overtreden ze het Consumentenrecht, zonder dat de overheid ingrijpt. Want ja, als je linksom de kluit belazert, dan heet dat idealisme, dan verbeter je immers de wereld. En bij de overheid is 90 procent van de ambtenarij van de PvdA of erger.

Mijn eerste vraag betreft: wat maakt WNF nu deel van dit dossier?
WNF beweert nu dat ze 2 miljoen euro’s in ‘natuurbescherming in Nederland’ besteden. Dat is ongeveer 1/5de van wat ze kwijt zijn aan directe kosten voor fondsenwerving. En dit betreft uitsluitend marketingcampagnes waarmee ze zichzelf een voet tussen de deur wurmen bij de prestaties van anderen. En meestal mislukken die campagnes. Zoals het Stay Okay Hostel bij Slot Loevenstein en de campagne rond het geflopte Horsterwold. WNF is vooral een fondsenmachine voor het internationale WWF, zo had Prins Bernhard het ook bedoeld.

Zichzelf verkopen, reclame maken voor zichzelf, mediasukkels inpalmen met exotische reisjes zodat ze een advertorial schrijven als neutrale reportage.  En geld kloppen. Daarin is het WNF erg goed. Ieder zijn talent.

Tientallen miljoenen aan beleggingen, geld zat op de bank

Tientallen miljoenen aan beleggingen, geld zat op de bank

Het Wereld Bestuur Fonds: meesterlijk in marketing, waardeloos in natuurbescherming
Daarom mijn tweede vraag: Het is mij volslagen duister waarom vissers gedwongen met het Wereld Bestuur Fonds moeten overleggen (lees mijn onderzoek deel 1 hun financien en deel 2 hun afwezige effectiviteit bij natuurbescherming) Wat maakt WNF tot belanghebbende? Vertel mij welke constructieve bijdrage het WNF in afgelopen 50 jaar op Wad en Noordzeekustzone heeft geleverd, welke investering hebben zij in het gebied gedaan?

 

Ze kunnen best wat missen, als ze vinden dat je niet meer mag vissen

Ze kunnen best wat missen, als ze vinden dat je niet meer mag vissen

WNF, wanneer betalen jullie de rekening eindelijk eens zelf?
Wie tegen alles ‘nee’ zegt, plaatst zichzelf buiten het overleg in ons polderland. Dus: Vissers willen best een stukje visgebied inleveren als NGO’s dan eindelijk ophouden met hun door de Postcodeloterij en overheid gefinancierde pesterij. Als daar maar tegenover staat dat zij in de Noordzeekustzone niet hoeven postzegel-visssen, dus op een kluitje in resterend gebied zonder compensatie.

Onenigheid bestaat nu over het offeren van visgebied rond de Razende Bol en Rottum. Dus dan moeten er een aantal vissers uitgekocht worden, zodat netto voor de resterende vissers voldoende visgrond overblijft. Het WNF wil daarvan geen cent zelf betalen, dat moet de overheid maar doen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Want

 • a. het is het WNF en met hen die andere linksige Loterij-lievelingen die hun achterhaalde ideaal van mensloze natuur op de Noordzee willen realiseren.
 • b. als zij dat willen realiseren, is dat prima, ieder zijn feest.  Maar betaal dat dan uit eigen zak. Dus pacht zelf een stuk zee en ga daar ongestoord aquariumpje spelen en je procedurebeestjes telen.
 • c. het WNF bulkt van het geld, ze krijgen jaarlijks alleen al 14,5 miljoen euro van de Postcodeloterij, daarnaast 1,7 miljoen euro subsidies. Dus daar kan het niet om overgaan.

Dus wat weerhoudt het WNF om eindelijk eens constructief natuurbescherming te bedrijven?

Als het WNF van dat geld nu eindelijk eens zelf gebied aankoopt, en daar hun politieke idealen verwezenlijkt. Dan moeten ze dat helemaal zelf weten en hebben ze mijn zegen. Maar je laat de gemeenschap niet betalen voor je linkse politiek vermomd als natuurbescherming.  Morgen schijnt het overleg weer verder te gaan. Hieronder de lijst met aanwezigen, waarbij ik- hoewel men alles doet om mij er buiten te houden- toch in geest aanwezig zal zijn.

Vissen met de VWN

 1. In geest aanwezig: Rypke Zeilmaker (he who’s name shall not be mentioned) Jongens, doe niet zo kinderachtig, linksom of rechtsom krijg ik mijn informatie toch wel. Wat leek me dit gezellig. Lekker babbelen met linkse subsidieclubjes die mijn bedrijf te gronde willen richten en dan roepen ‘samen samen’!
 2. Ton ‘ Macchiavelli’ IJlstra (voorzitter) De Raad van State floot hem terug: zijn ecologische onderbouwing deugt niet, maar Ton wil nu doen alsof er niets is gebeurd
 3. Vincent van der Meij; overbodig bureauzitvlees, zijn ontslag zou tot heil des vaderlands contribueren
 4. Hans Lammers (RWS) Raar links mannetje dat handtastelijk wordt als je hem plaagt
 5. Jasper Fluitman (notulist)
 6. Allen namens EZ
 7. Marnix van Stralen (consultant) Spekkoper
 8. Namens WNF:
 9. Monique vd Water (= ex Stichting de Noordzee en oprichter MSC-promotieclub Good Fish Foundation samen met Christen Absillah Baardkuttah de Antivisserij-Hun. Dit is de club die met subsidie van de overheid lobbyde voor de door vissers gehate aanlandplicht voor bijvangst.
 10. Emmelie Reuchlin
 11. Namens St de Noordzee:
 12. Floris van Hest: Dat zal wel zo’n linkse metroman zijn met zo’n stem alsof hij net Helium heeft geslikt
 13. Namens de Waddencoalitie:
 14. Wouter van der Heij Typische NGO-jongen die de ideologische natuurvisie verkoopt
 15. Martijn de Jong Typisch links mannetje, gedreven maar intellectueel leugenachtig
 16. Visserijvertegenwoordigers:
 17. Wouter van Broekhoven Ballast
 18. Pim Visser Ballast
 19. Maarten Drijver Uurtjefactuurtje
 20. Mathijs van der Ploeg Zoutkamper garnalenkoning die het verzet leidde
 21. Johan Nooitgedagt Als ik maar aan het pluche kan plakken, ik offerde de garnalenvisserij omdat ik zo bang ben voor NGO’s, angst is mijn raadgever
 22. Barbara Holierhoek Ze bedoelt het goed

Als ik dan nog 1 slotopmerking kan plaatsen: het WNF is goed in geld kloppen. Meesterlijk zelfs. Laat hun vooral fondsenmachine blijven, maar vervolgens andere partijen dat op constructieve wijze besteden.