arjen-hoekstra-006

Mijn journalistiek hier is vaak quick & dirty. Als onbezoldigd klimaatblogger strijd ik tegen mensen als Arjen Y. Hoekstra die de wereld met een mooi door onze belastingcenten gedragen hoogleraarsalaris kunnen vervuilen met hun onzinnige ideeën. Hoogste prioriteit is dan te zorgen dat op de eerste Google pagina van dat soort charlatans een kritisch artikel te vinden is naast alle hosanna over een brilmans die ons van de zondvloed gaat redden.

Hoe kom ik op Arjen Y. Hoekstra? Via dit artikel op WUWT dat gaat over een nieuwe voorspelling van the end of snow. De oorspronkelijke children are not going to know what snow is kwam van Dr. David Viner en die voorspelling is aan de vooravond van COP21 in Parijs na 15 jaar zichtbaarheid ineens Stalinistisch van het internet gewist.

Maar nu hebben we dus Arjen Y. Hoekstra die met mede-auteurs het paper The potential for snow to supply human water demand in the present and future heeft geplaatst in Environmental Research Letters. Eric Worrall slaat op WUWT de spijker op zijn kop door vast te stellen dat dit paper enerzijds alarmistisch weaarschuwt voor minder drinkwater door minder sneeuw en minder regen terwijl het in feite aangeeft dat er de komende decennia ofwel meer sneeuw zal zijn, ofwel minder ofwel evenveel.

Want:

Using a multi-model ensemble of climate change projections, we find that these basins—which together have a present population of ~2 billion people—are exposed to a 67% risk of decreased snow supply this coming century.

Ik heb net 3 dagen wiskunde bijles gegeven aan een van onze kinderen (HAVO 1) en gepoogd hem de cruciale vaardigheid van helicopterview te leren vóór je de som gaat oplossen en ook na afloop om te kijken of je antwoord überhaupt zinnig kan zijn. Met die vaardigheid zou zo’n Arjen Y. Hoekstra toch een bovenstaand sommetje als compleet onzinnig in een diepe la moeten kunnen parkeren. Ik bedoel hij is cum laude afgestudeerd in Civil Engineering en heeft een PhD in Policy Analysis – beide te Delft. De tweede verklaart trouwens het brilletje waarmee je zelfverklaarde intelligentsia net zo herkent als je radicaliserende moslims herkent aan hun baardje.

Goed dan volgt dus:

However, internal climate variability creates irreducible uncertainty in the projected future trends in snow resource potential, with about 90% of snow-sensitive basins showing potential for either increases or decreases over the near-term decades. Our results emphasize the importance of snow for fulfilling human water demand in many NH basins, and highlight the need to account for the full range of internal climate variability in developing robust climate risk management decisions.

Ja nee kijk! Dat is echt Hollands glorie. Dat is echt het neusje van de zalm van vaderlandse wetenschap en geleerdheid. Hoe zou iemand het wagen dergelijk onderzoek als Cargo Cult Science weg te zetten? Nee die man verdient een bonus en moet vooral financiering krijgen om de overige 140 landen van de aarde te bezoeken nadat hij op zijn CV zo trots verklaart 55 landen te hebben bezocht. Want Richard Tol zegt al:

I’m skeptical of the entire UN climate treaty process. The UN climate summit will ultimately prove to be a futile effort and achieve nothing more than sending people to Paris for no apparent reason other than to keep these people well-travelled.

De vorige keer dat ik iemand beledigde die ik eigenlijk helemaal niet kende en advocaten uitnodigde een smaadproces te starten ging het om de in 2013 overleden archeoloog Willem Willensen (zie artikel). Ik noemde de man ronduit een nazi maar voegde er wel aan toe dat ik dit metaforisch bedoelde met Willems slechts als een fictieve figuur in een algemene trend. In plaats van een brief van een advocaat kreeg ik een telefoontje van een van de directe betrokkenen in het posthume schandaal rondom Willemsen. Hij was stomverbaasd hoe goed ik Willemsen had gekenschetst aangezien in het wereldje het instituut van Willemsen ook echt al jaren steevast een naziclub bleek te worden genoemd. En die club was in eerste aanleg ook opgezet door de Duitsers tijdens de bezetting.

Tja dan wordt je een beetje overmoedig en grijp je bij zo’n Arjen Y. Hoekstra (door die Y is elke kans op Google-anonimiteit voor deze man toch verkeken) toch de kans om ook aan de hand van dit specimen een metafoor of laten we zeggen een archetype te illustreren. Kort samengevat is het:

Een politiek geëngageerde linkse of linksliberale of groenrechtse (=links) natuurwetenschapper met bovengemiddelde communicatievaardigheden die, meeliftend op het maatschappelijke tij en heulend met de milieubeweging, die eigenlijk niets kan maar die met cargo cult science toch een carrière bouwt en daarmee zijn genetische en culturele voortplanting veiligstelt.

Over die genetische voortplanting maak ik me dan nog niet eens zo’n zorgen, want kinderen zijn plooibaar. Die culturele voortplanting is wel zorgelijk want je krijgt dan al gauw een nest van brildragende wijsneuzen die later de wereld gaan bevuilen à la:

GTY_hillary_clinton_jef_140620_16x9_992

Misschien is dat eigenlijk wel een betere metafoor voor de aarde dan een ruimteschip. De aarde als nest. Als broeinest. En dat filosofische nestbevuiling (oftewel misantropie) de eigenlijke bedreigende milieuvervuiling is. Laat me afsluiten met moederlijke complimenten aan Arjen Hoekstra. Als je mijn zoon was en ik een burgertrut zou ik apentrots op je zijn. En als je mijn schoonzoon was en ik een domme gans zou ik mijn dochter complimenteren met haar keuze te paren met een hoger exemplaar van de menselijke soort. Ik hoor het haar zeggen: “Je hebt het keurig gedaan jongen. Ik ben zo trots op je!”

Nee elke man die zich als jongvolwassene niet eigenhandig heeft los gekapt van de navelstreng met zijn moeder (want dat eerste knipje van pa is nog lang niet de bevrijding) is eigenlijk een watje. Een brain slave….

Of zo…

Toen ik na mijn studie mijn baan bij Pier Vellinga na 3 dagen opgaf kapte ik de navelstreng met mijn moeder zelf door! Ik werd skileraar en bleef dat jarenlang doen. Ze heeft het me nooit vergeven.

Lekker gewerkt gisteren! ;-) PS Was eerste keer

Posted by Hajo Smit on zondag 15 november 2015

En zo pak je bij het journalistiek prozaïsch beheerst en treffend besmeuren van je tegenstanders meteen ff een stukje zelfprofilering mee. Ik lijk Donald Trump wel. Vrijheid van meningsuiting toch? Ik blijf graag binnen de wet.