...

…als je geviscrimineerd wordt – als crimineel behandeld door de overheid- mag je in opstand komen

George Orwell was met 1984 slechts 31 jaar te vroeg, als we het Brusselse (anti-)visserijbeleid zien dat voor 2016 op de rol staat. Kijk maar: Wanneer je ondermaatse vis vanaf je kotter teruggooit en aan de meeuwen/zeehonden voert/aan het zee-ecosysteem teruggeeft, dan mag het geen diervoeding heten van Brussel en het Ministerie van Economische (…..) Zaken. Sterker nog: dan komt de Voedsel en Waren-Gestapo je op de bon slingeren.

Maar als je jonge schol die anders overleefde eerst doodt, dan invriest of koelt tot aan de afslag, vervolgens aan wal dumpt en tot vismeel laat vermalen, dan heet het op papier plots wel diervoeding en gehoorzaam je de wet.

Sterker nog.  Dan ben je heel ecologisch bezig. Aldus onze overheid, en de regulering van de aanlandplicht voor bijvangst.

Is dit 1984? Nee 2015
Zie daar de ecologische ‘winst’ van de Brusselse aanlandplicht voor bijvangst (Discardban), waarmee Sharon Dijksma BV onze kottervisserij aan de bedelstaf brengt.

Bijvangst, dat is bij de tongvisserij, ons belangrijkste onderdeel vooral ondermaatse (=jonge) schol, waarvan tenminste de helft na terugzetten zou overleven. Een visser stuurde mij de waanzinnige voorschriften waar zij aan moeten voldoen, die afdoende bewijs zijn dat de aanlandplicht NIETS met ecologie te maken heeft. Zoals ook Jochen Depestele van het ILVO al in zijn proefschrift toonde.

Voortaan belandt ondermaatse schol die je anders terugzette/weer vrijliet in ‘categorie 3’- niet voor menselijke consumptie. Daarvoor zijn dan de volgende bestemmingen

Wat kun je met CAT3 ( DISCARDS)
1. Verbranden
2. Vuilnis
3. Dierenvoedsel
4. bemesten / inkuilen
5. biomassa stoken

Als een zeehond je over boord gezette jonge schol eet mag het geen diervoeding heten, dan is de visser strafbaar....

Wanneer je ondermaatse schol als afval op de wal dumpt en diervoeding van maakt heet het diervoeding. Als een zeehond je over boord gezette jonge schol eet mag het geen diervoeding heten, dan is de visser voortaan strafbaar….

Dus we herhalen:

Je moet nu van Brussel en onze Totalitaire Bureaucratie eerst dekruimte en vriesruimte voor bijvangst inruimen, ten koste van maatse vangst waarmee je geld verdient. Voor bijvangst die niets oplevert. Die bijvangst van schol die anders vrolijk had doorgezwommen in de Noordzee (tenminste 50 procent overleeft), die mag dan als vuilnis gedumpt worden aan wal, hij mag verbrand worden, als mest gebruikt worden, in zo’n klimaatoven gestookt worden.

Zolang de meeuwen en zeehonden er maar niet mee vandoor gaan, want dan ben je strafbaar en komt de Gestapo aan boord om je te beboeten.

download1

De rechtvaardiging van dit beleid was dat dit ecologische winst zou opleveren. Wat natuurlijk onzin is, lees het proefschrift van Jochen Depestele (ILVO) en de Discardguide van de SWNM, maar ook de studie van de Universiteit van Strathclyde.

1984? We liggen voor 2020 aardig op schema
Denkt u ook wat ik denk? Dat we in een totalitaire bureaucratie zijn beland, waarover zelfs George Orwell van verbazing van zijn stoel was gegleden. En weet u wie dit beleid in 2011 heeft belobbiet in Brussel, met subsidies van het Ministerie van Economische Zaken? Christien Absil van MSC-promotieclub de Good Fish Foundation en Stichting de Noordzee, en andere ‘groene’ clubs, die ‘verduurzaming’ van visserij als eufemisme gebruiken om de Noordzee visserijvrij te maken/tot 1 groot zeereservaat.

Apocalypse Jeroen Bosch verbeeldt toekomst visserij volgens Brussel/Ministerie van Ton IJlstra

Apocalypse Jeroen Bosch verbeeldt toekomst Nederlandse kottervisserij volgens Brussel/Ministerie van Ton IJlstra

 

Pappen en Nooitgedagt houden
Wanneer vissers werkelijk nog 1 seconde geloven dat overleg of praten met de overheid/milieubeweging ook maar enige zin heeft, het is mij best. Maar het resultaat van dergelijk wensdenken a la Nooitgedagt zie je nu op je bordje komen. Alleen opstand kan jullie ondergang voorkomen.

We zijn dusdanig door eenzijdige Greenpeace-propaganda gebombardeerd, dat de visserij het frame kreeg van milieucrimineel die de zee ‘leeg vist’. Wat onzin is; de belangrijkste bestanden waarop onze kottervisserij zich richt als schol en tong bevinden zich ver boven of rond MSY (maximaal duurzame vangst), aldus de ICES. Ook de bewering dat kottervisserij in de woelige Noordzee de bodem zou verwoesten is onzin, zo schrijft visserijbioloog Dolf Boddeke hier.

Maar oh nee, het is ook zo: wie kritiek op doorgeschoten milieu-waanzin heeft, die spant samen met de industrie… het is ook zo.

Er is wel een ‘omnibus’-verordening bedongen, dus dat deze regels nog niet gecontroleerd worden. Als lokkertje om niet direct totale opstand uit te lokken. Maar dit is wel wat onze overheid over de visserij wil uitstorten, met tonnen euro’s verlies per kotter. Je reinste viscriminatie!

Welk probleem lost de discardban op? Het volume bijvangst is dankzij een krimp van de visserij met de helft sinds de jaren ’80 al gehalveerd. Er is geen enkele reden voor dit beleid, behalve dat het bepaalde lieden bij overheid en milieuclubs een goed gevoel geeft over zichzelf. Inderdaad: bij de moraal-loze vijand, tegen wie je nu de morele plicht hebt om op te staan. Als je een vent bent. Als je een pussie bent, blijf lekker in je comfort zone afwachten tot deze je gevangenis wordt.

En lang leve het vrije woord dat ik dit nog kan schrijven. Het zal niet lang meer duren of de mening-Gestapo staat hier aan de deur.