Screen Shot 2015-11-25 at 17.04.47

Men wil graag roepen dat je rechts rabiaat moet zijn als je de misantropische schuldparasieten van de milieubeweging van kritiek voorziet. Dat is natuurlijk onzin, je hoeft enkel op BEWIJS af te gaan en een GEZOND STEL HERSENS te hebben: zoals humanist Brendan O Neill van Spiked Online vandaag in Knack.be, waar hij gehakt maakt van de achteruitgangsgelovigen van de klimaattoppen. Hij wil juist per mens een zo groot mogelijke voetafdruk. Mijn broeder in ecomodernisme Marco Visscher vertaalde zijn tirade tegen misantropische milieufanaten, Brendan O’ Neill rules!

Al die Klimaattoppen gaan de crisis van politieke visie niet oplossen; ze onderstrepen die crisis juist. Terwijl onze leiders zich openlijk teleurgesteld uiten over het gebrek aan “een gevoel van urgentie” over klimaatverandering bij het grote publiek, keert het grote publiek zich af – en terecht. Want “het grote publiek” – de zwijgende meerderheid met belangrijker dingen aan het hoofd dan urenlang twitteren – ziet zo’n dure Klimaattop als zonde van het geld. Iedere keer zeggen ze tegen opiniepeilers dat klimaatverandering niet het belangrijkste probleem is, maar er wordt toch niet geluisterd.

Het democratisch tekort – de gáááhááápende kloof tussen de heersers en degenen namens/over wie zij heersen – zal niet worden opgelost door met andere hotemetoten interessant te lopen doen tijdens chique conferenties, waarvan iedereen met een hersencel weet dat ze niets zullen veranderen. We hebben een open en eerlijk debat nodig en een dosis gezond verstand. Iemand in de politiek met een beetje durf en visie zou ook prettig zijn.

Marco haalde O’ Neill afgelopen september al naar de Balie, en ik berichtte daar toen al over. Wij plugden het Ecomodernisme en Maarten Keulemans van de Volkskrant schreef al een keurig stuk daarover, na zijn interview met Ted Nordhaus.

De oude milieubeweging dient met wortel en tak uitgeroeid, zodat een nieuwe het stokje kan overnemen. Het kan soms lijken, alsof de hele wereld verdwaasd is. Maar nee, dat betreft alleen de mediasukkels bij de Nationale Propaganda Organisatie (NPO/Publieke omroep). Daarbuiten zijn er vele intelligente schrijvers en journalisten actief. Hoera!

O’ Neill bevestigt mijn eerdere  blogs. Zonder een referentiekader van een denktraditie en de overtuiging dat je tot objectieve waarheden kunt komen, lul je wat in de ruimte. En omdat O’ Neill weet waar zijn Abraham de mosterd haalt, schrijft hij geen postmoderne flauwekul.