Hebbes

Hebbes

Kijk, het is een begin maar wel de weg te gaan. De Pew Charitable Trust is trouw financier van groene visserijpest-clubjes. Het bracht dit voor jaar een rapport uit ‘Turning the Tide, ending overfishing in North Western Europe‘, met de voor ingewijden bekende strekking: de zee zou steeds verder worden leeggevist enzovoort. De zinsnede ‘Turning the Tide is door milieuclubs als Greenpeace en WNF steeds gebruikt in campgnes in Brussel tegen visserij.  Europeche brengt nu eindelijk een weerwoord naar buiten, waarin ze het volgende schrijven:

The unambiguous view of the scientific community has been clearly stated, most recently at the State of the Stocks Seminar in Brussels:

“Over the last ten to fifteen years, we have seen a general decline in fishing mortality in the Northeast Atlantic and the Baltic Sea. The stocks have reacted positively to the reduced exploitation and we’re observing growing trends in stock sizes for most of the commercially important stocks.

For the majority of stocks, it has been observed that fishing mortality has decreased to a level consistent with Maximum Sustainable Yield (MSY) – meaning levels that are not only sustainable but will also deliver high long term yields.”

(Eskild Kirkegaard, Chair, ICES Advisory Committee)

Zit daar 1 woord Chinees bij? Zo simpel doe je dat, in plaats van alles maar over je kant te laten gaan en zwakte te verkopen als ‘diplomatie’. Overigens was 1 eis van de milieuclubs DAT bestanden voor 2015 op MSY zouden komen. Dus iets dat ook in het belang van vissers kan zijn, die enkel aan hoge besommingen denken in plaats van ook hun verstand te gebruiken. In een betere wereld zou je groene clubs hebben die zich bij de feiten hielden, en die zo een kritisch tegenwicht aan de visserij-industrie konden bieden. Er kan immers altijd wel wat beter.

Maar helaas…