Wat gaat Nederland doen met zijn Europees voorzitterschap?

EU Voorzitterschap_0
Overlopend van goedheid en alweer kortgesloten van de ratio moedigde mutti Merkel de vluchtelingen aan naar Duitsland te komen. Het duurde maar even voor de realiteit toesloeg. Zoals vaker botsten goede bedoelingen, ondoordacht ingegeven door emotie van het moment, keihard op de grenzen van de werkelijkheid. Het gevolg is prikkeldraad in Europa, iets wat Duitsland vast niet in gedachten had als resultaat van hun inzet. Zij hadden zich de ‘wiedergutmachung’ met Europa heel anders voorgesteld.

Het verdrag van Dublin was duidelijk over het bewaken van buitengrenzen, maar afspraken blijken vaak niet te werken in Europa. Dat ging ook al niet met de Maastricht normen die budgettaire discipline zou moeten regelen. Al snel braken de twee leidende mogendheden Duitsland en Frankrijk zelf die afspraken. Het management-adagio ‘leading by example’ werkte, alleen werd er een heel slecht voorbeeld gevolgd.

Een paar jaar later bleek Griekenland met de cijfers te knoeien en nog wat later gingen de eerste miljarden richting zuiden. En kwamen vooral in de zakken van banken terecht, soms zelfs in de zakken van de privé eigenaars van die banken die hun familiekapitaal veilig in Zwitserland gestald hebben. Leading by example en kritiek op Europa mag niet.

Problemen, hoezo problemen?
Tja, wat is nu HET probleem van Europa. Er zijn nogal wat probleempjes. We hebben inmiddels een rampzalig onbetaalbaar energiebeleid dat ervoor zorgt dat onze industrie niet meer competitief is. Europa is bang voor ‘carbon-leakage’ maar zou nog veel banger moeten zijn voor ‘investment-leakage’ die nu al volop plaatsvindt. Onze EUlite blijft maar zeggen dat ‘de crisis’ voorbij is, maar ondertussen blijft de economie kwakkelen en blijven we maar belasting-euro’s in de markt pompen.

Greece_EU_open_door-copy-714x450En met diezelfde euro, de trotste munt van ‘het EU project’, zijn er ook nog wel wat probleempjes. Griekenland wordt even overstemd door de vluchtelingencrisis, maar hangt met de euro structureel in de touwen, ondanks dat Europees gezichtsverlies voorlopig nog even voor een lief prijsje voorkomen is. En Portugal, Italië en Frankrijk staan klaar met nieuwe euro-ellende.

De vergeten geopolitiek
De huidige vluchtelingencrisis toonde aan dat de ‘gordel van onzekerheid’ ook een echt probleem was. Holslag publiceerde zijn boek begin vorig jaar en kort daarna later viel Rusland de Krim binnen. Inmiddels voert Poetin de druk nog verder op. Hij is zijn geopolitiek niet vergeten, integendeel. En inmiddels wordt Europa ook overstroomd door vluchtelingen uit nog een ander deel van die gordel van onzekerheid en zitten wij met een uitgekleed militair apparaat waarvoor Holslag al waarschuwde.

Pardon, niemand voorzag het?
Ik was onlangs bij een lezing van Herman van Rompuy die zich goed laat belonen om in lezingen zijn Europese droom te verkopen. Hij besprak uiteraard ook de problemen maar bleef telkens maar zeggen: ‘Nobody foresaw..’. Maar velen voorzagen al die problemen wel degelijk, de EUlite wil het alleen niet zien of horen.van-rompuy2

En dat is ook precies HET probleem van de EU, het gebrek aan democratisch zelfreinigend vermogen. Alle genoemde problemen zijn het gevolg van jarenlang slecht of afwezig beleid dat gericht is op een Europees ideaalbeeld dat totaal niet aansluit bij de werkelijkheid. Europa wil zijn dwalingen niet zien of horen. Europa speelt een steeds bescheidener rol in de wereld en is allang niet meer leidend. Dat is kennelijk een bittere pil en de EUlite kan dat niet accepteren.eu boom

Leidend of lijdend op milieugebied?
Krampachtig houdt ze zich vast aan haar laatste strohalm door zichzelf en anderen voor te houden dat ze leidend zijn op milieugebied. De EU probeert dat op wereldniveau af te dwingen via de VN, maar de VN is uitermate ongeschikt om anderen een wil op te leggen. Als je wat dwingends wil, zoals de EU die altijd gaat voor ‘legally binding’, dan sta je al achter in de onderhandelingen. Ik schreef al over de kwik Conventie waar de EU trots de victorie kraait. Maar dat is de buitenkant.

Kijk je naar de inhoud dan zie je dat China, een van de grootste kwikvervuilers (o.a. door steenkool-emissies), zodanig onderhandeld heeft dat de Conventie haar economisch beleid geen strobreed in de weg legt. En ondertussen scharen ze zich in de VN bij de club van ‘ontwikkelingslanden’ (de VN rekent dat uit per hoofd van de bevolking) die de EU als tegenprestatie voor de ondertekening van de Conventie vraagt te betalen om de vervuiling aan te pakken. Zo zal dat in ‘Parijs’ ook gaan.

EU world-2Erkenning van de werkelijke positie en die als uitgangspunt nemen zou de beide EU-benen weer op de grond kunnen krijgen. De chemische industrie is een goede algemene graadmeter van de basale kracht van de economie. Leverde de chemische industrie van de EU in 1993 nog 32% van het wereld BNP, in 2013 was dit gezakt naar 17% en in 2030 zal het verder afnemen tot 12%.

Een bescheiden Europa dat weer van de burgers is?
Erkenning van die meer bescheiden rol en bouwen op de eigen kracht zou Europa sterker maken. De Europese welvaart is er gekomen mede dankzij democratische openheid en de wil vooruit te gaan met een open blik naar technologie en ondernemen. Dat moeten we weer herstellen om toekomstige welvaart te verzekeren, en een meer bescheiden Europa zou misschien kunnen helpen het vertrouwen van burgers weer wat te herwinnen.eu-2016

Misschien een mooie rol voor Nederland als zij per 1 Januari 2016 het halfjaarlijks voorzitterschap van de EU in handen krijgt. Elk land dat EU voorzitter wordt probeert er wat van zijn nationale kenmerken in te verwerken.

Misschien met Nederlandse nuchterheid de werkelijke problemen onderkennen, deze met Nederlandse directheid benoemen en vervolgens met Nederlands gezond boerenverstand werkende oplossingen voor die problemen implementeren?

 

Door | 2015-11-01T00:51:59+00:00 1 november 2015|45 Reacties

45 Reacties

 1. Hugo Matthijssen 1 november 2015 om 07:30- Antwoorden

  Beste Dolf

  Je tekst:
  “Misschien met Nederlandse nuchterheid de werkelijke problemen onderkennen, deze met Nederlandse directheid benoemen en vervolgens met Nederlands gezond boerenverstand werkende oplossingen voor die problemen implementeren?”

  Waar zie je dit nog in Nederland ?
  Als ik kijk naar ons “milieubeleid” wat volledig gebaseerd is op schatting en modelberekeningen van het IPCC en uitgaat van een uit de lucht gegrepen klimaatgevoeligheid voor co2 zie ik geen nederlandse nuchterheid.
  Vervolgens worden onzin oplossingen bedacht voor een niet bestaand probleem zoals windmolens en zonnepanelen en neemt de rechtbank zonder een kritische noot de kretologie van Urgenda over.
  Er worden treinen besteld bij een firma die daar weinig kaas van gegeten heeft en de controle op de productie en levering vindt plaats op papier.
  We hebben een 2e kamer die met molentjes loopt en een 2e deltaplan gaat opstellen op basis van angstkreten over een stijgende zeespiegel terwijl de peilschalen tot nu toe geen enkele versnelling laten zien.
  Utrecht wil miljarden gaan uitgeven om “energieneutraal” te worden en wil daarvoor democratisch gestuurde oplossingen gaan inzetten.
  Wetenschap is concensus geworden en de regering denkt dat we straks jarenlang 1000 euro per gezin gaan betalen voor windmolens en aanverwante onzin.

  Sorry beste Dolf de nederlandse nuchterheid is met de vorige generatie in het graf verdwenen.
  Scholen zijn leuterclubs geworden en nog maar heel weinig onderwijzers weten wat rekenen is.
  Mijn kleinzoon krijgt een gefalcificeerde opwarmingstheorie als feit voorgeschoteld en moet die onzin in een repetitie reproduceren anders gaat hij niet over.

  Sorry beste Dolf de nederlandse nuchterheid is met de vorige generatie in het graf verdwenen.
  Scholen onderwijzen nu nauwelijks meer wat ook onmogelijk is als nog maar heel weinig onderwijzers weten wat rekenen is.

  • TINSTAAFL 1 november 2015 om 08:48- Antwoorden

   Eens met Hugo. Die Nederlandse nuchterheid is reeds lang geleden over de horizon verdwenen. Zowel het nepparlament als de regering ziet het Nederlands staatsbestuur als een opgang naar invloedrijke posities in de EU, met als lichtende voorbeelden Timmerfrans en Dijsselbloem waarbij de laatste bij zijn herverkiezing alle politieke trucs gebruikte die tot zijn beschikking stonden.

  • Janos73 1 november 2015 om 10:57- Antwoorden

   Jouw kleinzoon krijgt de vigerende theorie onderwezen, totdat de ” sceptici” het voor elkaar krijgen om de opwarming van de aarde op een andere wijze te verklaren blijft dat ook zo.

   Gelukkig maar anders komt er ook ruimte voor het onderwijzen van bijvoorbeeld creationisme en andere onzin.

   Dus aan de slag doe wetenschappelijk onderzoek en publiceer!

   • Luis in de Pels 1 november 2015 om 15:20- Antwoorden

    Janos Janos jongen de temperatuur op aarde verandert al miljoenen jaren waarom in hemelsnaam is de periode 1970 tm 2000 zo belangrijk dat we daar een verklaring voor nodig hebben en voor de rest niet?

    • Herman Vruggink 1 november 2015 om 22:53- Antwoorden

     Om redenen die je al 1001 keer zijn uitgelegd beste Luis maar het heeft niet zoveel zin om die te herhalen als alles het ene oor in en het ander oor uit gaat. Het geeft ook niet, Niet iedereen hoeft het in te zien. Blijf lekker geloven wat je wilt geloven. Wat was dat ook al weer? Een geheel ontkenner of denk je dat CO2 warming wel bestaat maar gering?

  • Dolf
   Dolf 1 november 2015 om 13:03- Antwoorden

   @Hugo, helemaal eens met je NL rampenlijst. Al net zo’n rampenlijst als die van mij over de EU; niet fraai allemaal. Maar die nuchterheid bestaat nog wel denk ik, jijzelf bent een goed voorbeeld. Het probleem is dat de macht momenteel aan de idealisten is, zoals ik hier probeerde aan te tonen: http://climategate.nl/2015/10/18/de-angstindustrie-is-erg-succesvol-daar-moet-je-bang-voor-zijn/.
   Daar gaf ik ook wat ontwikkelingen aan die veranderingen kunnen helpen, zoals het onbetaalbaar worden van het idealisme. Maar misschien moet er wel een bom barsten en komen de horden de straat op zoals Rypke schreef, wie zal het zeggen. Maar een aantal huidige machthebbers zullen wel van het toneel moeten verdwijnen voor verandering, zoals Tinstaafl met zijn link naar Dijsselbloem laat zien.

 2. TINSTAAFL 1 november 2015 om 08:41- Antwoorden

  Zoals Nigel Farage zegt over de policy van de EU : “De EU werkt niet dus de oplossing is nóg meer EU”….

  https://youtu.be/OaAmf7Qlijg

 3. matthijs 1 november 2015 om 09:57- Antwoorden

  Natuur ontstaat van onderaf, niet door een god van boven.
  Een samenleving is ook natuur en wordt ook van onderaf gemaakt. Elke sturing van bovenaf leidt tot lijden aan de onderkant.
  Met dat in gedachte, waarom kijk je dan nog naar boven voor oplossingen?
  Waarom überhaupt stemmen?
  Het leidt toch alleen maar tot ellende.

 4. dwk 1 november 2015 om 10:40- Antwoorden

  Excuses dit kwam onder het verkeerde draadje terecht:

  “Zou een site die zich ten doel heeft gesteld om klimaatnonsense te debunken eens kunnen ophouden om zich te profileren als een ultra rechts klaagblog? Jullie blijken niet eens in staat om de meerderheid van de VVD te overtuigen, hoe wil je dan ooit op links je successen gaan boeken?” Dixit Hans Erren.

  • Hans Erren 1 november 2015 om 11:21- Antwoorden

   Ook uitstekend van toepassing in dit topic, dank je dwk. Zo kan ik UKIP met de beste wil van de wereld niet als een middenpartij bestempelen, die zit toch echt rechts van de conservatives.

   • dwk 1 november 2015 om 14:15- Antwoorden

    Ik heb het je al eerder gevraagd, maar misschien moet je toch eens met een definitie op de proppen komen. De algemene connotatie bij het begrip ultra rechts is op z’n minst lichtbruin van kleur en roept maar al te gemakkelijk een beeld van extremisme op. Lieden dus die hun doelen desnoods met de inzet van geweld willen verwezenlijken.
    Nu kan het zijn dat je dat ook bedoelt, maar misschien ook niet. In het laatste geval is het handig als je eens op een rijtje zet wat er aan de argumentatie van Farage niet deugt.
    Niet zomaar iets roepen dus.

    • David 1 november 2015 om 20:50- Antwoorden

     Extreem links gebruikt geen geweld?

    • Erik 2 november 2015 om 00:51- Antwoorden

     De kogel kwam toch van links?

    • Hans Erren 2 november 2015 om 00:52- Antwoorden

     Kies maar DWK, hoe moet ik climategate noemen: conservatief-liberaal, nationalistisch-liberaal, euroskeptisch-conservatief?

   • dwk 2 november 2015 om 19:27- Antwoorden

    Hans Erren,

    Begin jij nu ook al van die fratsen uit te halen? Haaidediklaain is er niets bij vergeleken.
    Is het predicaat “ultra rechts klaagblog” opeens uit de voordelige najaarsaanbieding verdwenen?

    • Hans Erren 2 november 2015 om 20:01- Antwoorden

     Wat voor fratsen? Dat jij geen kleur durft te bekennen DWK?

    • dwk 2 november 2015 om 23:19- Antwoorden

     Hans Erren,

     Voor het blog en de andere bezoekers kan ik natuurlijk niet spreken. Mijn opmerking hierboven betreft het feit dat jij opeens het epitheton ultra rechts uit je meerkeuze wegliet.

     Als ik me goed herinner heb ik je al helemaal aan het begin van ons schermutselingetje laten weten dat ik genoegen neem met het predicaat conservatief. Ik heb dat – ook lang daarvoor -meen ik wel uitgelegd. Dat is dus prima. Ook in de termen liberaal, eurosceptisch en tot op zekere hoogte nationalistisch kan ik mij wel vinden. Ik “beken dus kleur” als je het zo noemen wilt, maar dat zou toch geen verrassing voor je moeten zijn?

     Maar als ik het goed begrijp ben jij van mening dat mensen die vanuit die respectievelijke standpunten de wereld in kijken onder ultra rechtse vlag varen. Het spijt me, maar dan spoor je niet. Ultra rechts! Dan denk ik aan glasgerinkel, brandende de boeken, klakkende laarzen en AZC’s die in de fik gaan. Dan trap je iedere discussie dood; geheel in de lijn met die zogenaamde middenpartij van Pechtold.
     Referendum over Oekraïne? Dan Putinvriendje. Dat werk. Wenkbrauwen fronsen over de grote instroom van vluchtelingen: dan racist. Dat werk. Bedenkingen bij het verzinsel van de alles slopende klimaatverandering? dan bent u zelf een sloper en medeverantwoordelijk voor de dood van miljoenen. Dat werk.
     Het is de truc waarmee D66 bij “beschaeft” Nederland zijn zetels binnenhengelt.

     Vandaar nu van mij, speciaal voor jou om eens flink op te kauwen de stelling van de dag:

     De dood van Fortuyn was een nachtmerrie voor D66.
     De opkomst van Wilders een zegen.

     D66 stemmen … het is een spotgoedkope ticket naar salonfähigkeit.

    • Hans Erren 2 november 2015 om 23:50- Antwoorden

     goed dan conservatief-liberaal, nationalistisch-liberaal, euroskeptisch-conservatief, it shall be.

     Not my cup of tea dus. Je preekt voor eigen parochie.

  • Ivo 2 november 2015 om 07:35- Antwoorden

   Kunnen we niet gewoon sceptisch zijn (en blijven) ten aanzien van alles en iedereen? Niets geloven maar onderzoeken. Wetenschap is niet links of rechts. Op dit blog kiezen we geen politieke kleur, soms ondersteunen we een standpunt dat GroenLinks ook heeft, soms een standpunt van de PVV of VVD. Niet vanwege de politieke kleur, maar vanwege de inhoud. Ik ben liever ultra-eigenwijs dan rechts of links 😉

  • Matthijs 2 november 2015 om 10:07- Antwoorden

   Links, rechts,..
   Divide et impera
   Het gaat om vrijheid v.s. onvrijheid
   Voor wetenschappers zou ik de filosofie maar weer eens induiken.

 5. dwk 1 november 2015 om 11:31- Antwoorden

  Hans, tijd voor wat luchtigheid op deze stralende zondagmorgen.

  Maar misschien heb je ook wel gelijk en zijn de duistere krachten van het Westerse grootkapitaal overal aan het werk zonder dat we er erg in hebben.
  Ik zag gisteren namelijk een reportage over (wat anders) aanlandende vluchtelingen op het voormalige vakantie-eiland Kos. Hartverscheurende beelden waaruit moest blijken dat de officiële instanties daar bijna geheel afwezig zijn. Nou ja, een maand geleden zagen wij weer in een andere uitzending dat onze eigenste Lord of the Ring Frans Timmermans daar poolshoogte kwam nemen en n.a.v. dat bezoek de radeloze Kossenaren voor Ultra Rechts tuig uitmaakte. Waar hebben we dat eerder gehoord?
  Maar lieve mensen daar gaat het nu allemaal niet om.
  Mijn aandacht werd ditmaal getrokken door een verkleumde jongeman die weggedoken in de kraag van zijn doornatte winterjas stond te wachten op verdere “processing” …. met een wollen Unox IJsmuts op zijn knar. Is hier nu sprake van een campagne van snoeiharde, nietsontziende varkensvleeskapitalisten of is het gewoon een studentengrap?

 6. Dolf
  Dolf 1 november 2015 om 13:19- Antwoorden

  @hans @dwk: doelstelling van het climategate.nl vrijdenkersplatform voor alle gezindten: ONTHULLEND OVER NATUUR, MILIEU, WETENSCHAP, ENERGIE & ECONOMIE
  Geen idee waar dat ultra-rechts vandaan komt, het is ‘in the eye of the beholder’ vrees ik.. Ik ben al jaren (breed) zwevende kiezer en zie mezelf nog niet gauw ergens aanmeren. En waar je Farage in het politieke spectrum plaatst interesseert me totaal niet, maar wat hij zegt (en hoe hij het zegt) wel. In de link van Tinstaafl genoot ik nog het meest van de gezichten van Merkel, Hollande en ook eventjes van ‘den Guy’. Hoe kijkt de zittende macht als deze frontaal aangevallen wordt met de waarheid.., alweer lichtpuntjes op deze prachtige dag.
  Maar nu eventjes iets belangrijks: de pomp van mijn vijver schoonmaken zodat hij weer wat meer peut heeft om de winter door te komen!

 7. dwk 1 november 2015 om 14:14- Antwoorden

  Beste Dolf,

  Goed lezen wat er staat: “dixit Hans Erren”.

  Dat zit zo: ik word hier al enige tijd door Hans achterna gezeten omdat mijn mening hem niet zint. Hij is het helemaal zat met mij en inmiddels heb ik het op de schaal van Erren al geschopt tot Ultra recht-mens terwijl ik een paar weken geleden nog een gewoon een ontevreden conservatieve klager was die in het buitenland woont en daarom volgens Hans Erren geen kritiek mag hebben op het Nederlandse (en gek genoeg ook niet op het Europese) politieke bedrijf.
  Niet dat Hans Erren zijn kwalificaties verder met argumenten onderbouwt. Het blijft bij schamel gescheld en uitspraken als: Als het je hier niet bevalt, dan donder je toch op naar Rusland.
  Erg fraai is het in elk geval niet en deze retorische praktijk staat haaks op wat Hans Erren in de gedachtewisselingen over nulpuntnulnulnultwee graad opwarming (ook erg belangrijk hoor) aan fatsoen en dergelijke van zijn opponenten verlangt.
  Die mening (mijn mening dus waar Hans Erren over struikelt) komt voor een groot deel overeen met wat jij hierboven schrijft en dus leek het mij aardig om zijn laatste, weinig inhoudelijke commentaar er even onder te plakken. Tot zover het misverstand.

  Wat jouw stuk zelf betreft eerst maar eens eh t volgende: Jij noemt het gebrek aan democratische besluitvorming en controle als hoofdoorzaak voor de zwakke bestuurlijke prestaties van de EU. Dat ben ik met je eens, maar er is nog iets en daar heb ik al heel vaak op gewezen. Er bestaat gewoon GEEN uniform Europees belang op welk dossier dan ook. Daar komt nog bij dat de noodzakelijkheid van een Europees machtsblok gewoon als pretekst uit de dikke duim is gezogen. Wij zien momenteel bovendien dagelijks dat machtspolitiek niet bepaald iets is waar we goed in zijn. Kijk eens hoe Merkel in de luren wordt gelegd door Ankara! Het is gewoon bespottelijk. Maar ondertussen worden alle Europeanen in Oekraïne met dat verhaaltje voor het Amerikaanse karretje gespannen alsmede voor het karretje van de grootindustriële vrindjes van Guy Verhofstad.

  Zo nu ga ik even wat onnuttige dingen doen. Namelijk een stukje fietsen. Het nuttige ligt al voor een flink deel achter mij: de houtkachel schoongemaakt, de bierleiding gespoeld, 30 man ontbijt verzorgt en afgewikkeld (ontbijtjuffrouw was ziek), momenteel druppelt de laan van de dierenarts binnen voor de brunch ter gelegenheid van hun jaarlijkse straatfuif maar dat laat ik lekker over aan de hulptroepen.

  Met de ultra rechtse groetjes,
  DWK

  • Dolf
   Dolf 1 november 2015 om 14:53- Antwoorden

   @dwk, dank voor de verduidelijking, mijn inhoudelijk commentaar was ook meer gericht de tekst van Hans, zoals je terecht meldt.
   Dat indelen in hokjes waar anderen ook weer andere gedachten bij hebben is voor mij volkomen nutteloos en contra-productief voor constructieve discussies.
   En ja, het gezamenlijk Europees belang.. Ik heb al eens geantwoord dat ik steeds minder gezamenlijks kan bedenken hoe meer ik erover nadenk.. Ik ben dan ook voor een verregaande nationale beleidsverantwoordelijkheid (zo dicht mogelijk bij de burgers) en enkel dat op een hoger niveau dat daar ook echt thuis hoort.
   Dan worden de culturele verschillen een sterkte en geen zwakte zoals nu in de eenheids-euro die lang niet iedereen past.
   Maar voor mij is het toch een feit dat er een wereldtoneel bestaat en dat de EU daar ook een rol moet spelen, dus daar zijn toch gezamenlijke belangen. Maar toegegeven: het blijft zoeken wat dat is en hoe dat te regelen. Intussen lijkt de EU zijn hand wel grof overspeelt te hebben qua gezamenlijkheid met een averechts effect..

   Ik had vrijdagavond een fantastische nutteloze avond; met bijna 50 man een Italiaanse 6-gangen maaltijd en daar verschillende wijnen bij om zelf de combinaties te kunnen testen. Zelf experimenteel vaststellen dus, een geweldige vondst! (zou er graag over bloggen :))
   En de hele levendige avond lang praatten de ervaringsdeskundige Vlamingen enkel over eten en drinken. De woorden ‘vluchteling’ of ‘EU’ heb ik niet horen vallen!

 8. Turris 1 november 2015 om 19:58- Antwoorden

  UltraRechts onttrekt zich aan de democratie en gebruikt geweld (zoals ook UltraLinks). De rest zijn democratische partijen in NL. Het zijn de “bruinhemden”, Motorclubs, Voetbal-Hooligans en criminele bendes, die zowel rechts als links fascistisch denken en de democratie willen opdoeken voor een dictaat-regiem. Feitelijk is buiten dit beperkte anarchistische zooitje niet/ nauwelijks UltraRechts en UltraLinks. Als er meer zouden zijn, zijn ze in ondergrondse cellen, en die worden door de AIVD/MID in de gaten gehouden. Zo is EU-sceptisch niet Rechts of Links. Zo is IPCC/AGW scepsis zowel Rechts als Links, idem voor IPCC/AGW alarmisme . Er zijn géén ultra politieke partijen in Nederland, want zelfs Wilders is onderdeel van de democratie. Demoniseren naar Ultra is echter een heel ander chapiter in onze democratie, daar zijn D66 en GroenLinks excellent in. Waarvan akte Hans!

 9. G.Deckzeijl 2 november 2015 om 07:41- Antwoorden

  Zie mijn laatste comment.
  De nieuwe (kuch) staatssecretaris op Infrastructuur wordt zo goed als zeker deze week geïnstalleerd…
  Vlak na het aftreden van W.Mansveld kwam S.Dijksma in beeld.
  De Telegraaf schreef dat ze breed inzetbaar was.
  Zelden een treffender metafoor onder ogen gekregen.
  http://fubar.mobi/2014/01/26/martin-sommer-wie-bewaakt-de-bewakers-van-het-energieakkoord/comment-page-7/#comment-24564

  • Turris 2 november 2015 om 16:01- Antwoorden

   Linksdraaiende Haarlemmerolie?

 10. Leo Bokkum 2 november 2015 om 20:23- Antwoorden

  Het onberekenbare links/rechts gedrag van onze politici doen mij denken aan de rijlessen van mijn moeder die haar instructeur tot totale wanhoop kon drijven:
  “Hier linksaf mevrouw.”
  …….????….
  “Andere kant links graag!”

  En omdat onze politici al niet meer weten wat links of rechts is, snap ik niet waarom er op dit blog nog mensen over strijden. Zonde van de tijd & energie.

 11. Turris 2 november 2015 om 22:37- Antwoorden

  DWK en Erren gaarne met elkaar bashen stoppen, is contraproductief. Over de malversaties en misstanden in de klimaatwetenschap, politieke subsidieering van klimaatalarmisme, de ineffectiviteit van klimaatbeleid, het verknoeien van tientallen miljarden aan duurzaamheidbeleid zijn jullie het eens. De politieke partijkeuze blijkt verschillend. Een IPCC-AGW-sceptische D66-er lijkt mij overigens wel een spagaat van aanzienlijke breedte.

  • dwk 3 november 2015 om 01:21- Antwoorden

   Turris,

   Ik heb zojuist de strijdbijl begraven, want ik kreeg inderdaad plaatsvervangend pijn in m’n lies: een beetje rondhangen op een blog waar ze jouw kuppuftie niet schenken en als lukewarmer stemmen op een partij die de decarboniserende verlossing predikt. Een partij bovendien de D waarvan in de praktijk een schamel Doekje voor het bloeden is. Brrrr.

   • Hans Erren 3 november 2015 om 07:58- Antwoorden

    Ach dwk ik merk hier dat het ene alarmisme met het andere alarmisme wordt bestreden, de conservatief liberale heilstaat wordt gepredikt tegen het klimaatalarmisme.

    Maar waarom willen al die vluchtelingen toch allemaal naar dat perfide socialistische scandinavie?

    En een sneer uitdelen noem ik geen strijdbijl begraven, jokkebrok.

 12. Hans Erren 2 november 2015 om 23:02- Antwoorden

  Hoe lang denk je dat de gemiddelde jooplezer hier blijft hangen? Die ziet de vooroordelen bevestigt en klikt dan heel snel weer weg, die leest niet eens de wetenschappelijke argumenten. Ik kom met steeds meer tegenzin naar dit blog vanwege het politieke vaandelzwaaien, denk je dat ik mijn collega’s de kritische verhalen laat lezen. Wie denk je te overtuigen? Wie is je doelgroep?

  • Turris 3 november 2015 om 08:16- Antwoorden

   Jooplezers komen hier nog niet, of ze hier ooit komen is maar zeer de vraag. Op Joop.nl (VARA) is politiek vendelzwaaien speerpunt no1. Bij Fransceco van Joole regeert de politieke leugen. Toch is climategate op / via facebook een meer indringend medium dan de website en bereikt steeds meer volgers. Ik heb nooit begrepen waarom een publieke omroep vereniging een politieke website moet hebben. VARA beweet, dat Joop.nl van de abonnementsgelden en niet van de rijkssusbsidie aan de VARA wordt betaald. Dat is misleiding van financiele stromen binnen de VARA.

  • dwk 3 november 2015 om 08:29- Antwoorden

   Waarschijnlijk net zo kort als ik op joop.

   Doe toch niet zo zuur man. Als het erop aankomt relativeer ik het hele leven kapot. Aan het eind van de rit zal dan ook blijken dat onze kinderen het heel goed zonder jouw en mijn geouwehoer kunnen stellen.

   Bovendien: ik kreeg laatst tijdens een tijdens een gemeenteraadsvergadering het verbloemde verwijt dat ik zo weinig voor het locale leven doe. Parbleu! Ik verwelkom jaarlijks duizenden gasten “aus aller Welt” in dit voorheen hotelloze koeiendorp. En zo is het ook met climategate.nl.
   Ik heb hier namelijk fans net als jij. Ik ben al jaren lang fan van Hans Erren.
   Cheer up man. Denk aan de woorden van Hajo, dat het ook een vorm van entertainment is.
   Ik klink dan weliswaar vaak als dominee maar ben gewoon een hofnar. Een ultra rechtse clown zul jij zeggen. Ook goed.

   Soep moet je een beetje laten afkoelen. Zure druiven: laten hangen.

 13. dwk 3 november 2015 om 08:06- Antwoorden

  Om het “heen en weer” tussen Hans Erren en mij op een waardige en toch ook vrolijke manier af te ronden wil ik besluiten met een aardige weddenschap.

  Wedden dat binnen nu en vijf jaar onder druk van voortschrijdende Europese wet- en regelgeving ongemerkt licht conservatieve, liberale, eurosceptische alsmede nationalistische trekjes Hans’ denken over “mens en maatschappij” zijn binnen geslopen.

  Mocht Hans op 1 november 2020 nog helemaal “clean” zijn dan krijgt hij van mij een fijne fles vino sovvenzionato uit de Italiaanse wijngaarden van Guy Verhofstad. Mocht tegen die tijd het nuttigen van alcoholische dranken op het Europees continent reeds geheel verboden zijn dan wordt het een fles vers druivensap uit eigen tuin.
  Ik hoor wel wat daar tegenover staat als ik win, als het maar niet iets is met zure druiven.

 14. TINSTAAFL 3 november 2015 om 09:15- Antwoorden

  Ik ben een beetje verbaasd over de houding van Hans Erren in deze discussie. Als het over het klimaat gaat vindt alles in alle redelijkheid plaats, maar als het over de politiek gaat wordt iedereen die anders dan hij denkt onmiddelijk in de ultra rechtse hoek gegooid. Dit is hetzelfde wat de alarmisten doen die iedereen die anders denken deniers noemen zonder met redelijke argumenten te komen.

  De charme van deze site is dat er vrijelijk gediscussieerd kan worden over voornamelijk klimaat maar ook andere zaken, zonder dat dissidenten onmiddelijk weggecensored worden. Bv mijn incidentele kritiek op Rypke’s schrijfstijl wordt geaccepteerd, waarvoor hulde, maar had op vele andere sites tot een ban geleid?

  Laten we het aub zo houden en Hans wees eens wat toleranter voor andere politieke inzichten.

  • Hans Erren 3 november 2015 om 18:49- Antwoorden

   Goed ultrarechts is de verkeerde term voor conservatier en euroskeptischer dan de VVD.

   Oprechte excuses hiervoor, had ik niet moeten doen.

   Feit blijft dat climategate zich wel profileert als conservatiever en euroskeptischer dan de VVD, en dat is ook maar een mening, die niet de mijne is. Het gevaar schuilt er in dat de klimaatskeptische argumenten door bezoekers uit politieke motieven worden weggewuifd, als “ook maar een mening”.

   • dwk 3 november 2015 om 23:37- Antwoorden

    Maar beste Hans,

    HOE conservatief en eurosceptisch IS die VVD nu helemaal? Daar kun je werkelijk een boom over opzetten lijkt mij. De Euro scepsis van die partij lijkt zich meer en meer te beperken tot het woord of ik moet iets gemist hebben. Het is inmiddels in brede kring veel mensen opgevallen dat de VVD in Brussel andere dingen zegt dan in Den Haag.

    Dan het “gevaar” waar je op wijst. Mij hoor je niet zeggen dat de wetenschappelijke werkelijkheid er niet toe doet (Janos kom er maar in, maar niet nadat je op de linkdump even de stroomrekening van die arme Duitsers naar beneden hebt gekletst) maar je kunt toch niet ontkennen dat het in kringen van beleidsmakers eigenlijk nauwelijks nog een rol van betekenis speelt.

    Op de voorlaatste top in Cancun liet de Duitse delegatie officieel weten dat “een klimaattop” tegenwoordig veel minder gaat over klimaat maar dat klimaatbeleid simpelweg een middel is ter herverdeling van welvaart. Voor zover ik mij herinner heeft deze opmerkelijke uitspraak destijds weinig stof doen opwaaien.
    Ik laat het hier maar even bij, want anders wordt het meteen weer “ongezellig” of pijnlijk.

 15. dwk 3 november 2015 om 23:52- Antwoorden

  Ok daar gaat ie dan vooruit dan maar. Ik voer even een niet bestaande paleoklimatoloog op die met zijn onderzoek meent te kunnen aantonen dat CO2 bij klimaatverandering een ondergeschikte rol speelt. Hij is er nog niet helemaal zeker van; de tijd zal het uitwijzen. Maar zegt hij; ondertussen brengt mij dit wel in een lastig parket onder meer omdat ik PvdA stem. Ja zeg ik dan ….. oh nee laat maar. In elk geval moge duidelijk zijn dat het klimaatvraagstuk hyper gepolitiseerd is en dat het dus dagelijkse praktijk is dat “klimaatsceptische argumenten uit politieke motieven worden weggewuifd als gewoon maar een mening”.
  Wij zijn allebei fan van Matt Ridley. Nou je weet wat altijd als eerste bezwaar tegen zijn standpunten wordt ingebracht. Daar zit geen inhoud greintje bij.

Geef een reactie