Eehhh, ja dat is waar

Eehhh, ja dat is waar, maar bij de Vissersbond geldt Nee= Ja na subsidie-vaseline

Vanuit Zeeland belden vissers over wat te doen tegen de aanlandplicht voor bijvangst die vanaf 1 januari onvermijdelijk lijkt. Op eigen houtje touwtje-spelvoutje wat aanprutsen leek mij weinig productief. De eigen vertegenwoordiging zou initiatief moeten nemen, maar zie hier hoe zij dat al sinds september 2013 verzuimen, althans naar het Nederlands publiek toe.

De Vissersbond had in 2013 een reeks argumenten in een manifest tegen de aanlandplicht voor bijvangst, met ferme taal als ‘neuh is neuh’. Hoe kan het dan nu na wat subsidie-vaseline plots ‘ja’ worden? Een week voordat de aanlandplicht officieel ingaat raken vissers nu ook plots in rep en roer, er is een ‘Anti Discard Obligation Group‘ wakker geworden.

Het is vissers eigen dat ze 1 dag voor het verlopen van een bezwaartermijn of deadline eindelijk wakker worden, na eerst te denken ‘het zal mijn tijd wel duren’. Ik schreef dat alleen burgerlijke ongehoorzaamheid die aanlandplicht kan versoepelen, en dan bedoel ik openlijke. Men weet bij de overheid ook wel, dat naleving van regels ver op de Noordzee nu niet beslist de hoofdprioriteit is van vissers, zie het rapport over de aanlandplicht dit voorjaar:

..tsja dat krijg je er van, als je als overheid niet meer deugt

..tsja dat krijg je er van, als je als overheid niet meer deugt

Volgens mij was een vorm van versoepeling ook wat Sharon Dijksma al eerder voorstelde, dus in ieder geval de ondermaatse schol weer terug. Die heeft ook de grootste overlevingskans, dus dat is ook de maatregel die ecologisch het best is te verdedigen. En verder mogen vissers ook best meer werk maken van bijvangst-mindering en laten zien hoe ze dat doen.

Ik zie het nergens. Ja tenzij een goedwillende visserij-ambtenaar ze wat subsidie toestopt. Dan krijg je zo’n goedbedoeld promo-filmpje. De Visserij is een sector die nog ergens in de vorige eeuw hangt qua mentaliteit, dus ik snap die milieuclubs wel tot op zekere hoogte. Overigens is veel van de mentaliteit van de vorige eeuw beter dan wat we nu hebben.

Fel campagne voeren in eigen winkel, na 19 september 2013 valt het dood

Fel campagne voeren in eigen winkel, na 19 september 2013 valt het dood.

Campagne voeren in eigen winkel voor de eigen winkel
De zwakke vertegenwoordiging door de Vissersbond is 1 van de problemen, en die houden vissers zelf in stand. Aan de punten die hun manifest in 2013 opsomt mankeert niets. Maar wat heeft het voor zin om campagne te voeren op een visafslag? Alsof de Waddenvereniging campagne gaat voeren voor de Waddenzee op het eigen kantoor….Alsof Shell in hun hoofdkantoor in Den Haag gaat demonstreren voor gaswinning.

Na september 2013 is de ferme taal uit de Vissersbond van ‘nee=nee’ uitgedoofd. Je hebt een campagne met wel 1 facebook-like, en 2 jaar later buigt men mee met een maatregel die de kottervisserij aan de bedelstaf helpt, ecologisch averechts kan werken, die zinloos is, en een trendbreuk met het eerdere nationale beleid om in te zetten op mindering van bijvangst.

Het geheim: wat Europese subsidies, die als vaseline dienen om het beleid soepeler door het achterste van vissers te schuiven.

Waarbij Martijn van Dam (PvdA) als doekje voor het bloeden extra tong-quotum voor 2016 meegeeft. Interen op je eigen viskapitaal als vergoeding voor om zeep helpen.

Aan het manifest dat de Vissersbond schreef mankeert inhoudelijk weinig overigens. Maar wie leest dat?

Guerillamarketing door de Vissersbond.....

Guerillamarketing door de Vissersbond…..

Dat is nog minder dan een slecht gelezen Climategate.nl-bericht…Bij ons gaat het dan om 0 euro, ik beschouw ook slechts 1 op de 10 van mijn blogs als geslaagd.  Hier gaat het om tonnen euro’s schade per kotter. En dit is wat de Vissersbond als grootste verdienste meldt voor 2015, hij blijft gewoon zo grappig:

bccaa9496d881b1e68bd8dae735d5a23

Wij zijn verhuisd en hebben een nieuw logo.

In het jaar waarbij je weerloos instemt met de meest ingrijpende maatregel tegen je sector sinds invoering van het Gemeenschappelijk Visserbij Beleid in 1983. En als doekje voor het bloeden een sigaar uit eigen doos neemt.

 

En we hebben meer personeel