Paling roken, lekkerrrrrrrrrr

Paling roken, lekkerrrrrrrrrr

De Viswijzer van milieuclubs is geen objectieve consumptiegids gebaseerd op onafhankelijke wetenschap, maar een campagne- en smaakgids om het MSC-label aan de markt op te dringen. Je kunt het advies daarin over paling- niet eten- dan ook met gerust hart negeren en volvette aal smikkelen. Zo misbruiken WNF en Stichting de Noordzee met hun Viswijzer de IUCN-criteria voor negatieve consumptieadviezen- zoals wij hier al aantoonden en bevestigd kregen van Kevin Smith van IUCN

  • 8 van de 14 minpunten in het ‘rood’-oordeel is gebaseerd op de ‘critically endangered’-classificatie van wilde paling van IUCN. Daarmee overtreedt WNF/SDN de IUCN-criteria.

Staat op het pak legaal gewoon verkrijgbare aal- dus gewoon volgens de wet- zo’n duurzaam paling-logootje, dan komt het uit opgekweekte glasaal, die voor de kust van Engeland en Frankrijk wordt opgevist. Die komt in West Europa voor 10 duizend dichte (sluis- en gemaal)deuren te staan, en heeft buiten de grote rivieren dus menselijke hulp nodig om binnen te komen. Bijvoorbeeld door opvissen, en een deel van die glasaal na opkweken uit te zetten: dat is ook wat het Europese aalplan beoogt. Iemand moet dat werk doen.

  • Dus: Alle consumptie is volkomen legaal, volgens de Europese wet – en er is een beschermingsplan waartoe de handel zich verplicht. Dus is dat niet aan milieuclubs om voor u te beslissen. De aal is legaal.
  • Wat ‘duurzaam’ betekent, daar hebben linkse betutteltrutten niet het monopolie op. Duurzaam betekent ‘lang goedblijvend’. Een lange termijnvisie hebben. De vraag is dus: heeft de handel die? En als zij die visie hebben, is die visie beter dan wat milieuclubs bereiken?

Milieuclubs en hun media schetsen een onnodig negatief beeld van de intrek van glasaal dit jaar, door enkel van de intrek bij Den Oever uit te gaan. Wij schreven al vaker over de vrij dubieuze wijze waarop Imares- het Buckler der Nederecologie- de intrek daarvan berekent. DUPAN geeft hier in ‘hoe gaat het met de palingstand‘ uitleg. En Nee. Dupan is niet beslist ‘verdacht’ omdat zij de handel in paling vertegenwoordigen, zoals de Pavlov-reactie van linkse media (= witte sneeuw) vaak is.

  • Laat WNF mij aantonen hoeveel euro zij afgelopen 5 jaar investeerden in onderzoek naar aalherstel, de uitzet van aal in (voor glasaal ontoegankelijke) randmeren en wateren, en hoeveel zij investeerden in verbetering naar visvriendelijke gemalen. Mijn suggestie: 0 euro. Ze geven alleen geld uit aan mediakabaal om zo de aandacht op de eigen giro te vestigen.
Een hardcore-palingroker

Een hardcore-palingroker

De een handelt in aal, de ander in een negatief verhaal
Dus, milieuclubs handelen in een negatief verhaal en dus de duurzame instandhouding van het probleem. Daarover campagne voeren en fondsenwerven, dat is hun broodwinning. Want als ze iets niet meer ‘bedreigd’ kunnen noemen, kunnen ze er ook niet meer mee fondsen werven. Dat geeft mij een zure smaak, die ik graag uitspuw.

Gwietuug, spuw. Zo dat is er uit. Brrr, bah, de milieubeweging.

Jaffe Vink deelt mijn visie op milieuclubs

Jaffe Vink deelt mijn visie op milieuclubs, en steeds meer goede journalisten met mij bij wie de schellen van de ogen vielen

De palinghandel heeft als enige een economisch belang bij VERBETERING van de palingstand, die vooral te lijden heeft van de afsluiting van binnenwateren met gemalen en dammen (en tot voor kort beroepsvissers die te lang in een leeglopende bak bleven vissen, met goedkeuring van de overheid). Is er geen glasaal meer, dan houdt de handel gewoon op en zijn ze uit bedrijf.

Ik sprak deze zomer met Andrew Kerr van de Sustainable Eel Group, die herstelprojecten wil betalen via consumptie. Dupan is daar lid van. Andrew Kerr werkte zijn leven lang bij de Britse overheid aan natuur- en milieuherstel, en is ook board member van Wetlands International. Zelfs Willem Dekker, de vroegere Mr Paling van Imares en Godfather van aal-alarmisme is nu adviseur van deze palinghandel-club.

Dus- misschien heb ik ook last van een klein beetje wensdenken, waarbij hoop meer weegt dan resultaat op korte termijn. Maar ik zie bij Kerr en zijn club een voorbeeld van de nieuwe milieubeweging. Een club met economisch belang bij verbetering. Een club die vraagt om betrouwbaar advies, kritisch op zichzelf kan zijn, en die duurzame financiering loskrijgen wil voor onderzoek en herstel. Dat gaat via uw maag, want liefde voor de natuur gaat via de maag.

Kortom: zij hebben dus een lange termijnvisie. Dat is duurzaam. Dat  WNF en Stichting de Noordzee daar anders over denken en andere belangen vertegenwoordigen: prima, maar ze hebben niet het monopolie op duurzaam.

Maar die beroepsvissers, dat is een zootje
Wat mij wel opviel: vele beroepsvissers van binnenwateren worden op de bon geslingerd omdat ze toch illegaal fuiken zetten. Wat mij betreft zou Dupan geheel afstand moeten nemen van beroepsvissers die het imago verzieken van aalherstel op de nieuwe wijze: via consumptie, waarbij al smikkelend en smullend bijdraagt aan onderzoek en uitzet. Dat komt ook dankzij de waardeloze vertegenwoordiging die vissers hebben via de Vissersbond.

 

Lekkerrrrrrr

Lekkerrrrrrr

Ik ben niet objectief, want objectieve journalistiek is een leugen
Wie hier koud op Climategate.nl komt, tsja, misschien moet je even wennen. Dus daar schets ik even mijn visie op journalistiek voor. Nee, ik doe niet in het minst mijn best om pseudo-objectief over te komen, maar laat duidelijk zien waar ik sta. Omdat ik u niet voor de gek wil houden. Er is goed geinformeerde en slecht geinformeerde journalistiek, er zijn plaatsen waar mensen zelf durven denken en plaatsen waar men papegaait wat de groep voorschrijft.

Objectieve journalistiek is hooguit een pose van oude mediamensen die hun politieke correctheid verwarren met feitelijke juistheid (wat kwaliteitsjournalistiek zou moeten zijn). Mensen die verzwijgen dat zij u een specifieke visie op de werkelijkheid aanbieden, die hun nieuwsselectie kleurt.

Met de NPO/het NOS journaal als treurig dieptepunt.

Ik bericht liever hoe de vork in de steel zit, nadat ik zag hoezeer de oude media eigenlijk een vorm van propaganda bedrijven, al dan niet bewust. Niet alleen bij milieu, maar ook andere onderwerpen van Islam, Syrie, Arabische Lente, Israel tot de aal dus. Lees boeken, raadpleeg het web, gooi je TV de deur uit: die reclamegenerator met publiek betaalde onderbrekingen er tussen door (NPO-programma’s). Mijn belang is inspiratie vinden voor een nieuwe constructieve milieubeweging, men noemt mij daarom wel Ecomodernist.

En daarnaast: ik eet liever lekkere paling met kerst dan de zure verhaaltjes die Milieubeweging BV verkoopt om zichzelf in bedrijf te houden. Dus welke palinghandelaar heb ik bij deze een dusdanig veer in de #### gestoken, dat ik voor de kerst een pakketje krijg toegestuurd?

Ik at laatst een wilde aal, volvet en moet wel vaststellen: die kweekpaling met Dupan-label, lekker hoor, maar die haalt het niet bij het echte werk uit de grote rivieren, liefst met wat dioxine er in. Hmmmmmm.Jammie jammie!

Een heerlijke kerst gewenst!