blendle-banner

Sinds vandaag is het voor Climategate.nl auteurs mogelijk om artikelen van een Blendle-betaalknop te voorzien. Als lezer zie je die knop als je vanaf de homepage of de nieuwsbrief naar het artikel gaat. Daar zie je dan de knop die ook onder dit korte artikel staat. Heb je nog geen Blendle account kun je dat via die knop meteen aanmaken. Je krijgt dan tweeënhalve euro welkomsttegoed (en wij gaan pas verdienen als jouw tegoed op is en je blijft nieuwe betaalartikelen lezen).

Als Blendle lezer hoor je er helemaal bij! Het is de meest succesvolle journalistieke startup van eigen bodem die nu ook Duitsland en Amerika verovert. Je kunt er praktisch alle relevante titels volgen en hun artikelen lezen en printen en bookmarken zowel op desktop als mobiel. Ook kun je alerts instellen op bijvoorbeeld “Al Gore”, “klimaat”, “COP21” of wat jij wilt en je krijgt automatisch nette e-mails met artikelen met actuele die trefwoorden.

De absolute hit is de (gepersonaliseerde) Blendle nieuwsbrief. Als het ons lukt om een Climategate artikel in die nieuwsbrief te krijgen kan de auteur rekenen op enkele duizenden euro’s verdiensten voor één baanbrekend artikel! Ben ik ook helemaal voor. Er zijn te veel dikke rapporten die in een la belanden en te weinig korte artikelen die grote groepen mensen op een beter spoor brengen.

Het leukste is echter dat de plugin van Reporters Online (via een grillig pad voortgekomen uit De Pers – lees: Hoe gratis dagblad De Pers zich ontwikkelde tot digitaal pionier) ons in staat stelt om onder onze eigen vaak zeer gulle lezers een kleine bijdrage van een paar duppies voor een artikel waarop je extra je best hebt gedaan.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Schermafdruk 2015-12-16 08.53.02

De auteur ziet rechts boven een vak met bovenstaande twee opties. Met een simpel vinkje voed je de betaaloptie toe. Vooralsnog gaan we nog niet meteen het tweede vinkje aanzetten maar natuurlijk gaan we via Reporters Online later ook proberen binnen Blendle zelf op te vallen. Het is echt een zuiver journalistiek initiatief in eigendom van de schatrijke Vereniging Veronica. Nu eens niet een gekleurde club à la De Correspondent maar een echt open platform.

Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij onderstreept dit door te stellen: “We hebben maar twee regels: artikelen moeten binnen de wet blijven en mogen geen seksueel materiaal bevatten”. Om het echt zeker te weten vroeg ik hem: “Stel iemand van de NVU heeft een WordPress-blog en hij meldt zich aan bij Reporters Online”. “Geen probleem”, aldus een opgeruimde De Heij als het maar binnen de wet blijft. Er is wel een Facebook groep voor auteurs waar technische dingetjes worden uitgewisseld, maar er is geen intellectuele groepsdwang. Een verademing dus!

Schermafdruk 2015-12-16 08.55.19

Anyway: als lezer zie je bij een langer artikel dan ergens na de tweede of derde alinea dit blokje… wil je het hele artikel lezen, klik je op de rode knop en blijf je gewoon op Climategate.nl en heb je het hele artikel bij de hand. Je betaalt sowieso maar één keer: sla je het artikel later nog eens na heb je het gewoon meteen helemaal voor je snufferd.

Kortom: het is leuk een vak gekozen te hebben waarin de ontwikkelingen jouw kant op wijzen… wij hebben maar één uitdaging en dat is doen waar we toch al goed in zijn. Jouw uitdaging? Niet te struikelen over die 0,29ct. Wat we vooral gaat benieuwen is of de Janossen onder ons die 0,29ct ook gaan betalen. Zo ja dan laten wij ons in de reacties wat graag betaald afzeiken. Zo nee, dan is dat wel zo rustig.

PS Het spreekt vanzelf dat dit artikel met toelichting gratis is en blijft. Morgen een eerste artikel van mij achter betaalknop en het heeft met je kerstdiner te maken!