RZ16.nextnature (43)

Voor het indrukken van de sluiterknop vraag ik me af: moeten mensen meer natuurlijk worden, of de natuur meer menselijk. De natuur zelf vindt daar haar eigen antwoorden op in het tijdvak waarin mensen een geologische kracht werden, het Antropoceen.

Kraai-achtigen laten zich niet kisten. Zij schuimen als Slumdogs de welvaartsrestanten af in het bijna apocalyptische Friese afvalberg-landschap, die ik doopte tot de Omrin-Alpen.(Omrin is de lokale afvalboer) Een overtrekkende sneeuwbui gaf het geheel een apocalyptische sfeer.

 

RZ16.nextnature (14)

Slimme vogels als kraai-achtigen dokteren hun eigen pad uit, tegen de verdrukking in van weidevogelaars en andere natuurliefhebbers. Die vervolgen kraaien intensief, omdat ze willen tegengaan wat de natuur van nature doet.

Natuurbeheer heet dat: het met subsidie bevorderen van werkverschaffende plant- en diersoorten- infuusnatuur- ten nadele van zelfredzame natuur.

Je ziet ook direct welke kraai-achtigen het meeste de dupe zijn van natuurliefhebbers en overlastbestrijders: kauwtjes en zwarte kraaien. De roeken bleven als enige zitten wanneer je ze binnen 100 meter in de auto nadert.  Ze weten precies tot welke afstand een mens ze schade kan doen. En zo laveren ze handig tussen de mens als vijand en de mens als voedselbron.

 

RZ16.nextnature (15)

RZ16.nextnature (36)

RZ16.nextnature (26)

RZ16.nextnature (35)

RZ16.nextnature (19)

RZ16.nextnature (25)

RZ16.nextnature (21)

RZ16.nextnature (24)

RZ16.nextnature (37)

Wie naar de natuur kijkt als een postzegel-verzamelaar vindt kraaien ‘gewoon’ in de zin van ‘algemeen’. Maar er bestaan eigenlijk alleen maar bijzondere vogels als je ze nader bekijkt. Juist de gewone vogels zijn zo bijzonder, omdat ze met mensen kunnen leven. Dat lukt mensen zelf al vaak niet eens.

RZ16.nextnature (33)

En ook in het lelijke kun je zo als vanzelf iets van schoonheid zien. Als je niet eerst oordeelt of van paradijs-verwachtingen uitgaat die natuurlijk niet uitkomen, in het land waar geen millimeter onaangeroerd blijft. Wij krijgen de natuur die bij ons past, een natuur die iets vertelt over wie wij zijn, hoe wij willen leven. Niet beslist minder bijzonder dan Yellowstone, de Oostenrijkse Alpen of Bialowieza. Maar wel anders.

RZ16.nextnature (8)

RZ16.nextnature (9)

RZ16.nextnature (10)

RZ16.nextnature (11)

Kortom, weer een lekker foto-weekendje!