Het vluchtelingen probleem legt haarscherp het probleem van de eenzijdige, politiek correcte media bloot. Zelfs DWDD leek dinsdagavond geschokt dat de pers haar werk niet doet. Ja, kritische goed geïnformeerde onderzoeksjournalistiek faalt al jaren, en niet alleen over de vluchtelingen, beste kijkbuiskinderen.

Daarom gaan zoveel mensen op internet hun informatie halen, niet alleen omdat dat vaak gratis of makkelijk is. Maar mensen zijn niet gek en krijgen vroeg of laat door dat politiek correct niet altijd klopt met de werkelijkheid. En was waarheidsvinding niet ooit DE taak van de journalistiek? Vertellen hoe de werkelijkheid in elkaar zit? Dat is bij vele mainstream media van het radarscherm verdwenen.

20160101_090225

Zonsopgang boven de Waddenzee, 1 Januari 2016. Gloort er ook hoop voor waarheidsvinding in de media?

Als de MH17 uit de lucht geschoten wordt berichten mainstream media vooral over al die mensen die langs de snelweg gaan kijken naar de doodskisten. Dat is emotie, dat verkoopt. Maar de journalistiek hoort vooral op zoek te gaan naar wat er ècht gebeurde. En bijvoorbeeld onze MP Rutte houden aan zijn uitspraak ‘de onderste steen boven’.

Enkel de bewonderendswaardig volhardende Pieter Omtzigt lijkt zich daar om te bekommeren, en je moet je informeren via blogs die dit wel scherp volgen zoals geenstijl: ‘nabestaanden aan Rutte: we kunnen niet accepteren dat cruciale info wordt achtergehouden’. De emotie is naar huis en de MSM ook.

Je suis wie?
Of neem Charlie Hebdo. Iedereen was ineens begaan met persvrijheid, zo leek het. FB pagina’s werden rood-wit-blauw, je suis Charlie, massa emotie. Maar als de emotie is weg geëbd kijkt niemand meer naar wat er eigenlijk bij ons aan de hand is. In de eigen dagelijkse krant of het NPO journaal. Is onze eigen meningsuiting of meningsvorming nog wel zo vrij?

Het Financieel Dagblad kan kennelijk op aandringen van Nijpels goede maar kritische geluiden de mond snoeren zonder dat er een MSM-haan naar kraait, om maar iets te noemen. Diezelfde Nijpels mag met de wet in de hand windmolens er bij burgers doordrukken, terwijl er goede, rationele argumenten zijn waarom die windmolens geen goed idee zijn. Maar geen emotie, geen nieuws.

De berichtgeving over Europa en de euro is dominant eenzijdig, dissidente geluiden worden doodgezwegen in de Europese Unie, de staat van de natuur wordt bewust gemanipuleerd door overheidsinstituten om beleidseffecten te voorschijn te toveren, de lijst is angstwekkend lang. En de lengte van die lijst is omgekeerd evenredig met de gezondheid van onze democratie.

Jammer dat er burgeroorlog-achtige taferelen in Leipzig aan te pas moeten komen, of dat een Keulse politieman lang onterecht ongehoord bleef over evidente misstanden en nu pas op TPO de kans krijgt en meteen viraal gaat. Even gloorde mijn hoop dat onze nationale MSM zoals DWDD weer fundamenteel over journalistieke waarheidsvinding zou gaan. Maar nee, de realiteit haalt je snel weer in.

Het zal nog wel lang duren voordat Marcel Crok bij DWDD een andere visie dan de politiek correcte over klimaatverandering mag komen uitleggen. Als we zover zijn is er weer hoop, dat lijkt me een goede lakmoestest.