005

Bob Carter / Fred Singer.

Op 19 januari 2016 overleed Bob Carter (links op de foto) op 74–jarige leeftijd als gevolg van een eerdere hartaanval, op vredige wijze in het bijzijn van zijn familie en vrienden in Townsville (Australië).

Bob Carter was een paleontoloog, stratigraficus, marine geoloog en milieuwetenschapper met meer dan 30 jaar professionele ervaring en meer dan honderd publicaties op zijn naam. Hij was een wetenschapper met een glanzende staat van dienst, daarbij nauwgezet de wetenschappelijke methode respecterend. Daarnaast was hij een begenadigd spreker en een uiterst aimabel mens.

Hij was de laatste jaren vooral bekend als klimaatscepticus. Samen met Graig Idso en Fred Singer, was hij coauteur van de drie delen ‘Climate Change Reconsidered’ – een compilatie van de klimaatsceptische wetenschappelijke literatuur.

Hij was vele malen parlementair getuige deskundige in zowel de VS, Australië, Zweden als Nieuw Zeeland. Daarnaast was hij getuige deskundige in de Britse rechtszaak van Dimmock versus de Britse Minister van Onderwijs over de toelaatbaarheid van de vertoning op de Britse scholen van de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore, vanwege het propagandistische karakter van deze rolprent. Wegens de daarin voorkomende onjuistheden, bepaalde de rechter dat deze film slechts mocht worden vertoond als deze vergezeld ging van gepaste waarschuwingen.

Voorts was Carter spreker op talloze klimaatsceptische conferenties over de gehele wereld. Vorige maand was hij nog in Parijs spreker op de Heartland–conferentie en marge van de Klimaattop en eregast bij de première van ‘Climate Hustle’.

climate hustlepic

Zittend midden: Bob Carter. Staand van links naar rechts: Marc Morano, Tom Harris, Christopher Monckton, Anonieme IJsbeer, Christopher Essex, Fred Singer, Willie Soon, Patrick Moore (voormalig Greenpeace). Zittend links: Craig Rucker.

In oktober 2103 was hij met Fred Singer, Marcel Crok en Albert Klein-Tank (KNMI) spreker op het klimaatsymposium in Nieuwspoort. Op de foto aan het begin van deze ‘posting’ verorberen Bob Carter en Fred Singer een harinkje in Scheveningen bij een toeristisch uitje na afloop van het symposium.

Carter had humor. Ziehier zijn omschrijving van klimaatontkenners, uit ‘Climate: The Counter-Consensus’:

They deny that the Earth’s climate is cooling; they deny that the climate models on which their global warming policies are based are worthless as predictive tools; they deny that the IPCC and its advice are flawed beyond repair; they deny that the Copenhagen Conference was a failure; they deny that carbon dioxide is an environmental benefice; they deny that Climategate is any more than an isolated, minor squabble among a few climate research cognoscenti; they deny that they have allowed their young people to be educationally brainwashed about global warming; they deny that the science research community has been corrupted by their agenda-driven funding requirements; they deny that government science-related organizations, at their behest, have been acting as propagandists for eco-evangelistic causes; they deny that windfarms and solar power are environmentally damaging and uneconomic for baseload power generation; they continue to strive to deny public voice to independent scientific viewpoints on climate change; and, above all, they deny that they are wrong in their continued assertions that human-caused global warming is an identified and deadly danger.

We zullen Bob Carter missen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.