Hemwegcentrale Westelijk Haven(natuur)gebied

Hemwegcentrale Westelijk Haven(natuur)gebied

Ik had ‘m al verwerkt in mijn blog over de CO2-uitstoot van kolencentrales, maar hier nog even apart: de media-afdeling van de NUON snapt de werking van de eigen kolencentrale niet. Dat kun je uit de tekst opmaken waarin ze de Hemweg 8-centrale in Amsterdam beschrijven, die je rijdend vanuit de Coentunnel in bedrijf ziet. Ze verwarren stoom met stroom en de Hemweg 8-centrale produceert zelfs hogedrukstroom. Dat is niet een verschrijving maar een denkfout, de medewerker denkt echt dat er hogedrukstroom wordt geproduceerd, omdat het immers een elektriciteitscentrale is.

Screen Shot 2016-01-02 at 09.48.58

De hogedrukstoom drijft een turbine aan die de stroom produceert. Een pleidooi om niet iedere communicatiemiep je tekst te laten schrijven, maar iemand die ook enig technisch inzicht heeft. Dat het management deze fout niet zag, dat zegt ook iets over de positie van ingenieurs in het bedrijf.

Ach boeiuh, ’t is maar een letter.

Die wel het verschil uitmaakt tussen begrip van de zaak en onkunde. Dit is typisch, want ook de mensen die menen u van betrouwbare info te voorzien over energie en klimaat- zoals van het NOS-Journaal- kunnen nog geen energie van vermogen onderscheiden. En als je ze daar op wijst reageren ze ook zo: boeiuh, of defensief: wij zijn goed omdat wij dat vinden. (wij hebben meer vrienduh, zijn moreel juist en van de PvdA dus beter dan Gij)

De Schoonste van NL en meest ecologische
De NUON heeft zeer belangrijke milieumaatregelen genomen in 2006 door de NOx-uitstoot aan banden te leggen. De NOX (bv NO2 die bij verbranding onder hoge temperatuur ontstaat) is de belangrijke bron van Smog-vorming in stedelijk gebied waardoor mensen met astma meer gaan kuchen.

Daarnaast kun je rijdend uit de Coentunnel ook de kast zien waar de slechtvalken broeden op het oude gedeelte, aan het gele deel van het gebouw. Iedere keer dat ik langsrijd word ik ook blij, wanneer deze prachtcentrale in werking is, wanneer je de grote wolken H2O uit de schoorsteen ziet dampen. H2O is een zeer dodelijke stof, waar jaarlijks vele duizenden mensen vroegtijdig door komen te overlijden.

Als ze verdrinken.

Alle kolencentrales in NL zijn broedrots van slechtvalken

Alle kolencentrales in NL zijn broedrots van slechtvalken

De slechtvalken maken gebruik van de opwaartse luchtstromingen, je ziet die vliegende ankertjes dan omhoog cirkelen, voor ze een aanval doen op de duiven bij de Soja-fabriek. Bovenstaande foto publiceerde ik ooit op de voorkant van de PS van Het Parool. Geeft de prachtige natuur weer- niet zielige zeiknatuur die milieuclubs in bedrijf moet houden- maar de natuur die sterk is en zich aanpast bij mensen.